Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Всички собственици на “Любослав Пенев” ООД - Божков, Любо Пенев и Стойне Манолов, гледат мач.
Всички собственици на “Любослав Пенев” ООД - Божков, Любо Пенев и Стойне Манолов, гледат мач.

Шефът на “Нове холдинг” е бил президент на шаха и стрелбата

Васил Божков е постоянна величина в българския спорт и футбол през последния четвърт век. Твърди се, че първо е помогнал на родното самбо, след което влиза и във футбола. И целият му път е осеян с успехи и скандали.

Мениджмънт и медии

Може би първото появяване на името на Божков бе свързано с мениджърската агенция “Танев, Сираков и ко”. Точно Божков е ко-то в наименованието след Лъчезар Танев и Наско Сираков. Това е първата стъпка в тази област в България, като мнозина се съмняваха, че мениджърите ще пробият.

Божков и Сираков напускат фирмата, след като ФИФА променя условията за издаване на лицензи през 2000 г., и оставят всичко в ръцете на Танев.

През 1995-а Васил Божков става собственик и на един от символите на родния печат - бившия вестник “Народен спорт”. До този момент той е в ръцете на журналистите, които успяват да се отделят от ЦС на БСФС. Изданието вече е всекидневник и притежава огромно количество хартия. Всичко приключва през август 1996 г. точно след участието ни на европейското първенство, когато вестникът престава да същестува. В ръцете на “Нове холдинг” обаче остава анкетата за “Спортист на годината” с 10-годишен договор. След изтичането му от асоциацията на спортните журналисти никой не посмява да се изправи срещу Божков и така холдингът му организира допитването и до днес.

Божков има участие и в още една фирма, където с дялове са Борислав Михайлов, Емил Костадинов и Наско Сираков по това време.

Изгонване

от “Левски”

Първият му опит да влезе във футбола завършва с тотален неуспех заради Томас Лафчис. Божков отива на общо събрание заедно с известния журналист Кеворк Кеворкян, като идеята е да стане поне заместник на президента Лафчис.

Божков влиза в управата на “сините” през 1993 година и дори помага за неговото финансиране. Тогава все още нямаше акционерни дружества, а всички решения се вземаха на общи събрания.

По това време “Левски” е абсолютен хегемон в родния футбол - три поредни титли и три купи са във витрината на клуба.

Всичко приключва на среднощен сблъсък с Лафчис. В крайна сметка Божков и Кеворкян губят и са освободени от управата.

Златната ера

на стрелбата

През 2000 г. Васил Божков става шеф на федерацията по спортна стрелба на мястото на Любомир Милевски в доста труден за нея момент. Пари няма, а повечето от добрите ни състезатели обмислят отказване. ЦСКА е разформирован, “Левски” едва крета. Бизнесменът създава стрелкови клуб “Нове”, в който са привлечени Мария Гроздева и Таню Киряков.

На олимпиадата в Сидни стрелбата е втора сила в света в този спорт, като печели два златни медала чрез Киряков и Гроздева. А Емил Милев остава само на една десета от бронза в бързата стрелба с пистолет. Това са последните игри на Васела Лечева, настоящ депутат от БСП, Диана Йоргова и Нонка Матова, по-късно произведена в генерал.

На игрите в Атина през 2004 г. отново Мария Гроздева печели златен медал. И стрелбата е сред лидерите на българската делегация.

Всичко приключва на 29 април 2009 г., когато изненадващо Божков се оттегля от федерацията заедно с дясната си ръка Румен Паров. На негово място е избран пловдивчанинът Камен Шишманов, който пък се опита безуспешно да ликвидира този спорт в България. Стигна се до отнемането на лиценза на централата и създаването на нова, на която Мария Гроздева стана председател.

Заради стрелбата се стигна и до грандиозен скандал със собствената на “Нове холдинг” за анкета за спортист на годината в края на 2000 г.. Божков натискаше за Таню Киряков, но журналистите предпочетоха Тереза Маринова. Така в офиса на собственика на анкетата се събраха половината от челната десетка, които не уважиха церемонията в НИМ.

