Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф.Тодор Кантарджиев
Проф.Тодор Кантарджиев

Ку-треската в Етрополе е по-страшна от коронавируса. Смъртността вследстие на заболяването възлиза на 12%. За сравнение - при коронавируса тя е 3%, а при обикновения грип - 5%. Както хората се лекуват от грипа, така се лекуват и предпазват и от коронавируса. Това коментира пред NOVA директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев след брифинг пред ВМА

Ку-треската от своя страна се предава основно от домашните животни, като причинителят се отделя чрез млякото, фекалиите, урината и околоплодната течност при раждане. При хората около 50% от болните показват клинична проява. Става въпрос за грипни симптоми - втрисане, повишена телесна температура (39-40'С), главоболие, мускулни болки и други.

Не се прикриват положителни проби за коронавирус, категоричен бе той.

 „Нямаме съмнения за резултатите от никоя проба за коронавирус. Ако има съмнения се пускат допълнителни изследвания с други тестове в лабораторията”, заяви той.

„Сигурен съм в капацитета на Националната референтна лаборатория, която се води от професорка и в нея работят хора с докторска степен. Референтната лаборатория работи на ниво“, подчерта той.

Кантарджиев е категоричен, че за този коронавирус няма специфично лечение. „Всичко това са слухове. Има данни в Китай, че неголеми групи от хора са лекувани с някои видове антивирусни лекарства, но са лекувани малко хора и затова резултатите не позволяват да се вземе крайно становище като медицина на доказателствата, затова засега приемаме, че лечението е симптоматично”, коментира той.

„Важно е да се каже на хората, че вирусът не е опасен за младите хора, не е опасен и за здравите хора. Опасен е за възрастните хора така, както е опасен и грипния вирус. Тази година няколко хиляди души са починали от грип, въпреки че епидемията беше малка”, заяви още директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.