Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Български турист е починал по време на полет от Хургада към София от инфаркт след тежко хранително натравяне. За това сигнализира с писмо до редакцията на “24 часа” Александрина Александрова, пътувала с туристическата група.

“На 17 ноември 2018 г. заминахме на екскурзия в Египет. 8-дневна екскурзия, включваща 7 нощувки в 5-звездния хотел Hawaii Le Jardin Aqua Resort в Хургада и една нощувка в 5-звездния Mercure Cairo Le Sphinx Hotel в Кайро”, пише Александрова и допълва, че дневната база на хранене била на принципа ол инклузив.

“Храната изглеждаше и миришеше лошо. Бе изложена в ресторанта прекалено дълго време. Топлите ястия не бяха покрити с никакъв съд, а студените не се охлаждаха по никакъв начин. Температурата на въздуха бе около 30°”, разказва тя. Със съпруга ѝ се препитавали предимно със суха и пакетирана храна.

Мъж на възраст 60-65 г. обаче получил хранително натравяне и се наложило да бъде прегледан от лекар. “Вследствие на натравянето мъжът беше вдигнал кръвно. Синът му, който го придружаваше, каза: Просто се надяваме да кацнем живи в София”, обяснява Александрова.

По време на полета обаче състоянието на мъжа се влошило и той починал. “По непотвърдена информация - от инфаркт вследствие на натравянето и повишаване на кръвното му налягане”, смята читателката, огласила инцидента.

Проверката на “24 часа” показа, че Александрова е пътувала с екскурзия, купена като подарък от нейната майка от агенция “Посоки”, но всъщност екскурзията е била организирана от българския туроператор “Абакс”.

От фирмата вчера не вдигаха мобилните телефони, обозначени на сайта им. “Абакс” има валидна застраховка “Отговорност на туроператора”, личи от националния регистър, но тези застраховки не покриват обезщетения, свързани със здравето и живота на клиентите. За целта клиентите купуват индивидуални медицински застраховки, но вчера не стана ясно дали починалият мъж е имал такава, както и каква наистина е причината за смъртта му.

Източник от туристическия бизнес в София каза пред “24 часа”, че в бранша още в събота се е разбрало за случая и че смърт непосредствено след задгранична екскурзия не се е случвала от много години.

От Министерството на туризма коментираха, че ведомството е проверило туроператорите в Националния туристически регистър. Установено е, че имат валидна застраховка “Отговорност на туроператора”.