Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мартин Трифонов изнасили и уби 7-годишната Кристин, а Аксел отне живота на Андреа.
Мартин Трифонов изнасили и уби 7-годишната Кристин, а Аксел отне живота на Андреа.

Изоставени деца стават крадци, за да се издържат, но кметовете, учителите, полицаите и съседите не сезират службите

С Мартин Трифонов работили заради проблемното му поведение и изграждане на ценностна система

Aксел Олеков, Мартин Трифонов, Северин Красимиров и още много други са само част от децата - жестоки убийци. Общото помежду им е, че са оставени от родителите си и за тях се грижат бабите и дядовците им.

Като тях има още хиляди, които растат без грижа, любов, образование и ценностна система. Отказват се от училище твърде рано, след което не искат да започнат работа. Посягат към наркотиците и алкохола. Обикновено се препитават с кражби или други престъпления.

Аксел, Мартин и Северин вече може да е всяко пето дете в страната, но

тежките им съдби са неизвестни както за социалните, така и за държавата

Проверка на "168 часа" установи, че 17-годишният Аксел Олеков, който преби, изнасили и накрая уби по особено жесток начин 18-годишната Андреа в Галиче, не е бил известен на отдел "Закрила на детето".

Аксел Олеков
Аксел Олеков
18-годишната Андреа бе жестоко убита от 17-годишния Аксел.
18-годишната Андреа бе жестоко убита от 17-годишния Аксел.

От Агенция "Социално подпомагане" споделиха пред вестника, че досега техни служители не са работили със семейството на младия убиец, въпреки че той спира да ходи на училище още в първи клас.

"Досега не са постъпвали сигнали за извършителя на деянието в отдел "Закрила на детето", както и за жертвата му - споделиха от агенцията. - Семейството му не е било обект на социално подпомагане."

Нелепото в случая е, че за да се сезират социалните за такова проблемно дете, трябва някой да подаде сигнал - например полицаи, кметът на селото, учители или директорът на училището. В някои случаи от агенцията попадат на нередности и в социалните мрежи. Странното обаче е, че никого от тези институции

не е сигнализирала, че Аксел расте сам,

тъй като при баба си и дядо си само се храни, и всъщност се отказва от образование. Въпреки че в селото става известен с престъпленията си, той по никакъв начин не привлича вниманието на институциите.

Вечерта на 10 януари Олеков отива да хапне у баба си и дядо си, а къщата им е близо до тази на 18-годишната Андреа. В нея тя живеела рядко, защото баща й и брат й били на гурбет в чужбина. Затова момичето се било нанесло в дома на чичо си.

Във фаталната нощ обаче той правил купон и ученичката решила да преспи в къщата на родителите си.

След като Аксел си тръгнал от баба си, забелязал, че при Андреа свети, и решил да я посети.

Харесвал я отдавна и се надявал, че тя няма да откаже да прави секс с него.

Когато Аксел отишъл до дома й, намерил външната врата заключена. На двора открил стол, на който се покатерил и видял през прозореца, че Андреа спи на светната лампа. През отворен прозорец на мазето влязъл в къщата. Докато се качвал към първия етаж, забелязал метален прът и го взел. С него искал да сплаши спящото момиче.

Влязъл в стаята на Андреа и я събудил с предложението да правят секс.

Тя обаче се развикала и той я ударил с металния прът по главата. Момичето паднало на леглото, а Аксел Олеков почнал до го души, докато то спряло да се съпротивлява. Тогава я съблякъл и я изнасилил.

Забелязал, че 18-годишната красавица още дава признаци на живот, и грабнал кухненски нож от съседна стая, за да я убие. Опасявал се, че иначе тя ще го издаде.

Аксел намушкал момичето няколко пъти

в областта на шията. После съвсем спокойно взел мокри кърпи от масичка до леглото й и с тях избърсал окървавените си ръце и ножа.

Веднага след това преровил къщата, намерил портмоне с около 250 лв. и го взел. После съвсем спокойно тръгнал към дома си.

Разследването сочи, че по пътя изхвърлил ножа, а в кладенец на двора на тяхната къща хвърлил и празното портмоне. Всичко това станало между 1,30 и 2 ч през нощта в събота. На сутринта Аксел отишъл в магазин в центъра на селото и със задигнатите от Андреа пари си купил маратонки, ръкавици и тонколона. Оттам пък отишъл до Бяла Слатина за таблет. Казал на местната продавачка, че работил в София и си изкарал парите.

Малко по-късно през деня той бе заловен при баба си. С него започнаха да работят криминални психолози, които са установили, че Аксел Олеков е социопат, необразован, неучащ и неработещ.

