Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Законът за личната помощ лиши Невим от грижи

Клиника в Истанбул дава надежда, но операцията ще е скъпа

Нови изисквания в Закона за личната помощ и набавянето на огромно количество документи лишиха от подкрепа фризьорката от Хитрино, която загуби напълно зрението си при мощната експлозия на влакови цистерни на 10 декември 2016 година. Потърпевши са и стотици инвалиди и хора с увреждания в цялата страна.

Майката на Невим Хасан вече няма да може да се грижи за напълно безпомощната си сляпа дъщеря, докато формалностите не бъдат изцяло уредени, заяви пред "168 часа" Неждет Мурат, експерт в община Хитрино. Изтекъл е срокът на решението на ТЕЛК и обгрижването се спира за неопределено време. А Невим е свикнала единствено с майка си, уточнява специалистът.

Ситуацията се усложнява с новите правила за кандидатстване и анкети, а това ще изнерви допълнително Невим, която е половин човек, категоричен е той. Щели да бъдат необходими най-малко два месеца. "За това време потребителят, като нашата Невим, е напълно лишен от всякакви грижи. Защо не е помислено?", ядосва се той.

Общината не можела да помогне, защото нямало действаща програма за включването на фризьорката и заплащането труда на майка й. Нямало и център, който да поеме обгрижването на проблемната жена.

Другият сериозен проблем е, че й се отнемат и отпуснатите от НОИ 100 лв. за чужда помощ, а тя има остра нужда от подкрепа.

"След трагедията, която я сполетя, Невим се затвори - споделя той. - Не желае контакти с хората. Само най-близките й са край нея."

Не може да си обясни как Невим, която е обичана от цяло Хитрино и предпочитана като стилист в цяла Североизточна България, изведнъж е рухнала физически и психически. Преди инцидента пред дома й паркирали само тузарски коли на дами от Търговище, Разград, Силистра, които й били клиентки.

Засега Мурат поддържал единствено контакти с майката на фризьорката - Седриме. Именно тя помогна на репортер на "168 часа" да се срещне с дъщеря й.

Съпругът й ни посреща в новата къща. Навсякъде блести от чистота. Домът е дарение от "Автомагистрали Черно море".

"Познах ви по гласа. Не идвате за първи път. Следващия път се моля на Бог да мога да ви видя и посрещна сама" са първите думи на незрящата домакиня.

"Всичко да беше се срутило и заминало. Но да ми бяха останали очите, тази година имам абитуриентка, а няма да мога да я видя и истински да й се порадвам", казва Невим. Това е болка, много по-голяма от физическата, смята тя.

Разбрала е за присъдата на машинистите. Но тази присъда ще свърши един ден, ще излязат свободни, ще видят света, децата си. Докато аз - не анализира тя сегашното си състояние. И не губи надежда, че ще се оправи.

Въпреки огромните проблеми със зрението жената не таи лоши мисли към машинистите. Даже им желае по-бързо да свърши техният ад, докато нейният не се знае докога ще продължи. И дали изобщо ще свърши.

Не се сърди, че новият Закон за личната помощ на практика я лишава от грижи.

"Законите са закони, за да се спазват, никого не упреквам" е нейният коментар. Благодарна е на общината и на "батко Неждет", че не са я оставили нито за миг сама в битката да прогледне отново.

Равносметкатаслед инцидента – един съсипан живот. Не желае да се връща към злокобния спомен от мразовития декемврийски ден, тъй като й носи само болка.

Никога не си позволява да се самосъжалява и да изпада в отчаяние. Обявила е война на зловещата съдба. Не е допускала мисъл за самоубийство.

От поставения силикон в очите понякога изпитва адски болки, но до нея е съпругът й Рейхан.

"Селиконът не е решение, ако остане по-дълго, има опасност да увреди ретината", сподели той, като не скри същинския проблем, че нямат средства да тръгнат за Истанбул в клиниката за лечение. След молба на "168 часа" човекът предостави банковата сметка на Невим Хасан в ДСК – IBAN BG 77STSA93000000895081.

Турски лекари уверили семейството, че интервенцията е сложна, но очакват положителен резултат – да върнат зрението на жената. В България подобна операция медиците не се наемали да извършат.