Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Даниела Дариткова Снимка: Архив
Даниела Дариткова Снимка: Архив

Глоба от 5000 лв. за всеки установен с коронавирус, но отказващ задължителна изолация. Тези промени в Закона за здравето ще бъдат гласувани след минути в НС, каза в изявление председателката на здравната комисия Даниела Дариткова.

"Мерките включват възможността за забрана за влизане в страната на граждани на други държави в случай на обявено бедствено положение", каза още Дариткова.

Промените са приети единодушно от всички членове на здравната комисия, която заседава извънредно днес.

Наложи се да направим и промяна и в закона за обществените поръчки. Ако има изчерпване на консумативи за медицински заведения и те са във връзка с противоепидемичните мерки, да се допусне изключение в закона и да не се провеждат обществени поръчки, обясни Дариткова.

Навярно тези промени няма да са окончателни, защото днес от НС е изпратено писмо до всички министри да се представят мерки, които касаят отделните министерства. Срокът предложенията е до понеделник, така че се очаква НС да няма извънредни заседания през събота и неделя.

"Най-рано това ще бъде във вторник, защото все още няма наложителни правила за гласуване", каза още председателката на здравната комисия.

"Никой не бива да всява паника и да предизвиква напрежение. Да не се струпваме в определени обекти. Има достатъчно медикаменти и хранителни продукти", добави тя.