Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Подписът на шейха бил фалшифициран на протокол за разпределение на печалбата, съдът в Смолян разпореди да му върнат парите

Шейх Мохамед Жасим ал Тани - най-големият катарски инвеститор в България и роднина на емира на Катар, се оказа жертва на злоупотреба в особено големи размери, съобщиха от компанията на шейха.
1,2 млн. евро били източени от общото дружество на катареца с българския му партньор Янко Пашов и прехвърлени на личната фирма на българина с адрес ул. “Долна дрянка” 12 в село Баните, Смолянско.

Преди време шейхът превел парите по сметка на общата компания, направена с българския съдружник, който го уверил, че има опит в отглеждането на животни. С тези пари Янко Пашов трябвало да закупи базата и техниката, необходими за отглеждането на животните, а след това добитъкът да се изнася за страните от Персийския залив.
Дълго време обаче българинът не представял никакви фактури или разходни документи и затова катарският бизнесмен започнал да се съмнява в съдружника си и поискал обяснения. Така се разбрало, че Пашов не може да оправдае разходи за 1,2 млн евро за общото им начинание.

В устен разговор и по мейла Пашов признал, че е превел всички пари, за да може да защити финансирането от Държавен фонд “Земеделие” и обещал да ги върне, щом получи остатъка от фонда, но това така и не се случило.

Българската фирма представила фиктивни отчети и документи за разходи, в които фигурирали дори лизинговите вноски за новия автомобил на Пашов. Накрая катарският инвеститор завел дело срещу българския си съдружник.

В хода на съдебното разследване става ясно, че подписът на шейх Мохамед е бил фалшифициран на документ, който трябва да представлява протокол от общо събрание на съдружниците за приемане на годишния финансов отчет и разпределение на печалбата на дружеството. 

Фалшив подпис на катарския шейх
Фалшив подпис на катарския шейх
От компанията на катарския инвеститор предоставиха факсимиле от документ, на който се вижда как изглежда истинският му подпис
От компанията на катарския инвеститор предоставиха факсимиле от документ, на който се вижда как изглежда истинският му подпис

Миналата година съдът в Смолян излиза с присъда в полза на катарския инвеститор. В съдебното решение се казва, че съдружникът му е злоупотребил с предоставените му за управление средства и след като не е предоставил никакви доказателства, че базата и техниката са закупени с негови средства, кредити или субсидии от фонд “Земеделие”, очевидно от самото начало е целял да придобие собствеността на името на своята фирма с парите на общото дружество.

Въпреки присъдата обаче средствата на катарския инвеститор не са върнати, заради което от посолството на Доха в София следят случая с тревога, защото този прецедент би се отразил на общия бизнес климат и отношенията на България не само с Катар, но и със страните от Арабския свят и по-специално с Персийския залив.

Пред “24 часа” Янко Пашов отказа да коментира подробности по случая, но каза, че той смята да води други дела за общата фирма и да ги спечели.

Факсимиле от протокол за провеждане на общо събрание на собствениците, под който стои фалшифициран подпис на Мохамед Жасим ал Тани.
Факсимиле от протокол за провеждане на общо събрание на собствениците, под който стои фалшифициран подпис на Мохамед Жасим ал Тани.