Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимка: Архив
Снимка: Архив

Със задна дата от 5 август 2019 г. “Булгаргаз” ще върне 150 млн. лв. на клиентите си заради поевтиняването на синьото гориво

По-евтиният с 40% руски газ ще свали цената на парното от 20 до 28% от април.

В момента цената на топлинната енергия в София например е 109,35 лв. за мегаватчас без ДДС и е резултат от постепенното поскъпване на синьото гориво от април миналата година.

В столицата делът на газа в цената на парното е между 75 и 80% и е основният разход, който влиза в стойността на топлинната енергия. Промените в цените трябва да бъдат утвърдени официално от КЕВР.

На 3 март сутринта на извънреден брифинг премиерът Бойко Борисов обяви, че “Булгаргаз” и “Газпром експорт” са се договорили

след 7 месеца

тежки преговори

В резултат газът поевтинява с 40,3%.

“Новият ни договор с “Газпром” е с най-голямо намаление от всички държави, които предоговарят. Това е изключително добра новина за българските потребители и за българския бизнес”, заяви Борисов.

Според министъра на енергетиката Теменужка Петкова постигнатото намаление на газовата цена е безпрецедентно.

Променена е формулата за изчисляване на цената на природния газ, като в нея влиза и хъбов индекс, тоест участват и котировките на регионалните борси, посочи шефът на “Булгаргаз” Николай Павлов.

Досега изчисленията се правеха според движението на петролните деривати – мазут и газьол, за 9 месеца назад, като отражение даваше и курсът на лева спрямо долара.

В новата формула остават петролните деривати и валутният курс, но се включват и цените на борсите в региона. По-късно от Министерския съвет посочиха, че борсовите котировки ще са основният компонент в новата формула.

Друга промяна е, че

цената на газа

ще се определя

на месечна база,

а не както досега - на тримесечие.

Споразумението с “Газпром” предвижда още поевтиняването да е със задна дата - от 5 февруари 2019 г. На тази дата “Булгаргаз” е поискала предоговарянето. То стана възможно след

споразумението

на “Газпром”

с Европейската

комисия

по делото срещу руската компания. През май 2018 г. то бе спряно след ангажимент цените на руския газ да съответстват на средните пазарни в Европа. Това се отнася най-вече за 8 държави, сред които и България.

До този момент само страната ни не бе постигнала споразумение за цената на руския газ. Затова сделката предвижда

промяна

на цените

със задна дата

Това прави приблизително 150 млн. лв., които руската компания ще изплати на “Булгаргаз”.

Шефът на “Булгаргаз” съобщи, че ще внесат в КЕВР предложение за намаляване на цената на природния газ от 44,04 лева за мегаватчас на 26,29 лв., считано от 5 август 2019 г. Така

“Булгаргаз”

ще възстанови

на клиентите си

разликата,

тъй като смята, че това е справедливо. Това можело да стане в рамките на един месец, след като КЕВР се произнесе. Преди да стане ясно за новата договорка с “Газпром”, “Булгаргаз” поиска от второто тримесечие газът да поевтинее с 2,4%.

Павлов предполoжи още, че топлофикациите и индустрията също ще възстановят пари на клиентите си. Вероятно тези, които дължат пари на “Булгаргаз”, ще получат приспадане на сумата от дълга си.

От КЕВР заявиха, че намаляването на цената с над 40% ще се отрази благоприятно на клиентите на топлофикациите и на икономиката. Но не се ангажираха с колко ще поевтинее парното, защото чакат заявленията на “Булгаргаз”.

Не е ясно и дали занапред всеки месец ще се обявява нова цена на газа и на парното.

Борисов: И алтернативните доставки изиграха роля за намалението

Борисов видя в намалението на цената на руския газ и ролята на конкуренцията и пазара.

“Този половин милиард куб. м втечнен газ (внесеният в България през 2019 г. ) и двата интерконектора изиграха своята роля. Добре свършена работа. Диверсификацията и конкуренцията показват как падат цените на газа”, заяви той.

Премиерът има предвид двата проекта за газови връзки със съседните страни - с Гърция и със Сърбия.

Интерконекторът с Гърция, познат под името “Проект IGB”, представлява газопровод с дължина 182 километра, от които 151 км са на българска територия, а 31 км - на гръцка. Той свързва българската газова система от Стара Загора до гръцката в района на Гюмюрджина. Финансира се отчасти със заеми и отчасти с пари от европейските фондове, като се очаква по него още до края на тази година да има доставки на втечнен газ от гръцките пристанища в Средиземно море до нашата страна.

Интерконекторът със Сърбия, който също се финансира отчасти с европейски средства, свързва газовите ни системи със съседите от София до Ниш. Той ще е готов през 2022 г.

Доставката на половин милиард кубически метра втечнен газ, алтернативен на руските доставки, бе осъществена през 2019 г. с помощта на договори, които “Булгаргаз” сключи с доставчици от борсите на съседни страни. Тези близо половин милиард кубически метра бяха 14% от годишното потребление на газ в България за 2019 г.