Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кристи Маринова е икономист. Била е управляващ съдружник в собствено дружество. Участвала е в производства по несъстоятелност и ликвидация на значителен брой търговски дружества.
Кристи Маринова е икономист. Била е управляващ съдружник в собствено дружество. Участвала е в производства по несъстоятелност и ликвидация на значителен брой търговски дружества.

Скоро ще има втора частична сметка за разпределение, казват Кристи Маринова и Ангел Донов, синдици на КТБ АД (н):

Ангел Донов е юрист. Бил е адвокат на свободна практика. Като пълномощник на банки е участвал в производства по несъстоятелност и ликвидация на търговски дружества. Двамата са назначени за синдици на КТБ на 13 ноември 2015 г. със заповед на подуправителя на БНБ.
Ангел Донов е юрист. Бил е адвокат на свободна практика. Като пълномощник на банки е участвал в производства по несъстоятелност и ликвидация на търговски дружества. Двамата са назначени за синдици на КТБ на 13 ноември 2015 г. със заповед на подуправителя на БНБ.

- Обявихте, че събраните пари в КТБ АД (н) вече са над 1 млрд. лв., сумата звучи внушително, но как я виждате вие като процент от очакваните бъдещи постъпления - дали ще успеете да съберете още толкова или възможностите за попълване на масата на несъстоятелността са на изчерпване?

Кристи Маринова: Размерът на събраните пари се повиши преди всичко благодарение на успешното реализиране на програмата за осребряване на активите на банката. Разбира се, усилията и амбициите на синдика са насочени към възможно най-пълно удовлетворяване на всички кредитори на КТБ АД (н), чиито вземания са приети.

Aнгел Донов: Стремежът ни е да изполваме всички законни средства и способи за попълване на масата на несъстоятелността, включително и направените изменения в Закона за банковата несъстоятелност от 2018 г.

- Очаквате ли сумите да нараснат все пак?

A. Д.: Да, но окончателно можем да кажем дали ще успеем, когато се изчерпят всички законни средства и способи за попълване на масата на несъстоятелността. Все още не сме достигнали този момент.

- А откъде ще дойдат допълнителни постъпления?

A. Д.: Към обявяването на банката в несъстоятелност на 22 април 2015 г. активите на банката бяха оценени от международна одитираща компания на 1,378 млрд. лева. Досега ние сме събрали 78% от тях. Имайте предвид, че оценката им е към април 2015 г. В бъдеще ще продължим да работим по този начин - максимално ефективно за попълване на масата на несъстоятелността, а допълнителните постъпления ще зависят и от приключването на съдебните дела, които водим.

Имаме заведени

над 1600 дела

в различни съдилища, главно в София, от тях имаме над 140 производства по несъстоятелност, над 450 изпълнителни дела, над 200 дела за отмяна на прихващанията. Водим и много други дела по Закона за банковата несъстоятелност. Имаме над 600 други общи дела, имаме дела срещу администраторите на банката, имаме и над 28 регистърни производства, където сме оспорили откази за подновяване на обезпеченията.

Кр. M: Ние очаквахме, че събирането на имуществото на банката ще бъде съпроводено с много правни спорове. Общият материален интерес по всички изброени дела надвишава обема на задълженията на банката към кредиторите. Проблемът е, че зад отпуснатите кредити не стои имущество и обезпечение, за да се събере съответната сума. Именно тук ни помагат измененията в Закона за банковата несъстоятелност, благодарение на които водим отменителни искове за възстановяване и връщане на имущество от трети лица, придобито с кредити от банката.

- Измененията в Закона за банковата несъстоятелност, които ви предоставиха допълнителни възможности за издирване и връщане на активи в масата на несъстоятелността, какъв ефект дават? Доколко успешно се оказа прилагането им?

