Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Незаконните тръби, които изливат директно отрови в река Юговска.
Незаконните тръби, които изливат директно отрови в река Юговска.

С очите си министърът на екологията Емил Димитров и областният управител на Пловдив Дани Каназирева видяха незаконната тръба, от която се излизат отровни цианиди директно в река Юговска. Тръбата се намира на аварийния утаител към базата на "Лъки Инвест".

Димитров и Каназирева се натъкнаха на нея, докато извършваха проверка срещу поредното замърсяване на река Юговска, която се влива в Чепеларска.  Отровите се изляха в петък след обяд и вдигнаха на крак всички органи. "Разчитали са, че в събота и неделя държавната администрация няма да работи и всичко ще мине", допълни Димитров. На място експерти от Басейнова дирекция взеха нови проби.

Цианидитът е силно отровно вещество, което при наднормено количество поразява клетъчното дишане на организмите. Той се използва за обогатяване на рудата. "Нямаме още данни за размера на щетите, но нищо няма да спестим. Уведомени са прокуратурата и службите", каза министърът на екологията. 

Според него фабриката "Лъки Инвест не работи от четвъртък. Експертите обаче са установили система от тръби, предназначени да изливат отпадни води от хвостохранилището директно в река Юговска. "Това е недопустимо", отсече министърът.

Той каза, че е помолил двама от най-добрите специалисти - Цоло Вутов и Вили Василева, да направят пълна карта на всички хвостохранилища в страната и да кажат колко от тях са потенциално опасни.

"Питейната вода не е застрашена, но не може всеки като реши да изхвърля в реката", отсече Емил Димитров.

Министър Емил Димитров, Дани Каназирева и експерти вземат нови проби от река Юговска.
Министър Емил Димитров, Дани Каназирева и експерти вземат нови проби от река Юговска.