Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В края на юли 2019 г. на пристанище "Бургас" акостира кораб, собственост на международна компания. Той пътува от Еквадор през Италия. У нас са разтоварени 19 контейнера, в които има общо 20 626 кашона с банани. Два дни след като пристига в България, стоката е пренесена в складова база в Бургас, а неин получател е българско търговско дружество. Случаен работник забелязва, че в кашоните освен плодове има и пакети с бял прах.

Полиция установява, че във всяка торбичка има по 2,5 килограма кокаин. Дрогата е близо 80 кг. За да не се набива в очи, в кашоните най-отгоре били подредени бананите, а пакетите с наркотиците под тях. Кокаинът успява да премине без проблем рентгена благодарение на това, че е покрит и със специално фолио от метал.

Принципът на почти всички пратки с дрога от Южна Америка е същият. Те акостират на пристанищата във Варна или Бургас на името на конкретна фирма. После продължават пътя си към Западна Европа с нова история, документи и произход и тъй като вече не идват от рисков регион на планетата, шансът да бъдат заловени е значително по-малък.

Според експерти от няколко години главният балкански транзитен маршрут за трафик на кокаин се е изместил към Румъния и България. В края на март миналата година морето в северната ни съседка изхвърля първите пакети с кокаин на брега. Открита е и преобърната моторна лодка, а обемът на дрогата е приблизително тон. Оценяват я на над 300 млн. евро.

Само месец по-късно по време на патрулиране на граничните служби

в района на Шабла

са открити 6 сака,

увити в непромокаема материя, със спасителна жилетка, така че да не потъват. В тях властите намират още 170 килограма кокаин - почти сигурно от същата пратка като открития и в северната ни съседка.

Твърди се, че схемата, по която работили трафикантите, предвиждала дрогата да се предава в открито море. Доставчици и получатели изобщо не се виждат едни с други. Лошите метеорологични условия тогава възпрепятстват предаването на пратката. За експертите е ясно, че кокаинът не е предвиден да се разпространява на нашия пазар или този в Румъния. Той преминава оттук обаче, защото имаме излаз на Черно море и всички видове морски транспорт могат да се движат необезпокоявано. Пратката трябвало да продължи към Западна и Северна Европа.

Въпреки че нашите власти са категорични, че хванатите преди броени дни 100 кг кокаин, скрити в камион с цитрусови плодове на борсата в Слатина, са за нашия пазар, запознати твърдят, че това не е така. Тяхната крайна цел също била Западна Европа.

През годините МВР е задържала от скъпия наркотик, укрит и в кучешка храна, резервни гуми на рали "Дакар" и дори статуетки.

През 2014 г. по сигнал от България френските власти задържаха рекордно количество дрога, пристигнало при тях от Латинска Америка. Разследващите в операция "Лунна светлина" установиха, че в трафика на дрогата участие са взели и няколко българи, които били на високо ниво в йерархията на организацията.

Кокаинът се оказа общо 1400 кг

и беше оценен на 273 млн. евро. Престъпниците успели да го разпределят в пакети и да го скрият в резервните автомобилни гуми, натоварени на камиона. Доставката идвала от Боливия и била предназначени за Западна Европа. Беше установено, че превозното средство е пристигнало с кораб от чилийското пристанище Валпараисо, превозващ автомобили, участвали в рали "Дакар".

На френското пристанище Хавър бяха арестувани и двама испанци, които се оказаха мулета. След като МВР официално съобщи за акцията, последва обиск в автокъщата и в дома на общинския съветник от ГЕРБ и участник в рали "Дакар" Орлин Алексиев.

Преди четири години на "ГКПП Кулата" пък беше задържан и кокаин в камион с фитнес уреди. Дрогата, която влизала от Гърция, била с чистота 60 процента и се намирала в тайниците на рамата на товарния автомобил. Оловното фолио, в което била опакована, обаче не помогнало, тъй като служителите използвали високотехнологичен скенер.

Откритото количество било приблизително 26 кг, а стойността му надхвърляла пет милиона лева. Именно благодарение на новата техника, която се използва за проверка, все повече пратки биват задържани още на границата.

През 2016 г. властите у нас успяха да разбият международен канал за трафик на кокаин и на летище "София". Митничари

откриха дрога

в тонколони,

предназначени за износ от България към Израел. Малко по-късно бе установена още една пратка, която също е трябвало да стигне до Израел. По време на акцията бяха задържани двама българи и двама руснаци, а след претърсване на два столични хотела бяха открити още доказателства срещу тях.

Особено интересен е начинът за извличане на кокаина от кашоните с цитрусови плодове, задържани на борсата в столичния кв. "Слатина". Според специалисти това ще се случи в няколко стъпки. Първо картоните ще бъдат разтворени във вода или органични разтворители. След това течността ще бъде изпарена, за да може дрогата да остане чиста. По данни на МВР във всеки от близо 7-те хиляди кашона има между 80 и 100 грама наркотик. Според токсиколози цитрусите, транспортирани в кашоните, били безвредни за хората. Риск за здравето можело да има само ако плодовете са инжектирани с кокаинов разтвор.

