Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Архив
СНИМКА: Архив

Израелското външно министерство и американското посолство у нас похвалиха действията на българските власти, заради забраната на "Луковмарш", който не се проведе вчера.

"Подкрепяме българските власти, че спряха тази година да се проведе шествието "Луковмарш" по улиците на София", написа във Туитър говорителят на израелското външно министерство Лиор Хайат.

"Този неонацистки акт в чест на личност, пропагандирала ксенофобия, антисемитизъм и нетолерантност, беше справедливо възпрян. Действията на българските власти без съмнение ще се разчуят силно и извън границите на страната", добавя говорителят в писменото си изявление.

"Посолството на САЩ оценява усилията на българското правителството да се противопостави на т. нар. "Луковмарш" и да осигури спокойствие в обществото. Генерал Христо Луков е бил привърженик на нацистите, като е насърчавал омразата и несправедливостта", пише в официалния Туитър на американското посолство у нас.

"Посолството изцяло подкрепя демократичните принципи на свободата на словото и събранията, ние осъждаме ксенофобията, речта на омразата или подбудите към насилие в противоречие с основните ценности на съвременното общество", пише още в изявлението на посолството.

Шествието се провали, след като беше забранено със заповед на столичния кмет Йорданка Фандъкова и беше издадено съдебно решение на ВАС, което потвърждава забраната. Вчера симпатизанти на ген. Христо Луков само запалиха факли пред къщата, в която е живял той на ул. "Тракия".