Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Добрютрю, мили сънародници!

Днес е 6-ти март - остават само два дни до ежегодното еднократно припомняне колко са важни жените, докато българската държава не си мърда пръста да спаси животите на жените, които са жертви на домашно насилие.

Което ме води и до факта, че #НаТаяДата през 1938 г. започват изборите за 24 НС в България, когато за пръв път е позволено на жените да гласуват в парламентарни избори. Това право получават жените над 21 години, които са „омъжени, разведени или вдовици“. Не важи за неомъжените жени, а освен това новият изборен закон дава само активно избирателно право на жените – т.е. да гласуват, но не и да бъдат избирани. Пасивно избирателно право, т.е. да бъдат избирани, българските жени получават едва през 1944 г.
(?: факсимиле от "Женский вестник"
Повече за българските суфражетки можете да прочетет тук: https://www.hera.bg/s.php?n=4807)

Като стана думи за жените, през 1928 г. на тая дата е роден Габриел Гарсия Маркес – южноамериканският магьосник, който ни напомни за вечни времена, че жените движат Вселената. И който дълго време спира правата за издаване на негови книги в България, защото се оказва, че комунистите са го излъгали за тиража, за да му платят по-малко. И това след като му дават „Димитровска награда“ за литуратура. Да, комунистите крадат от всички, дори от световнопризнатите гении.

Като казах гении, се сещам, че на тая дата Дмитри Менделеев представя за пръв път периодичната таблица пред Руското химическо общество. Тук е мястото да напомня, че единственият елемент от Менделеевата таблица, признат от Чък Норис , е елементът на изненадата.

И понеже все още говорим за гении, на тая дата през 1475 г. е роден Микеланджело Буонароти, който доживява до дълбока старост. Пожелавам ви, мили мои, да видите творбите му на живо – действат като шут в корема.

Впрочем, докато все още говорим за гении, за мен няма никакво съмнение, че има нещо гениално в регистрирания на тая дата през 1899 г. „Aspirin“ от компанията „Байер“. Позволявам си от името на целокупното българско народонаселение да благодаря за това откритие.

На тая дата през 1902 г. е основан футболен клуб „Real Madrid“ C.F. Или както се казваше навремето в едно предаване, „какво се е случило на тая дата, а не трябваше“.

Накрая искам с особено задоволство да честитя на всички dudes and dudettes Световния ден на дудеизма. The Dude abides!

Хубав ден и да се обичате, ей.
Защото #родолюбие съдържа любов.

#НаТаяДата
#Помним

*От фейсбук!