Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Децата на изселниците да могат да получават българско гражданство по същите правила, както родителите им. Такава идея лансира депутатът от ДПС Йордан Цонев на заседание на временната анкетна комисия, която изяснява случая дали Държавна агенция за българите в чужбина незаконно е продавала български паспорти на чужденци без те да имат право да ги притежават.

Изселническите спогодби касаят само изселниците, но не и децата им. Те не могат да получат гражданство, както тях. Трябва да решим този въпрос, макар случаите да са все по-редки, дали ще им даваме гражданство или не, коментира Цонев.

В момента комисията изготвя финалния доклад от работата си, като следващата седмица членовете й трябва да излязат с конкретни предложения за законови промени. Миналата седмица шефът на антикорупционната комисия Сотир Цацаров поиска със закон да се ограничат хипотезите за получаване на българско гражданство и да се въведе контролен механизъм. Цацаров предложи изцяло да се отмени разпоредбата, по която се придобива българско гражданство срещу инвестиции. Правосъдното министерство също предложи изцяло да отпадне даването на българско гражданство срещу инвестиции. Депутатите от комисията обаче не са съгласни с предложенията, тъй като те много ограничават придобиването на българско гражданство, стана ясно на заседанието днес. Затова идеята на комисията е т.нар. инвестиционно гражданство да се извършва по различна процедура, а не както досега - да е разписано заедно с общата процедура за придобиване на гражданство, и да се разпишат още допълнителни условия за получаването му като например - фирмата, която се открива с цел инвестиции у нас, да открива определен брой работни места.

Друго предложение пък предвижда гражданите да могат директно да предоставят всички документи за кандидатстване за българско гражданство в Министерство на правосъдието. Предлага се още удостоверението за доказване на българско гражданство да отпадне и да се търси друг вариант за доказване на произход, защото злоупотребите с него били най-много. В момента такова удостоверение се издава от агенцията за българите в чужбина, като гражданите носят там различни свидетелства - военни книжки на роднините си по пряка линия, удостоверения за сключен граждански брак и др., за да докажат произход. От ВМРО обаче ще предложат своя промяна в тази част от закона - да се запази формата за издаване на такова удостоверение, но то да не е от Държавната агенция за българите в чужбина, а към нея да се създаде консултативен съвет от езиковеди, историци, етнографи и др., които да вземат колективно решение дали този човек е с български корени. Мотивът на воеводите е, че така няма да има възможност за корупция, тъй като решението няма да се взема от един човек.

Вицепрезидентът Илияна Йотова също излезе със свое предложение миналата седмица - да се постави задължително условие за владеене на български книжовен език по критерии на министъра на образованието за придобиване на българско гражданство.

Дълбоко се съмнявам, че българската диаспора има познание върху книжовния български език. В Македония това няма как да стане, защото изучаването на български е забранено. В Албания също не се учи. Според нас идеята да има две години уседналост на територията на България за придобиване на гражданство противоречи на конституцията и ограничава получаването на българското гражданство, коментира депутатът от ВМРО Красимир Богданов.

В докладите на ДАНС имаше сигнали и че са издавани фалшиви документи за владеене на български език. Няма нужда да стимулираме това нещо, заяви и Цонев.

Много е важно да имаме предвид, че в Македония и Албания нещата са по различни от Украйна и Молдова. Ние имаме и една политика, която водим от години и дори не претендираме за малцинство в Македония. Затова няколко пъти зададох въпроса си на експерти - какви са хората, които не са българи или поне българската държава твърди че не са, какви ги наричаме? Това е политически въпрос. Същото е с езика - ако въведем това за българския език, съм сигурен, че може и в парламента да не можем да го издържим, каза депутатът от ГЕРБ Тома Биков.