Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Явор Бахаров с грамотата като “Достоен българин” на “24 часа”
СНИМКА: ДЕСИ КУЛЕЛИЕВА
Явор Бахаров с грамотата като “Достоен българин” на “24 часа” СНИМКА: ДЕСИ КУЛЕЛИЕВА

Дългата история на сблъсъците на младия Бахаров със закона

“Няма какво да кажа още! По-натам...”

Така лаконично отговори с есемес Явор Бахаров на предложението ми да разговаряме след новата му “издънка” в Банско миналата събота.

Сигурен съм, че “по-натам” Явор ще ми се обади. Той е мъжко момче. И смелчага. През 2016 г. с приятеля си Митко спасяват давещ се в морето човек край Силистар. За тази си постъпка беше отличен като “Достоен българин” в инициативата на “24 часа”.

Да, Явор е мъжкар, който обаче не може да се пребори с демоните в себе си, с дивотиите и с агресията си. Както и с алкохола и дрогата. Лошото е, че “любовта” му към тях се превръща в рецидив.

Вечерта миналия петък Явор купонясва с компания, спи няколко часа и в събота около обед тръгва да кара ски, облечен в пълна екипировка - каска, ръкавици, слънчеви очила. Заловен е да шофира с висока скорост мицубишито си и да дрифтира пред един от най-големите хотели близо до началната станция на кабинковия лифт.

Дрегерът показва 1,3

промила в кръвта

плюс наличие на

кокаин и марихуана

Впечатляващо меню. “Съжалявам, че притесних близките си, повече нищо не мога да кажа...” Само това изрече Явор при излизането си от участъка на МВР в Банско.

За съжаление, Явор се превърна в чест гостенин на полицейските арести. През август 2011 г. при рутинна проверка на ул. “Раковски” у актьора са намерени 0,75 грама марихуана. Той прекарва нощта в кауша и на сутринта е осбоден. Тогава пред медиите призна за марихуаната и заяви, че е готов да понесе последствията от решението на органите на реда след приключване на проверката.

През 2016 г. Явор е арестуван заради шофиране в пияно състояние и осъден на 6 месеца условно с 3 години изпитателен срок.

Около 1,30 часа на 4 март през миналата година беше задържан за “неизпълнение на полицейско разпореждане”.

От МВР обясниха, че Бахаров се сдърпал с гаджето си на улицата. Случаен минувач опитва да укроти актьора, но е набит от него и се обажда на телефон 112. Явор е арестуван и получава 9 месеца пробация.

Около 13,30 часа на 4 март във фейсбук под снимка с приятелката си - актрисата Рая Пеева, Бахаров собственоръчно написа:

“Някои медии със или без желание комбинират и преувеличават факти. Случката е силно преувеличена и не отговаря на истината. Не е имало насилие над жена нито пък към полицейски служител, това е доказан факт! В навечерието на 8 март, както и в последните 3 години, ние сме заедно. Обичаме се, Обичайте се и вие...” 

Актьорът с приятелката си Рая Пенева
Актьорът с приятелката си Рая Пенева

И ето сега на Свети Валентин вместо любов актьорът поднася на близките и на почитателите на таланта му нова порция скандал.

Явор Бахаров е роден на 12 юли 1985 г. в София. В НАТФИЗ влиза малко случайно.

С един приятел гледат в залата на четвъртия етаж на Народния театър “Самолетът беглец” - една много смешна комедия на Камен Донев.

По това време Явор е в сериозна безпътица - още не знае с какво ще се занимава, а вече е на 19 години и е завършил средното си образование.

Колебае се накъде да тръгне - дали икономика, математика, международни отношения, или право. Приятелят му подхвърля да се пробва в НАТФИЗ - щом брат му Захари Бахаров е успял, може да се получи и на Явор.

Тази идея влиза като муха в главата на младежа. Тръгва повече като на шега в актьорска школа в “Славянска беседа”, където научава основните неща в театъра. 

Явор с колежките си Луиза Григорова (вдясно) и Диляна Попова
Явор с колежките си Луиза Григорова (вдясно) и Диляна Попова

Брат му Захари вече е на финала на следването си в НАТФИЗ и си има достатъчно грижи да се доказва в професията. Но поне го запознава с хората, които водят школата.

Малкият Бахаров не посрамва брат си и през 2005 г. е приет в класа на проф. Пламен Марков и доц. Ивайло Христов. Това е годината, в която изненадващо забраняват на Крикор Азарян да води клас и всичките приети 25-26 човека образуват един голям клас с двама основни преподаватели и няколко техни асистенти.

Още като студент

прави впечатление

с ролите си

в постановките “Пухеният” и “Самотният Запад”. Играе Рафе Клинче в “Железният светилник”, Ленски в “Евгений Онегин”, Ромео в “Ромео и Жулиета” и други.

Веднага след дипломирането си е приет в театър “Сфумато”, където играе в “Зимна приказка” на Шекспир. Изживява много трудни моменти, защото баща му получава инсулт и лежи в кома в болница.

Младият актьор е доволен от работата си “Сфумато”, но има чувството, че животът преминава някак си покрай него. Всеки ден ходи при баща си в болницата. На 33-ия ден след инсулта той умира. Нещо в душата на сина се счупва и той си го носи дълго време.

Явор не знае дали режисьорът Асен Шопов го е гледал в “Зимна приказка”, или и в някоя друга пиеса, но го кани за ролята на Рафе Клинче в “Железният светилник”.

