Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Коронавирусът СНИМКА: Ройтерс
Коронавирусът СНИМКА: Ройтерс

Всеки ден ще дезинфекцират молове, хипермаркети и автобуси

Заради корона вируса Бургас отлага всички културни мероприятия, в това число кина, театри и опери, а спортните ще се провеждат без публика. Това реши новосформираният от кмета Димитър Николов общински кризисен щаб за борба с опасното заболяване след заседанието на Министерския съвед и заповедта на здравния министър.

Въпрeки че в Бургас няма регистриран случай, мерките се налагат като превантивни.

     В щаба участват шефът на Регионалната здравна инспекция д-р Георги Паздеров, директорът на УМБАЛ д-р Бойко Миразчийски, управителят на белодробната болница д-р Ивелина Трошанова, представители на общински лечебни заведения, на онкоболницата и зам.-кметовете на общината.

      Задачата на щаба ще е да координира мерките за превенция на COVID-19.

Освен отлагане на културните мероприятия, сред които и "София филм фест на брега", вече се забранява и масовите прояви с участието на деца. Специално за пенсионерските клубове пък общината ще организира информационна кампания, която ще разяснява на хората от третата възраст как да се предпазят от корона вируса.

      На големите търговски вериги и МОЛ-ове е наредено да извършват по няколко пъти на ден дезинфекция, включително и на количките за пазаруване. На ежедневна дезинфекция ще подлежат и автогарите, билетния център на главната "Александровска", вечер ще се пръскат и автобусите на градския транспорт.

      От РЗИ били готови да предоставят 4 машини за дезинфекция на обществените сгради, отделно ще помагат и специализираните дезинфекционни фирми.

      Тъй като еднократните маски не достигат, общината ще проучи специализираните фирми за доставка от текстил.

Засиленият филтър и дезинфекция в детските градини, въведен като противогрипна мярка, става на територията на общината.

      "Няма основание за паника и притеснения, мерките са превантивни. Трябва да се опитаме максимално да спазваме препоръките на националния кризисен щаб и съветите на лекарите, за да избегнем опасността от заболяването", коментира ситуацията Димитър Николов.