Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Болница Charite Снимка: charite.de
Болница Charite Снимка: charite.de

Главният вирусолог на голямата университетска болница Charite Кристиан Дростен предупреди за опустошителна вълна от коронавирус след края на лятото. Поради тази причина той призовава за незабавно увеличаване на броя на леглата за интензивно лечение.

"През есента ще е критично, това е сигурно. Тогава ще има безброй неоткрити случаи в общините, тъй като опасността през лятото не попада в полезрението на епидемиолозите", каза директорът на отделението по вирусология в Charite на германското издание Neue Osnabrucker Zeitung(NOZ). Рискът от инфекция ще се увеличава драматично. "Тогава очаквам рязко увеличаване на броя на случаите с коронавируса с тежки последици и много смъртни случаи", прогнозира той.

"Трябва да осигурим сега по-голям капацитет за леглата за интензивно лечение при високо налягане, в противен случай ще имаме трудности", каза Дростен.

Вирусологът обясни, че в Германия има 28 000 легла за интензивно лечение. Това обаче са над 80 процента заети и не могат да се освободят достатъчно бройки за по-нататък.

"Ако искаме да спасим тежко болен 80-годишен пациент или 35-годишен с остра вирусна пневмония, който ще трябва умре след часове и ще бъде в изкуствена кома в рамките на четири дни", пита Дростен. „Има много индикации, че ще има случаи, в които нито една техника не би била готова, дори в рамките на хеликоптерния обхват“, казва експертът, като подчерта: „Това не е алармизъм, в който понякога съм обвинен. Това не са сценарии на ужасите, но ще станат реалност, ако има бързо разпространение.“

„Вече не е необходимо да се омаловажава ситуацията. Изправени сме пред безпрецедентна заплаха и не можем да предвидим какво означава това. Сега ни остава малко време за планиране и инвестиции, които не трябва да губим. Трябва да сме дяволски внимателни".

От друга страна, ръководителят на здравноосигурителното дружество Андреас Гасен заяви пред NOZ: „Няма 28 000 сериозно болни и респираторни пациенти с коронавируса в световен мащаб! Затова никой не бива да се побърква още отсега за есента".

Изпълнителният директор на Националната асоциация на задължителните здравноосигурителни лекари (KBV) обясни „Би било медицинска глупост да се подготвите за всяка прогноза. Трябва ли да са 40 000 вентилационни легла или 50 000? Нямаме персонал за това. И ние нямаме парите за това. И не ни и трябват." Той съветва "да се държим хладнокръвно, каза Андреас Гасен. Важно е да извлечем поуки от епидемията. Това означава: „Трябва да оптимизираме потока на информация и комуникацията, и например да се запасим със защитни средства за медицинския персонал".

„Нашето здравеопазване, превенцията ни, откриването на тези мерки работи. Германската система на здравеопазване е изключително добре организирана", посочи днес Франк Улрих Монтгомъри, ръководител на Световната медицинска асоциация Германия, пред ZDF" Morgenmagazin".

Клаус Ф. Рабе, който е член на борда и експрезидент на Германското дружество за пневмология и респираторна медицина (DGP), от друга страна, смята, че Дростен е прав. „Трябва да се подготвим за есента и да поставим всички процеси на изпитание. Не сме добре подготвени за голяма епидемия, в противен случай все още сравнително малкият брой заболели не би трябвало да доведе до подобни проблеми “, каза пулмологът на NOZ.