Може би е видял някакъв бунтар у Бахаров? Нали и Клинче е някак извън петолинието, различен от другите. Отива в Преспа като гост, прави един иконостас, разбърква патриархалния живот на градчето, разваля, каквото може да се развали, и си отива.

Може би режисьорът е забелязал, че репликите на героя много добре олицетворяват характера на актьора. Самият Бахаров няколко пъти признава, че ролята в “Железният светилник” е любимата му.

В пиесата “Маркиз дьо Сад” се разказва за последните дни на скандалния маркиз в болницата, или по-точно лудницата “Шарантон”. Явор играе абат Дьо Кулмие, който е управител на “заведението”, в която Наполеон затваря маркиз Дьо Сад, но не го лишава от възможността да пише. Оттам идва проблемът му с абата, който влиза във философски спор с него.

Преди 3-4 години

Явор напуска щата

на Военния театър,

но не и сцената му. Казва на директора Мирослав Пашов, че има покани и от други театри и иска да види дали ще успее да издържи на предизвикателствата пред актьора на свободна практика. 

С режисьора Виктор Чучков
С режисьора Виктор Чучков

Сега в Театъра на армията играе “В полите на Витоша”, “Железният светилник” и “Маркиз дьо Сад”, “Най-бързият часовник във Вселената” в Театър 199, “Редки тъпанари” на Теди Москов в Русенския театър и в Пазарджик в “Лейтенантът от Инишмор” - черна комедия от Мартин Макдона.

Пред камерата най-напред застава в тв сериала “Людмил и Руслана” през 2008 г. Мариана Евстатиева-Биолчева му дава малка роля на арабски студент, който учи в Москва и участва в карето, което разиграва на карти красива рускиня.

За киното го открива режисьорът Анри Кулев. В романтичната комедия “Цахес” по сценарий на Христо Ганев Анри събира за първи път братята Захари и Явор. По-малкият е притеснен не толкова от партньорството с батко си, колкото от кинокамерата.

Стряскат го големият екип и сериозната предварителна подготовка. Все пак брат му Захари, а и други хора от екипа му помогат и всичко минава без особени сътресения. По време на снимките се запознава с Малин Кръстев, Мая Новоселска, Любомир Петкашев, Чочо Попйорданов... Абе, получава се приятна кинодефлорация.

Братя Бахарови се срещат пред камерата и в сериала “Под прикритие”. Захари е в главната роля на бандита Иво, Явор е турският наркотрафикант Бардем/Месут. В сериала той говори на турски и автентичното му звучене може би е дело и на факта, че майката на Бахарови е наполовина туркиня. Тя помага на Явор в “зубренето” на ролята.

А по време на снимките Захари казва: “Не мога да повярвам... Гледай какво нещо - братя сме и какви роли играем. Ти си турски мафиот, аз съм български и си говорим на английски...”

В сериала “Стъклен дом” - първия, който предизвика масов зрителски интерес, младият актьор е в ролята на Хари Стоев. Тук научава колко важна е дисциплината за телевизионерската работа. Снимането на сериал е много динамичен процес. Актьорът трябва да си знае текста и да има идеи как да заснеме един или друг епизод. Тук режисьорът не може много да помага, защото той също “гони норма” и времето го притиска. Явор разбира колко важно е това, което е натрупал като количество в театъра, да го превърне в качество в тв сериалити.

Бахаров е в главната роля на Александър Киров - Сташ в много добрия филм на братя Чучкови “Тилт”. Следва нов сериал - “Недадените”, и пак игрални филми. 

С Радина Кърджилова в кадър от филма “Тилт”
С Радина Кърджилова в кадър от филма “Тилт”

През 2015 г. се снима в американската продуция “Бойка: Фаворитът”, режисиран от Тодор Чапкънов, син на големия скулптор Георги Чапкънов - Чапа. Филмът е сниман в България, а премиерата е на 22 септември 2016 г. на Fantastic Fest в Остин, Тексас.

През 2018 г.

Явор Бахаров

печели “Икар”

за най-добър поддържащ актьор за ролята му в театрания спектакъл “Редки тъпанари” по филма “Неизвестни извършители” от Марио Моничели, режисиран от Теди Москов. Явор сам предлага много идеи и детайли при изграждането на героя му в спектакъла. 

Явор Бахаров е носител на наградата “Икар” за най-добър подържащ актьор в “Редки тъпанали” .
Явор Бахаров е носител на наградата “Икар” за най-добър подържащ актьор в “Редки тъпанали” .

Пак през 2018 г. Явор си партнира с със сина на Мел Гибсън - във филма “Всички мъже на дявола”.

Съвсем скоро ще видим актьора в ролята на милионерски син в новия сериал на bTV “Съни Бийч”.

Яворе, помниш ли какво ми сподели при последната ни среща миналата година? Каза: “И държавата, и органите на реда, и семейството ми... всички се опитват да ме укротят. И самият аз искам да се укротя. Но още не мога да се похваля, че успявам.напълно. Полагам усилия. Заради скандалите напоследък ходих и на психиатър...”

Яворе, стегни се, пич!

И Тръмп да дойде, няма да ти помогне, ако сам не се вземеш в ръце. Не погубвай и таланта, и себе си.

И дано съдебните власти бъдат снизходителни към тебе...