Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Българската текстилна индустрия започва производството на непромокаеми маски и предпазно облекло за многократна употреба, а за това ще бъде заплатено от Министерството на здравеопазването. Това стана ясно след среща на премиера Борисов с производителите на текстил в Министерския съвет.

Трябва ни водонепромокаемо облекло. Това е заданието. Облеклото, което можем да произведем и шевовете трябва да са обезопасени, максимално бързо да се направи модел, кройка. Не става въпрос за печалби. Трябва да проявим патриотизъм и да покажем, че можем да се обединим в борбата с вируса, каза министърът-председателят по време на срещата.

По-рано през деня беше обявено, че страната ни спира износа на текстил, докато не задоволи нуждите у нас за предпазване на медицински персонал и граничарите.

Хубавото на облеклото е, че може да се пере, дезинфекцира. Да покажем, че фабриките ни не са само за ишлеме, каза още премиерът.

Хората не знаят за какво се използват маските. Маските са няколко вида. Едните са медицинска за еднократна употреба. В момента у нас има надали повече от 100 хил. Така че тях ги забравяме, обясни на срещата Бисер Шарков - производител на медицински текстил.

Другата е масова маска клас I и задържа частици до 5 микрона. Още не е измерен вируса, но се очаква да е 0,3 микрона. Тоест няма да можем да се предпазим с нито една маска.

Друг тип маски не са медицински. Там където се образува плътен прах. Друг тип маска е за многократна употреба има клапан и става и за малки деца. От утре започваме да ги произвеждаме, обясни Шарков.

Утре от 14 часа продължават срещите в МС с текстилната индустрия.

Един от предствителите на текстилната индустрия Георги Бижев показва как изглежда непромокаемо защитно облекло, каквото ще произвеждаме и у нас.
Един от предствителите на текстилната индустрия Георги Бижев показва как изглежда непромокаемо защитно облекло, каквото ще произвеждаме и у нас.