По неговия път обаче е тръгнал и по-малкият му брат,

Аксел (вляво) заедно с втория си баща, брат си и майка си
Аксел (вляво) заедно с втория си баща, брат си и майка си

с когото започнаха да работят социалните след жестокото убийство. Досега за него също не е получаван сигнал, но е забелязано, че се държи грубо и отправя заплахи за физическа саморазправа.

Интересното в случая е, че само преди няколко месеца същият психопрофил бе направен и за Мартин Трифонов - безработен рецидивист, който изнасили и уби 7-годишната Кристин.

Мартин Трифонов изнасили и уби 7-годишната Кристин миналата година.
Мартин Трифонов изнасили и уби 7-годишната Кристин миналата година.
7-годишната Кристин
7-годишната Кристин

Историята е напълно идентична като последния случай, който разтърси страната.

Отново и убиецът, и жертвата не се отглеждат от родителите си.

За Кристин се грижели баба й и дядо й, защото майка й работела по морето. До трагичния случай от "Закрила на детето" не знаели нейната история и никога не са постъпвали сигнали за случая й.

Мартин израснал без баща в крайна немотия, защото за него се грижел дядо му.

Пред "168 часа" от Агенция "Социално подпомагане" допълниха, че малко преди да навърши пълнолетие, Мартин Трифонов е бил под техен надзор.

"Дирекция "Социално подпомагане" - Сливен, е

работила с момчето в периода 2012 - 2016 г.

- обясниха от агенцията. - Социалните работници са провеждали консултации с него в посока преодоляване на проблемно поведение и изграждане на ценностна система. През 2015 г. грижите за него поемат майка му и баба му, след като дядото, при когото Мартин живеел, починал. В същата година той е бил ученик в 11-и клас и е посещавал редовно училище. По информация от учителите се стараел да не влиза в конфликтни ситуации. След като навършва пълнолетие, работата на експертите от ДСП - Сливен, с Мартин е прекратена."

Интересното е, че през 2014 г. той се е гаврил с непълнолетно момиче, за което получава условна присъда.

Не завършва средното си образование, тъй като започва да се прехранва с дребни кражби. Крадял от домовете на възрастни хора и често обитавал изоставени къщи. Затова неведнъж лежал и в затвора.

На 15 август миналата година той пиел алкохол пред магазина в Сотиря, а Кристин отишла там, за да си купи сладолед. Когато момиченцето тръгнало към вкъщи, Мартин я последвал.

Близо до дома му го хванал и замъкнал в храстите

След гаврата и побоя го хвърлил под мост в дерето. Прибрал се вкъщи, казал на близките си какво е направил и изчезнал.

Въпреки че детето бе открито живо, почина по пътя за болницата.

По абсолютно същия начин и Северин Красимиров признава пред майка си как е изнасилил и убил журналистиката Вероника Маринова през октомври 2018 г.

Северин Красимиров изнасили брутално и след това уби журналистката Виктория Маринова.
Северин Красимиров изнасили брутално и след това уби журналистката Виктория Маринова.

Според криминалните психолози Аксел, Мартин и Северин имат еднакъв профил.

Убиецът на Виктория също бил проблемно дете, израснало без баща.

След като бе заловен, с него работиха психиатри в продължение на месец и установиха, че Северин страда от лека степен на умствена изостаналост, има личностно разстройство, но към момента на престъплението е осъзнавал какво извършва.

Подобни на тези жестоки убийства има немалко през последните 20 години. През 2004 г. в Перник 17-годишният

Кристиян разчлени и обезглави свой съученик

Същата година в Пловдив 14-годишните Мария и Антония удушиха съученичката си Маргарита, като убийството е подготвяно близо три месеца.

През 2017 г. в Бургас 16-годишният Иван намушква с кухненски нож 11-годишната Никол в асансьор. По-късно същата година двама братя на по 14 и 17 г. убиха възрастна жена.

През септември 2018 г. 11-годишно момиче уби 15-годишно момче след спор къде да пушат наргиле.

Разбира се, случаите са повече, но между тях има някои прилики - повечето деца убийци са роми, оставени от родителите си и отглеждани от баби и дядовци. Често те са необразовани, неработещи, постепенно превърнали се в рецидивисти, за които

социалните и държавата изобщо не подозират

Уникалното в България е, че със Закона за социалните услуги се въвеждаха спорни текстове как могат да се отнемат деца от родителите за причиняване на болка без телесна повреда, включително дърпане на ухо или шамар. Как социалните служби биха се справили с това, след като не могат да идентифицират дори истински проблемните деца и рецидивисти, които един ден стават убийци?