Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

С 40.3% ще е по-ниска цената на руския природен газ за България със задна дата от август миналата година. Това съобщи на извънреден брифинг в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов. С него бяха вицепремиерът Томислав Дончев, енергийният министър Теменужка Петкова и изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов.

Договорът е получен подписан днес от руската газова компания, което е символично. Петкова заяви, че преговорите са били дълги и с помощта на Европейската комисия. И вследствие на делото на ЕК срещу "Газпром".

Шефът на "Булгаргаз" заяви, че ще внесат в Комисията за енергийно и водно регулиране предложение за намаляване на цената на природния газ от 44 лева за мегаватчас на 26 лева и то със задна дата от август 2019 г. до февруари и от март нататък. До един месец компанията ще може да изплати на клиентите си около 150 млн. лева от промените на цената със задна дата.

Енергийният министър Петкова обясни, че във формулата за определяне на цената на газа освен петролната компонента, се включва и борсовата цена на европейския газ на европейските борси.

Борисов пък говори за диверсификацията и реалната конкуренция на пазара на природния газ в България, за интерконектора с Гърция и за разширяването на газопреносната инфраструктура, както официално се нарича, или "Балкански поток".