Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ДЕЛО: Феим Чаушев се явява с съда, който го остави в ареста.
ДЕЛО: Феим Чаушев се явява с съда, който го остави в ареста.

В ДАЛЕЧНАТА 1966 г. Феим Чаушев е вербуван за агент на Държавна сигурност "за разработване на интелигенцията от турски произход и оказване на положително въздействие върху нея", както е записано в досието му. От него днес е запазена тъничка папка с 3-4 странички.
Когато го вербуват, Чаушев е завършил 11-и клас. По професия е медицински техник, по-късно става член на БКП. Съпругата му е тютюноработничка и имат момченце на 3 години, пише в съхранените документи. Баща му е председател на ТКЗС в с. Токачка.
Офицерът Кънчо Тодоров от Крумовград, който го е привлякъл за кадър на тайната служба, пише в рапорта си : "Отначало с кандидата водихме общ разговор

за работата и личния му живот

Поради това, че досега е работил с нас и е правил писмени сведения, му беше предложено и в бъдеще да сътрудничи с органите на Комитета за Държавна сигурност, което той прие с желание." Дават му псевдоним "Бисер".
Разясняват му, че работата му с ДС "е възможност по-осезателно да прояви своите качества на патриот, като съдейства в борбата срещу врага". Обясняват му "защо не бива да подминава всичко, което може да научи от свои близки и познати, каква полза може да има от това, което съобщава на ДС". Според водещия офицер Кънчо Тодоров: "Кандидатът взе правилно решение, а сътрудничеството си с органите на ДС прие като чест и достойнство."
Още по време на вербовката Феим Чаушев

топи свои познати

"Съобщи ни за изменническите намерения на младежите Юсиен Камберов, Хасан Коджаибрямов, Али Мехмедов и Фаик Еминчаушев от с. Рибино. Също така съобщи за изказване на Мустафа Саков от с. Малка Чинка, секретар на СОНС в с. Токачка и партиен секретар на същото село, че до 1968 г. няма да остане нито един турчин в България, всички ще се изселят."
Като млад агент на ДС Феим Чаушев трябва да слухти за емиграционните настроения в с. Рибино и за коментарите по решенията на IX конгрес на БКП.
От септември 1967 г. агент Бисер е изпратен да учи в СССР. Изключен е от агентурния апарат, но водещият му офицер е записал, че се е проявил като "силно привързан към органите на КДС" и е показал добри разузнавачески качества.


Осман Октай: Доведе ни го Юнал Лютви

Юнал Лютви доведе Феим Чаушев в кабинета ми в централата на ДПС при управлението на Жан Виденов някъде около 1995 г. Представи го като единствения дипломат от турски произход, репресиран от тогавашното управление. Бил пред уволнение като консул в Лайпциг.
Тогава имах честта да се запозная с Петър Чаушев. Казах, че ще проверя как стоят нещата. Проведох среща с ръководни фактори и се оказа, че има огромни злоупотреби с имотите в нашите дипломатически представителства в Берлин и Лайпциг. Имаше съмнение за свързаност на Чаушев и други дипломати с тези аномалии - отдаване под наем, опити за проджаба. Разбрах, че върви разследване и че причината да бъде освободен е заради тези съмнения. Помолих Юнал Лютви повече да не се занимава с този кадър, докато не се изчистят тези неща. Става дума за периода 1990-1995 г.
След 2001 г. когато нашите пътища с Доган окончателно се разделиха, изненадващо името на феим Чаушев се появи като зам.-министър в Министерството на спорта на Васил Иванов-Лучано. Тогава разбрах, че проектът на Юнал Лютви е заработил отново. Зная, че впоследствие Феим Чаушев продължи щафетата от времето на Соломон Паси за усилено присъствие на "кадри" на ДПС, на Доган и на Юнал Лютви в дипломатически представителства и в Турция и в други държави. В тях се извършваха изключително много безобразия.

Юнал Лютви отказа коментар по темата.

ДЕЛО: Феим Чаушев се явява в съда, който го остави в ареста.
ДЕЛО: Феим Чаушев се явява в съда, който го остави в ареста.
Осман Октай
Осман Октай
Осман Октай
Осман Октай
Юнал Лютфи
Юнал Лютфи