Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бившият емир на Катар шейх Хамад бин Халифа ал Тани купи йонийския Оксия и още 5 острова наоколо
Бившият емир на Катар шейх Хамад бин Халифа ал Тани купи йонийския Оксия и още 5 острова наоколо

Петролният шейх купи остров Оксия и планираше да вземе други за всичките си 24 деца и три жени

Кухнята му трябвало да е поне 1000 квадрата, за да готвят на гостите му

През 2013 г. бившият емир на Катар шейх Хамад бин Халифа ал Тани купи йонийския Оксия и още 5 острова наоколо. Монархът от Персийския залив останал без думи от гледката, когато плавал край изумруденото море на Итака на борда на луксозната си яхта няколко години преди това.

И както си бил по джапанки и шорти, се поинтересувал какво може да си купи в прекрасните йонийски води.

Шейхът нямал никакво намерение да строи курорти за туристи. Целта му била да направи подарък на 24-те си деца и трите си жени. Втората от тях е най-влиятелната жена в арабския свят шейха Моза. Тя предизвиква общественото мнение в залива, като не носи бурки, а модни тоалети на най-известните дизайнери.

За да зарадва семейството си, петролният владетел сключи сделка за Оксия за близо 5 млн. евро. Но не можа да повярва колко тежки и протяжни във времето са процедурите за придобиването.

Емирът бе недоволен от непреодолимите за него препятствия, които срещна при сблъсъка си с гръцката администрация. Като например законите, които позволяват строеж на къща само до 250 квадратни метра, независимо колко голям е островът.

"Ал Тани реагира спонтанно, че само тоалетната в палата му в Доха е 250 квадрата, а кухнята му заема 1000 квадрата, защото как иначе ще гощава гостите си? - коментира тогава Йоанис Касианос, кметът на Итака, под чието административно управление се намира Оксия. - Когато купуваш остров, дори и да си емирът на Катар, ти трябва година и половина, за да приключиш с формалностите."

Въпреки законовите трудности шейхът реши да купи и другите 5 острова от архипелага за още 4 млн. евро от живеещия в Австралия грък Давид Гривас. Семейството му притежавало островите от 150 г., от създаването на новата гръцка държава, пише в. "Гардиън". Но сега Гривас не можел да ги поддържа и да им плаща данъците. Затова прекрасните йонийски бижута попаднаха в ръцете на катарския шейх.

Още по темата:

Мъката да купиш гръцки остров. Сделката отнема най-малко 18 месеца. Най-скъпият се предлага за 40 млн. евро, най-евтиният - за 3,8 млн. евро

"Бийтълс" искали да притежават остров Агия Триас, но той се продава чак сега за 20 млн. евро

Шейха Моза е втората съпруга на бившия емир на Катар и е смятана за най-влиятелната жена в Арабския свят.
Шейха Моза е втората съпруга на бившия емир на Катар и е смятана за най-влиятелната жена в Арабския свят.