Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кирил Ананиев СНИМКА: Авторката
Кирил Ананиев СНИМКА: Авторката

Китайският гражданин, който почина в хотел в Банско, не е бил болен от коронавирус, обяви на извънреден брифинг рано тази сутрин във Варна здравният министър Кирил Ананиев.

55-годишния Зен Юнг Занг е прекарал инфаркт в миналото. Въпреки сърдечните си проблеми е прекарал дълго, за неговото състояние, време в сауната на хотела, в който е бил настанен.

"Знаете, че хора със сърдечни заболявания такива големи натоварвания са много опасни", допълни министърът.

Аутопсията в благоевградската болница дава определено симптоми за нов инфаркт, каза министърът. Протоколът ще бъде готов по обед днес, но това са първите изводи на екипа.

Мъжът почина в събота вечерта. Прилошало му, паднал и почти веднага издъхнал. Пристигналият на място медицински екип само е установил смъртта.

Ананиев изрази съболезнования на близките на починалия. Зен Юнг Занг е живеел от няколко години във Великобритания и за последно е бил в Китай през 2018 г., много преди да се появи новия коронавирус.

Създадена е нужната координация между различните звена за бърза реакция. Осигурена е нужната апаратура и облекла.

“Имаме информация за всички лица, които пристигат от места с огнища на вируса и те се проследяват. Тези, които кацат на летищата минават през термокамери и при най-малката температура над 37 градуса се настаняват в определените лечебни заведения за наблюдение и лечение. Тези, които нямат симптоми поставяме под карантина и се наблюдават от личните им лекари”, допълни още здравният министър.