Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Добър ден, скъпи сънародници!

Вчера беше 22-ри февруари и оставаха 313 дни (че нали годината е високосна) до следващото потресаващо скучно, мрачно и безсмислено слово на назначения ни от Москва пРезидент.

Като казах Москва, на тази дата през 1887 г. са разстреляни участниците в т. нар. Русофилски бунтове в България. Да, има такава история и да, това са същите хора, които неуспешно се опитват да извършат русофилски преврат през август 1886 г.
Далечните предци на днешните парламентарно представени русофилски партии са офицери от армията и се опитват да въвлекат български армейски части в гнусното си дело.
Затова по заповед на военния министър полковник Данаил Николаев военните формирования, участвали в преврата, са разформировани, а бойните им знамена са изгорени, за разлика от днешния му колега, чиято партия продава българското гражданство на едро и позволява на руски бойни самолети да прелитат през натовскоро ни небе.
Та на днешната дата през 1887 г. в местността Левент табия край Русе след бързо издадени присъди са разстреляни девет души, чиито имена няма да спомена, защото заслужават само damnatio memoriae.

На тази дата през 1941 г. България сключва договор с Германия за поетапна депортация на българските евреи в концентрационни лагери.
Също така в сила в Царство България влизат закони, които ограничават свободите на евреите и им отнемат имуществото. Освен всичко са обложени с допълнителен данък.
Като казах данък, та се сетих - за 3 мандата (два от които недовършени) и близо 10 години ГЕРБ не са намалили НИТО ЕДИН данък.
Да, само шумната реакция спасява живота на по-голямата част от българските евреи, но онези над 11 000 от окупираните/присъединените територии все пак са изпратени на смърт в концлагерите в Германия и Полша.

Като казах Полша, се сещам, че също така на този ден е роден Фредерик Шопен - талантливият композитор, който намира начин с пианото да разбере и да успокои човешките души и умове.
Умира едва на 39 г., като днес летището във Варшава е кръстено на него.
Нашето се казва "Враждебна". Не се заяждам, само казвам.

Хубав ден и да се обичате, ей.

*Коментарът е от фейсбук