Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Илия Павлов
Илия Павлов

Куршумът, пронизал гърдите на Илия Павлов в 19,58 ч на 7 март 2003 г., е специална изработка. Пръснал е сърцето на създателя на империята “Мултигруп”, парченца от него разкъсали и черния дроб. Експертите смятат, че е използван ловен патрон, вероятно - 30-06 “Спригфийлд”.

Куршумът е пратен от стрелец, който се е целил на 60 м от сградата на корпорацията. Още в първите дни след покушението свидетели дават описание на мъж, забелязан около това място минути преди изстрела. Той е млад, на не повече от 30 г., с тъмна коса, без шапка, с черно яке до под кръста.

Намерена е ръждива метална скоба, забита на широколистно дърво на по-малко от метър от земята и близо до барака. Част от клоните на дървото и близките храсти са изрязани. Следствен експеримент показва, че оттам ясно се вижда входът на сградата и мястото, на което Павлов е паднал. По скобата не са открити капсулни следи от изстрел. Мястото е почистено идеално - липсват угарки, косми, влакна. Не са открити и гилзи.

Изстрелът е неочакван за всички. Павлов излиза пред погледите на 4-ма от личните си гардове. Държи един от двата си джиесема и е на първото от 3-те стъпала пред входа на сградата, когато оловото го пронизва.

Павлов полита, един от охраната се пресяга да го хване, втурват се и останалите. Качват го в БМВ, последвано от джип “Мерцедес”. Павлов е приет в болницата с дрехи, пропити от кръв и без пулс. Според един от охранителите той е издъхнал още преди да бъде качен в беемвето.

Първите полицаи пристигат на мястото на убийството след 14 минути. Районът е отцепен и огледът започва в 20,45 ч. На сутринта е направен втори, но оръжието на убиеца не е намерено. Освен личната охрана на Павлов вечерта на 7 март в сградата имало още двама пазачи. Единият бил във фоайето, когато чул изстрел, а другият - на 2-я етаж.

Иззет е харддиск на компютър от стая на първия етаж със записи от 3 камери за последния месец. Операторът по техническото наблюдение по-късно обяснява, че в момента на убийството изображението на външната камера, монтирана на пилон до ъгъла на сградата, е стопирано “в положението отпреди 15 минути”. Виждат се 2-те коли на Павлов, но не и хора.

Сутринта в деня на убийството Павлов излиза от Бистрица, където живее, и отива в офиса си на 3-ия етаж в сградата на “MG корпорация”.

Излиза към 14 ч и заедно с партньора си Николай Вълканов отива на служебна среща в офиса на “Риск инженеринг” до “Пирогов”, уговорена 3-4 дни по-рано. Вечерта бърза да тръгне заради уговорка с бивш израелски посланик за вечеря в хотел “Рила”. Зад него върви бодигардът му Ивайло, на крачка-две от тях началничката на кабинета му Мелита Минева с детето си, тогава на 5 г. Павлов задържа входната врата да мине момчето. Убиецът поема дъх, изчаква го да излезе и натиска спусъка. Изчезва яко дим. Службите тръгват първо по следите на руснак, после на заподозрян поляк, но не стигат доникъде.

Опяха го в затворен ковчег

Стотиците, присъствали на поклонението на Илия Павлов в църквата “Св. Неделя” в София на 14 март 2003 г., не успяват до го зърнат за последно.

Бизнесменът е опят в затворен ковчег с цвят на орех, за да може да го запомнят такъв, какъвто е бил като жив. Гробът на Павлов е в Арбанаси край манастира “Св. Никола”.

Разследването на убийството е поето от 3-ма следователи. В първите месеци те всеки петък дават отчет. Работят по 4 групи версии, Повечето са свързани с бизнеса на Павлов, с изграждането на Бургас-Александруполис, вноса на газ и др.  

Дарина Павлова при едно от идванията си в България за помен на Илия Павлов
Дарина Павлова при едно от идванията си в България за помен на Илия Павлов

Убийството провалило пътуване до Германия, 3-те му деца - в чужбина

“Никога не сме изпращали авангард да проверява ВИП-а. Последното пътуване на Илия Павлов беше до Украйна с чартър след посещението на руския президент Владимир Путин в София. Преди това пътувахме с автомобила до Белград”, разказва охранител, работил при Павлов повече от 7 г. За месец около Коледа бизнесменът ходил при семейството си в Америка, спомня си един от шофьорите му. Във фаталната вечер на излизане от корпорацията Павлов се опитва да се свърже с жена си Дарина, но не успява да каже нищо. Линията е отворена, когато той се олюлява и пада на стълбите след изстрела. Дарина чува само странен шум и бързи стъпки. После звъни на един от шефовете на охраната и разбира какво е станало. “Аз не заемах тогава никаква позиция в “MG корпорация”. През повечето време съм в чужбина, дори повечето сътрудници не познавам”, казва тя пред следовател. По онова време в САЩ е и първата съпруга на Павлов Антоанета, дъщеря на ген. Петър Чергиланов, бивш шеф на военното контраразузнаване в ДС.

В следствието Дарина Павлова обяснява, че в последните месеци от живота си съпругът бил “много щастлив и доволен от живота”. “Беше най-съзидателният човек, когото познавам. Непоправим родолюбец”, казва тя. На 8 или 9 март планувал да пътува до Германия по бизнесдела.

Илия Павлов има 3 деца - 2 дъщери - първата е Венцислава, а втората Паола, и син Илия Калоян, който сега е на 24 г. Те живеят в чужбина. Наскоро в. “България днес” съобщи, че Паола се е сгодила за мъж, с когото се познава от 7-и клас. Венцислава пък живеела в Дубай, радвала се на момиче и момче. Дарина Павлова пътува и често се появява на светски събития. През януари тя бе на филмов фестивал в Доминикана. Според бивш партньор на Павлов след разпада на “Мултигруп” фамилията му поема туристическия бизнес.

Участва в 39 фирми

Илия Павлов е имал участие в 39 фирми. Бил е в управата на 24 акционерни дружества и имал акции в още 15. Успява да натрупа състояние, което според полско списание през 2002 г. възлиза на 1,5 млрд. долара.

Първата си фирма “Мулти Арт” регистрира през 1988 г. Бил е член на УС на федерацията по борба, от 1994 до 1999 г. е президент на ЦСКА. Завършва спортно училище и Висшия институт за физическо възпитание. Бил е републикански шампион по борба за юноши. През 1998 г. получава американско гражданство.