Запознати казват, че единственото ново в цялата схема бил методът на скриване на наркотика. Каналите обаче били същите. Според разследващи задържаният наркотик бил с изключително висока чистота и неговата стойност можела да достигне близо 100 милиона лева на дребно "на улицата".

Арестувани по-късно бяха

бившият шеф

на Столичната митница

Красимир Керемедчийски и Огнян Асенов. Двамата са обвинени за участие в организирана престъпна група за трафик на кокаин от Колумбия към България. Властите установиха, че търговски дружества на заловените били крайни получатели на контейнерите, натоварени с "кокаиновите" кашони.

Един от тях беше заловен на зеленчуковата борса в Слатина. За никого не е тайна, че през далечната 2007 г. тържището беше купено от специално създадения за търга консорциум "Слатина Булгарплод". Според търговския регистър в него участват дружествата "Миладжо" и "Новико - Норд" на Михаил Младжов и Спасимир Каназирев. Сумата, която тогава те платиха, бе 75,4 млн. лв, а сделката се превърна в най-голямата в софийската приватизация до онзи момент. В управата на консорциума влизаше и Светлана Каменова - съпругата на Красимир Каменов-Къро, известен като приближен на изчезналия бос Мето Илиянски.

Михаил Младжов всъщност е стар познайник на полицията. Той се слави като един от приближените хора на Къро и неговия много близък в онези години приятел Христофорос Аманатидис-Таки.

Михаил Младжов влезе в полезрението на медиите през 2012 г., когато бе арестуван след сигнал. Тогава властите спряха автомобила му за проверка, докато той вози в него три деца, едно от които негово. Полицаите установиха, че в резервната гума в багажника има кутия от парфюм, в която е натъпкано малко количество кокаин. По-късно наркотик беше открит и в дома му в столичния кв. "Манастирски ливади".

Точно два месеца преди този арест Младжов е задържан с други двама мъже за наркоразпространение, като у тях е откри хероин, а по-късно са иззети и 54 хил. лв.

Сделката за "Слатина Булгарплод" става години преди тези провинение, а нейната история е особено интересна. Тя работи от 1991 г. и е най-голямата зеленчукова борса в България. Явява се основният център за дистрибуция на пресни плодове и зеленчуци в София и по-голямата част от Западна България.

"Готвихме процедурата близо 2 г. и правилата бяха ясни, тъй като продажбата на "Булгарплод Слатина" е най-голямата приватизационна сделка, правена в София досега", обясни тогава общинският съветник от НДСВ и шеф на надзорния съвет на СОАП Светлин Лисичков.

Въпреки че

общо 16 фирми

бяха закупили документи,

до тайното наддаване участваха само две. За другите ентусиасти тогава се твърдеше, че са се отказали, след като установили, че условията, които трябва да изпълнят, са непосилни за тях. Освен това договорът предвиждал и 100% неустойка при неспазване на клаузите.

Битката за тържището загуби дружеството от групировката ТИМ "Химимпорт финанси". Победител стана консорциумът на Михаил Младжов и Спасимир Каназирев, след като те предложиха с 400 хил. лв. повече от минималната цена от 75 млн. Огромната сума, за която се продаваше "Слатина Булгарплод", се дължаше на това, че тя има урегулирани поземлени терени. Те се намират на три различни места в София - в квартал "Хладилника", в централата в "Слатина" и в местността Къро край "Цариградско шосе".

Специалисти установиха, че върху земите, които победителят печели, има пътища, съоръжения, складове и жп линии. Върху тях не можело да се строи, тъй като постройките там били предвидени главно за складове и бизнес центрове.

Новите собственици

получиха и бензиностанция, автосервиз, 8-етажна административна сграда, паркинги, трафопостове за високо напрежение и дори жп линия, разположена на територията на пазара. На самото тържището имаше и две банки, обменни бюра, пункт за митническо обслужване, магазини, лаборатория, комплекс за хранене и лекарски кабинет.

На 19 декември 2007 г. Софийска градска прокуратура "благослови" сделката за продажба на най-голямото тържище за плодове и зеленчуци. Дни по-късно изпълнителният директор на Столичната общинска агенция по приватизация Иван Димитров обясни пред финансовата комисия в градския парламент, че приватизацията на дружеството официално е приключена. Според условията на конкурса има клауза консорциумът да запази предмета на дейност на тържището поне 15 години. В случай, че той не изпълнява задълженията си, трябва да заплати неустойка от още 75,4 млн. лв.

Въпреки че официално по документи това не е така, винаги се е знаело, че с тържището общо имат Таки и Къро, които навремето бяха свързани със силовата групировка ВИС и с безследно изчезналия Мето Илиянски. Преди години МВР официално обяви, че двамата имат общо с трафика на наркотици.