Титли и

драми в ЦСКА

ПФК ЦСКА АД е регистрирано на 21 декември 1999 г. по фирмено дело №1999/16207 с уставен капитал 50 000 лева. Васил Божков е член на Надзорния съвет заедно с полк. Венцеслав Михайлов и полк. Панчо Шушков. Любослав Пенев, Емил Костадинов, Боби Божинов (служител в “Танев, Сираков и ко”), Румен Янков (технически директор), Здравко Зафиров (зам.-министър на отбраната), ген. Любен Пандев (шеф на инспектората към МО), Илия Илиев и Стойне Манолов са членове на управителния съвет. Емил Костадинов представлява фирмата и е изпълнителен директор в клуба.

Собствеността в ЦСКА е поделена между Васил Божков и Любо Пенев. 51% от акциите държи “Любослав Пенев” ЕООД, което е регистрирано преди това и е собственост на Васил Божков (51%), Стойне Манолов (4%) и Любо Пенев (45%).

Освен това Любо Пенев притежава 18% в ЦСКА като физическо лице.

Според различните източници военните, които са представени в управителните органи, имат между 10 и 20% от акциите. Остатъкът се разпределя на по-малки дялове, като символични проценти са у Йордан Лечков и Трифон Иванов.

Така тихомълком Васил Божков се появи в Борисовата градина. Говори се, че всичко е станало заради дълг на Любослав Пенев към него. По това време всички отбори у нас бяха задължени да станат акционерни дружества, а шеф на ЦСКА бе Илия Павлов. Фенове, недоволни от него, върнаха обратно Пенев в България.

И в един момент и Любо, и Илия Павлов направиха акционерни дружества. Павлов обаче отстъпи, не без намесата на държавата. Негови представители били в Спортната палата, където директно им казали, че тяхната фирма няма да мине.

Ръководството на Пенев стартира доста трудно, като клубът се оказа потънал в дългове и нямаше право да картотекира играчи. И заради това стана връзката с Божков.

С идването му началото бе прекрасно. “Червените” спечелиха две титли и една купа.

Бизнесменът бе един от инициаторите на знаковата среща в столичния хотел “Рила” в най-трудните години на родния футбол, за да се заровят томахавките и да се тръгне по нов път.

Любовният период приключва, след като ЦСКА изпуска титлата след преднина от 7 точки пред “Левски”. Феновете скачат на ръководството и оттеглят доверието си от Божков. Той пък им затваря култовия сектор “Г”. Имаше дори и стачка на футболистите, които излязоха на тренировка с извадени джобове. Но предадената титла болеше най-много.

Дойде и скандалът с бразилците Леонардо Лима и Родриго Соуса, които, след като не си получиха парите, отпрашиха от България, като така задължиха клуба с над 2 милиона долара.

След това Божков свиква пресконференция на “Московска”, в която дълго обяснява, че не той е продал титлата. Хвърля цялата вина върху Миодраг Йешич и сръбските футболисти, които били пробити от “сините”.

В крайна сметка се стига до сделка уж с индийския милиардер Прамод Митал, но всъщност с представляващия го бивш вицепремиер Александър Томов. Оттам тръгва и пътят надолу за “червените”. Титла, отнет лиценз, нова продажба и привикване в съдебната зала за Божков по делото за източване на “Кремиковци” срещу Томов. То завърши с тотален провал за прокуратурата.

Но хубавите спомени и носталгията по времето на Божков останаха у част от привържениците на ЦСКА. Когато тръгна процедурата за несъстоятелност, той бе един от първите, които бяха потърсени от тях. И дори обеща да направи оздравителен план заедно с Цветомир Найденов, днес негов главен обвинител. Гриша Ганчев контрира със свой и след като от финансовото министерство не одобриха и двата, се стигна до фалит на старото акционерно дружество, започнало с “Любослав Пенев” ЕООД.

