Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Радостна вест идва от София по случай Деня на влюбените – 22 бездомни кучета от столицата ще посрещнат Свети Валентин в нови домове в Германия.

Избраниците с четири лапи имат късмета да са клиенти на немската неправителствена организация “Щройнерхилфе Булгариен”. Те ще пътуват в специално оборудван автомобил за превоз на животни на общинското предприятие “Екоравновесие” и няма да усетят дългия път до осиновителите си.

Там няма бездомни кучета, а законът защитава много строго четириногите. Освен това Германия е страната на трето място в света по брой имигранти, така че българските помияри ще се радват на любезно отношение и няма да стават жертва на предразсъдъци и дискриминация.

Нещо повече – според спогодбата между “Щройнерхилфе Булгариен” и “Екоравновесие” милозливите осиновители са длъжни да информират как кучетата се адаптират към новата среда и да изпращат периодично техни актуални снимки като доказателство.

Щастливците от партидата “Свети Валентин” не са първите софийски бездомни кучета, които ще получат немски ветеринарен паспорт. От края на миналото лято общо 43 наши помияра са намерили нов дом в Германия, където щастливо живеят и до днес.

Не така луксозно, жизнерадостно и със слънчево бъдеще се развива в наши дни действието в Софийския затвор. Докато 22-та щастливеца от приюта на “Екоравновесие” пътуват в кучешката лимузина към най-мощната икономика в Европа, 2000 пандизчии ще посрещнат Свети Валентин в столицата в компанията на дървеници, хлебарки, мрак, мръсен въздух и още много, много, много други мъже.

Омбудсманът директно предложи Софийският затвор да бъде закрит, тъй като условията са отвратителни, нарушават се основни права на лишените от свобода, а сградата не може да бъде ремонтирана по европейските изисквания, защото е паметник на културата.

За съжаление износът на затворници от България към Германия, меко казано, не е развит така, както при кучетата, и засега става единствено на собствен ход след бягство от “домашен отпуск”. И в крайна сметка беглецът отново се озовава зад дебелите стени на Софийския. Иначе в Германия нямат никакви проблеми с чужденците, защото една трета от лишените от свобода в немските затвори са имигранти, като в Берлин и Хамбург те дори са половината от всички обитатели.

Преди 8-10 години, когато стартираха ловът и кастрацията на бездомни кучета в столицата на България, животът на четириногите изглеждаше тежък, изпълнен със стрес и лишен от всякаква надежда за добро бъдеще.

Днес обаче да си помияр в София, е много по-луксозно, позитивно и перспективно от настоящето и бъдещето на всеки затворник.