Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лидери като президента Стоянов преучредиха държава след съветския колониализъм Петър Стоянов, президент на България (1997-2001), депутат в 37 и 40 НС, бивш председател на СДС

Запазването на премереност и достойнство от дистанцията на времето още веднъж очертава качествата на това поколение български демократични лидери. Може да сме имали и да имаме упреци към едно или друго тяхно действие, но основното не може да бъде отречено дори и от противниците им.

Именно лидери като президента Стоянов направиха възможно преучредяването на българската държава след половин век съветски колониализъм и почти десетилетие брутален милиционерски грабеж. Те направиха възможно присъединяването на България към НАТО и ЕС - не само защото го желаеха, но и защото го заслужиха. За броени години реформираха българската държава и внушиха респект и доверие към нея сред лидерите на демократичния свят.

Стойността на техния принос особено релефно се очертава на фона дребните хора и дребните амбиции, които десетилетия след тях претендират да управляват България. Защото лидерството е възможността и характера да взимаш и осъществяваш решения когато се налага без да поставяш рейтинга си и политическите си шансове за бъдещ успех на първо място.

Ветропоказателите не оставят дълбока следа в политиката. Не е достатъчно да си господар на мълчанието, дълголетник във властовите мандати или гъвкаво оцеляващ при превратностите на конюнктурата за да запишеш името си в историята.

Поколението на демократичните български лидери от края на 90-те години плати висока политическа цена както за успехите, така и за грешките си. Днес гледаме към тях с разбираема носталгия.

От фейсбук