Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ако работят законно, ще трябва да плащат осигуровки и патент и услугите им ще поскъпнат

Тези дни приключиха обществените консултации по "Проект на нова концепция за наказателната политика 2020-2025". Освен всичко останало там се предвижда декриминализация на обществени деяния с намалена обществена опасност. Един от членовете е посветен на проституцията и клиентелата й. Аргументът е, че това престъпление така и така не се преследва и следователно няма никакъв смисъл чл. 329 да фигурира в Наказателния кодекс.

По този повод се сетих за една история от преди десетина години. На Околовръстното се случи нещастен инцидент. Кола блъсна проститутка и й счупи двата крака. Но нещастието беше за шофьора, а за нея това се оказа по-скоро късмет. Когато я закарали в “Пирогов”, там тя получила болки в коремната област. Открили й извънматочно забременяване и я оперирали. Ако не й бяха счупили краката, тя със сигурност – както не е осигурена – нямаше да потърси лекарска помощ и сега може би нямаше да е жива. За разлика от нашата държава, Господ се грижи и за най-онеправданите същества. Не случайно се казва “Неведоми са пътищата Господни”.

След това в медиите се водеше обширна дискусия кой и защо да й плати лечението от 8000 лв., тъй като тя няма нито средства, нито имоти. Отговорът е ясен – този, който е виновен. Не! Това не е шофьорът, защото той със сигурност не е успял да я види.

Виновни са нашите депутати. Години наред те се офлянкват и не гласуват закон за проституцията. Някои от тях, водени може би от псевдоморални съображения, а повечето - просто защото не им пука. И макар някои да смятат проституцията за неблагопристойна, тя така или иначе съществува. И то доста отдавна. И затварянето на очи не помага.

Освен това е тежка и както се досещате, неприятна професия. Един приятел, впрочем, даде вероятно обяснение защо депутатите предпочитат да не гласуват въпросния закон. Ами защото тогава жриците на любовта ще бъдат облагани с патентен данък (предполагам патентен, защото не си ги представям да се разхождат по Околовръстното с касов апарат под мишница).

Ще бъдат и задължително осигурявани. При това положение цената на услугата със сигурност ще се повиши. И депутатите не гласуват закона, за да им излезе по-евтино. Иначе вместо по 5 лева ще трябва да плащат по 7 лева за свирка.

Поради всички тези аргументи призовавам депутатите в подобни случаи те да съберат пари и да й платят лечението. Все пак основно те са виновни.