22 месеца

в шахмата

През февруари 2003 г. Васил Божков се завърна с гръм и трясък като председател на федерацията по шахмат. На мястото на подалия оставка легендарен лекар на националния отбор по футбол Михаил Илиев.

Сблъсъкът със социолога Андрей Райчев е епичен, като първото гласуване е 31:31 гласа. Райчев бе издигнат от шахматен клуб “Гамбит” (Шумен), като афишира намерението си да работи с екип, включващ Цветелина Бориславова (СИБанк), Любомир Павлов (“Общинска банка”) и Сашо Дончев (“Овергаз”). Павлов, който също е бивш председател на федерацията, си направи самоотвод в полза на Райчев, след като и той бе предложен за поста.

Зад спечелилия при балотажа Божков застанаха бившият началник на банковия надзор в БНБ Камен Тошков и Борислав Дионисиев, с когото заедно са в бизнес клуб “Възраждане”. Камен Тошков бе в съвета на директорите на ФИДЕ - Европа.

По това време България имаше двама от най-силните състезатели в света - Веселин Топалов и Антоанета Стефанова.

През януари 2015 г. обаче е свикано извънредно общо събрание, на което Божков губи вота от Стефан Сергиев, член на Висшия съвет на БСП. Така престоят му е само 22 месеца. А 9 месеца след смяната Веселин Топалов печели титлата световен шампион.

БСФС и отново

“Левски”

През 2017 г. изненадващо името на Васил Божков се появи отново в спорта. Заедно с бившия председател на федерацията по борба Димитър Джамов той е избран в управителния съвет на Българския съюз за физическа култура и спорт, предшественика на спортното министерство по времето на социализма. Днес това е доста скромна организация, която обаче има няколко имота, от които се храни. Повечето ѝ бяха отнети.

И последно се стигна до завръщането - малко инкогнито, в “Левски”. Напред вървеше Георги Попов, който придоби над 80% от акциите в него. Всички знаеха точно кой стои зад всичко. Божков така и не се появи на нито един мач на стадион “Георги Аспарухов”. Афишира се едва когато започнаха проблемите, за да иска подкрепа от феновете. “Ако ми вземат лотарията, няма да има пари за “Левски”, отсече човекът, който бе наричан най-богатият българин. След това взе самолета и отпраши за Дубай.

Васил Божков в компанията на президента Георги Първанов, Васил Иванов - Лучано и Иван Славков - Батето на награждаване на най-добрите ни спортисти.
 СНИМКИ: АРХИВ
Васил Божков в компанията на президента Георги Първанов, Васил Иванов - Лучано и Иван Славков - Батето на награждаване на най-добрите ни спортисти. СНИМКИ: АРХИВ
Божков си говори с близкия си приятел Стефан Найденов на “Българска армия”. Сега двамата са във война.
Божков си говори с близкия си приятел Стефан Найденов на “Българска армия”. Сега двамата са във война.
Васил Божков разговаря с Таню Киряков, след като бе и шеф на федерацията по стрелба.
Васил Божков разговаря с Таню Киряков, след като бе и шеф на федерацията по стрелба.
Димитър Пенев разговаря приятелски с Божков в съдебната зала на процеса за източването на “Кремиковци”.
Димитър Пенев разговаря приятелски с Божков в съдебната зала на процеса за източването на “Кремиковци”.
Притеснени от фалита на ЦСКА фенове на “червените”, след които и ностоящият депутат от БСП Иван Ченчев (в средата) напускат офиса на “Московска” след среща с Божков.
Притеснени от фалита на ЦСКА фенове на “червените”, след които и ностоящият депутат от БСП Иван Ченчев (в средата) напускат офиса на “Московска” след среща с Божков.
Васил Божков направи две спешни срещи със запалянковците на “Левски” след проблемите, които го застрашиха.
Васил Божков направи две спешни срещи със запалянковците на “Левски” след проблемите, които го застрашиха.