A. Д.: Приетите изменения се оказаха подходящи и ефективни. В съвкупност с останалите правни средства, които ни дава законодателството, промените показаха и занапред ще показват

положителен

ефект по

отношение на

отмяната на

прихващанията,

които са увредили и намалили масата на несъстоятелността, както и по отношение на възстановяването на обезпеченията в полза на КТБ АД (н). Затова смятаме, че тези измененията бяха необходими.

Кр. M.: Предприети са действия и по подновяване на ипотеки на кредитополучатели. Голяма част от тях са вписани. В случаите, в които съдиите по вписванията са постановили откази, са подадени частни жалби пред компетентния съд за отмяна на отказа за вписване на ипотеката. В част от случаите съдът е отменил отказите и е разпоредил извършване на вписването.

- Явно имате позитивна нагласа за бъдещи постъпления, но докъде стигнахте с изплащането на парите на вложителите на КТБ АД (н) от първата частична сметка за разпределение?

Кр. M.: Изплащането започна на 9 май 2019 г.

Голямата част

от вложителите

получиха своите

вземания,

заедно, разбира се, с най-големия кредитор - Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Сметката е изпълнена почти 90%.

- Защо почти, има хора, които не си търсят парите ли?

Кр. M.: Да, има такива кредитори, които са уведомявани многократно, че имат разпределена сума за получаване, но по някаква причина не са отишли до обслужващата банка - УниКредит Булбанк, да си получат парите.

- Помня, че при разпределението на първата сметка имаше недоволни от нея, има ли заведени съдебни искове?

A. Д.: Да, това бяха една малка част кредитори - от близо 8000 само 7, или 0,01%, оспориха частичната сметка, като предметът на спора е за около 106 млн. лв. Делото продължи близо две години и половина, като съдът се произнесе окончателно през месец декември 2019 г. и уважи една минимална част от жалбите - за около 6 млн. лв. Останалите са отхвърлени като неоснователни. Така че можем да кажем, че решението е в наша полза.

- Очаквате ли това да е положителен знак към появата на евентуални нови искове?

Кр. M.: Да, очакваме. Има вече съдебна практика. При изготвянето на втората частична сметка за разпределение ние ще се съобразим с решението на съда и предполагам, че ако има кредитори, които ще имат намерения да я оспорват, също ще се съобразят.

A. Д.: Дори и да има такива кредитори, след като вече има съдебно решение по този казус, има съдебна практика, съдебното производство ще е по-бързо.

- Това, че можете да разпределяте пари в частичните сметки въпреси исковете, също ли идва от законовата поправка? Спомням си, че при предишния ни разговор стана дума за това, че вече не може 7 човека да забавят останалите хиляди да си получат парите.

A. Д.: Да, права сте. Това е така, иначе трябваше да чакат решението на съда две години и половина, както се оказа. Това е още един положителен ефект от измененията в Закона за банковата несъстоятелност. Първоначално законът постановяваше, че ако има и един оспорващ изготвената сметка за разпределение, нямаме право да разпределяме парите от сметката. С измененията в Закона за банковата несъстоятелност ни беше разрешено да направим разпределянето на сумите на невъзразилите кредитори на банката, а за оспорващите я да заделим необходимата сума.

- Имате нагласата за успешно изпълнение не на една, а на още няколко частични сметки за разпределение, но кога ще е следващото плащане към вложителите на КТБ АД (н)?

Кр. M.: Отговорът е регламентиран от Закона за банковата несъстоятелност, че след набиране на достатъчно парични средства в масата на несъстоятелността се съставя следваща сметка за разпределение. Ако обаче индиректно питате - кога ще бъде събрана необходимата сума, за да започнем изготвянето на по-следваща - трета частична сметка за разпределение,

всичко зависи

от успешното

приключване на

програмата за

осребряване

на активите

на банката

A. Д: А също и от произнасянето в наша полза по съдебните дела, които водим срещу длъжници на КТБ АД (н). Което зависи от нас - го правим, и то, смело можем да кажем, по възможно най-добрия начин.

* След обявянето на КТБ в несъстоятелност търговското ѝ наименование се изписва КТБ АД (н)