Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Антон Антонов-Амет и Виктор Марев-Чоко, които бяха дадени на съд за кражбата на картини на Владимир Димитров - Майстора и Ди Киро в навечерието на 2019 г., се озоваха пак зад решетките. Амет е прибран в затвора да излежава стари присъди, а Чоко е в ареста за нова кражба.

Двамата трябваше да застанат в сряда пред Софийския районния съд. Прокуратурата ги обвинява, че са разбили посред нощ наследствена къща на Павел Антонов, внук на племенничка на Майстора, и са задигнали 14 картини и стари вещи за над 190 хил. лв. Скрили ги, а после ги предложили на прекупвачи. През януари 2019 г. двамата са арестувани, а месеци по-късно са пуснали на свобода срещу подписка.

Малко след 11 ч. в сряда Марев бе докаран с белезници в зала 13 на районния съд. На въпрос на "24 часа" защо е задържан, той каза: "За кражба". Адвокатката му не се яви и Марев обясни, че се отказва от нея, защото "не се разбрали". За следващото заседание съдът ще му назначи служебен защитник.

Амет не бе докаран, тъй като по същото време бил в Софийския апелативен съд (САС). Миналата година го прибрали в затвора да излежава присъда по друго дело, влязла в сила през октомври. На 21 януари т. г. градският съд обединил наказания на Амет по 3 дела, водени във Враца и София, и му наложил едно общо от 5 г. затвор при първоначален строг режим.

Амет обаче подал жалба с молба за снизхождение и в 10,45 ч в сряда, когато го чакаха и в районния съд, бил отведен в апелативния.

"Отказах се от правото си да подавам граждански иск срещу крадците", каза Павел Антонов. Той пристигна специално от Унгария, за да присъства на заседанието на районния съд. Ще му се наложи да пътува поне още веднъж, за да даде показания като свидетел. 

По времето, когато крадците влезли в къщата му на столичния бул. "Сливница", той не е бил в България. Научил, че вратата е разбита, а прозорецът строшен от чичо си Христо. Помолил приятел да отиде да види какво е станало, а на 3 януари 2019 г. се върнал в България и подал жалба. 

Освен Амет и Чоко подсъдими по делото за още трима мъже, обвинени във вещно укривателство на картините. Досега не са намерени само две от тях. Липсва и старата пишеща машина "Мерцедес", която Павел много харесвал. "Беше в къщата откакто се помня", казва той.

Следващото заседание по делото за кражбата на картините е на 10 април.