Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Преди да пратиш силата, трябва да правиш дипломация Красимир Каракачанов СНИМКА: Архив

Съгласно разчетите с МВР армията е в готовност при мигрантска вълна да бъде изпратена на границата, заяви пред журналисти в парламента вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от БТА.

Буквално в рамките на 4-6 часа на границата могат да пристигнат 400-500 души - Сухопътни войски, Специални сили, "Военна полиция", 140 броя техника, уточни той. По думите му, в рамките на 12-16 часа още 1000 души могат да бъдат изпратени, а при нужда - да бъдат мобилизирани до 2400-2600 души.

Естествено, че няма да стреляш с картечница, подчерта Каракачанов. Ще бъде използвана, разясни той, всяка физическа сила, включително водни струи, газови и шокови гранати, каквито използва Гърция. Не може някой да мисли, че може да нахлуе в България безнаказано, категоричен бе военният министър и отбеляза, че по закон нелегалното пресичане на границата ни е наказуемо. На този етап "Гранична полиция" и МВР, по думите му, си вършат перфектно работата; към момента няма напрежение и Турция не допуска нелегалните мигранти към страната ни.

Оттук смятам, че политиката на премиера е права - "преди да пратиш силата, трябва да правиш дипломация", и, ако може с дипломация да спрем потока към България, е добре, коментира Каракачанов. Ако обаче дипломацията не даде резултати, ще бъде използвана цялата сила, позволена от закона, заяви вицепремиерът.
Той отбеляза, че не се налага изграждане на нови съоръжения по границата. Каракачанов увери, че "Гранична полиция" разполага с много добра техника - термокамери, които прихващат обектите на около пет километра от границата, безпилотни летателни средства и други.
Аз съм хуманен човек, но българската граница е неприкосновена и, ако някой започне да прави подобни изстъпления както в Гърция, България трябва да упражни сила, каза Красимир Каракачанов. За това били на едно мнение с премиера Бойко Борисов.
Вицепремиерът увери, че за момента отношенията в голямата управляваща коалиция са се успокоили, благодарение на възобновения диалог. Приети са исканията на "Обединени патриоти" за неизбежната отбрана, за доброволните отряди, доброволната военна служба, военното обучение в училище, 300 лв. минимална пенсия, и ластикът, по думите му, се е отпуснал и върнал в нормалните си параметри.
Непосредствено след изслушването на военния министър в пленарната зала за продажбата на армейски имоти и кадрови решение в МО, в кулоарите на парламента представителят на "Атака" Десислав Чуколов отправи нови словесни нападки към Красимир Каракачанов, когото журналистите очакваха за въпроси.