Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Николай Павлов, Теменужка Петкова и Иван Иванов на заседанието на КЕВР СНИМКА: Авторката
Николай Павлов, Теменужка Петкова и Иван Иванов на заседанието на КЕВР СНИМКА: Авторката

Потребителите на газ, парно и ток ще получат компенсации заради очакваното намаление на цената на природния газ с 40.3% след промяна на договора с "Газпром". Това каза през журналисти след заседание на енергийната комисия председателят на КЕВР Иван Иванов. Въпросът е как да стане тази компенсация със задна дата от 5-и август 2019 г., така че да е справедлива за всички.

По време на заседанието на комисията бяха зададени въпроси като "Как хора, които са купували по-скъп хляб например, заради по-високата цена на газа, ще получат компенсация?". Иванов каза, че е предложил това да стане с бъдещо намаление на цените на газ, парно и ток, за да стигне тази компенсация до всички потребители.

По време на заседанието но комисията изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов каза, че ще внесат заявление за определяне на цена на природния газ до 11-и март. А до края на март в сметките им вече щели да бъдат парите, които ще им преведе "Газпром" заради намаление на цената на природния газ с 40.3% и със задна дата от 5-и август миналата година. Павлов повтори, че счита, че е редно това да бъде разпределено на всеки клиент индивидуално. Става въпрос за сума от 150 млн. лева. Цената, която ще поиска компанията, е 26.29 лева за мегават/час без ДДС, което е над 40% намаление. Павлов каза още, че при връщането на цените със задна дата, ще иска да се включи март, така че месеците стават 8.

Министър Петкова заяви пред депутатите и газовите експерти, че намаляването на цената на газа и промяна на формулата е добра новина, но поставя редица проблеми, които тя се надява да бъдат решени. Затова се сформира работна група към Министерството на енергетиката, която да намери разрешението.

Председателят на КЕВР Иван Иванов поиска две промени в Закона на енергетиката, които да позволят на КЕВР първо да постанови цени със задна дата за всеки месец, за да бъдат върнати на потребителите. Ако това не стане, ВАС ще ги отхвърли.

Иванов заяви, че трябва да има правно основание, за да одобри 8 заявления за цени от август 2019 г. до 31 март 2020 г. Втората промяна в закона, която трябва се направи, е да се определя цената на газа всеки месец.

По-късно той заяви пред журналисти, че е абсурдно да се определят цени на парното и тока всеки месец, но как ще става промяната, ще се консултира допълнително в тази работна група.