Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Tой е голмайстор номер 1 на турския национален отбор по футбол за всички времена с 51 гола в 112 мача. Игра основна роля за държавния тим и по време на световното първенство през 2002 година, когато южната ни съседка завърши на трето място. В края на 90-те и началото на новия век Хакан Шукур се славеше като един от най-популярните нападатели в Европа, носил екипите на "Галатасарай", "Интер" и "Парма".

Днес обаче Бика от Босфора, както го наричаха почитателите му, изживява най-тежкия си период. Не живее в луксозно имение като колегите си, постигнали сходни спортни успехи. Нито пък може спокойно да се разхожда из улиците на родната си държава. Хакан Шукур се подвизава като беглец в САЩ, милионите му стоят замразени в Турция, а връщането му там със сигурност би му донесло смъртно наказание.

Падането от

върха за Шукур

започва, когато от приятел на президента Ерджеп Ердоган изведнъж се превръща в негов враг. Няколко години след като приключва славната си кариера, нападателят ce приcъeдинявa към Пaртиятa нa cпрaвeдливocттa и рaзвитиeтo нa Eрдoгaн. Двамата се прегръщат и целуват пред медиите, а президентът е специален гост на сватбата на Шукур. След две години в политиката обаче Шукур казва, че е разочарован от партийните интриги и възнамерява да се върне във футбола. Именно това му решение се оказва фатално.

Държавната машина се стоварва с цялата си тежест върху семейството на футболната звезда, а заповедта за наказателната акция идва от самия Ердоган. Президентът не обича предателите! Властите незабавно започват преследване срещу семейството на Шукур. Запорирано е цялото му имущество, а прокурор издава заповед за арест на някогашния любимец на милиони фенове. Яростта срещу него е толкова голяма, че бившите му турски отбори са задължени да изтрият името му от клубните архиви. Сякаш той никога не е съществувал.

Но това съвсем не е краят на ужаса за Шукур и неговите близки. Баща му е вкаран в затвора за известно време, но заради лошото си здравословно състояние е освободен.

Малко по-късно умира от рак

Шукур се сдобива и с конкретно обвинение - нарочват го за последовател на турския проповедник Фетхулах Гюлен, който близо 20 години живее в САЩ. Футболистът е заподозрян, че е бил част от опитите за неуспешен преврат в страната от 2016 г.

"Може да съм враг за правителството, но не и за турската страна. Обичам родината си. След раздора с Ердоган започнах да получавам заплахи. Тормозеха децата ми, баща ми влезе в затвора. Конфискуваха ми цялото имущество", коментира в едно от последните си интервюта Хакан Шукур.

Усещайки, че няма да му бъде простено за напускането на партията на президента, той взема единственото възможно решение - да избяга от родината си. Заедно със съпругата и децата си заминават за САЩ, където буквално започват чисто нов живот -

без несметни богатства и слава

И до днес Хакан Шукур се намира на територията на Америка, далеч от приятелите си, а единственият шанс да си върне обратно отнетото имущество, е като подкрепи публично Ердоган и турското правителство.

"Вече нямам нищо, Ердоган ми взе всичко. Правото ми на свобода, свободната воля на изразяване, възможността да работя. Никой не е в състояние да обясни каква роля съм имал в този преврат, за който ме обвиняват. Не съм направил нищо нередно, не съм предател или терорист какъвто се опитват да ме изкарат", отсича бившият футболист пред германското издание "Велт ам Зонтаг". Шукур все пак признава, че е извадил по-голям късмет, отколкото много други хора в Турция, които нямат възможност да обявят възгледите си или са арестувани.

В Турция Хакан Шукур би бил носен на ръце от феновете. В Калифорния, където днес се намира звездата, социалният му статус е съвсем различен. Той рядко е разпознаван от американците, а работата му го превръща в един обикновен средностатистически гражданин.

Днес голмайсторът на турския национален отбор по футбол

кара такси на

фирма "Юбер"

Намерил си е и допълнителна работа, за да поддържа по-стабилни доходи. Продава книги в местна книжарница. Животът му не е лесен и казва, че постоянно се страхува и оглежда.

В началото, когато се установява в Калифорния, отваря малка пекарна, където работи заедно с жена си. Там предлага на американците да опитат специалитети като турска наденица с яйца и гръцки палачинки. По това време съседите и повечето му клиенти не знаят, че той всъщност е бивша футболна легенда.

"Исках да съм свободен, независим човек. Исках децата ми да срещнат различни хора, да научат нови неща. Затова дойдох в Америка. Знаех, че ще ми се наложи да се занимавам с нещо различно от футбол. Един съсед веднъж дойде в пекарната, а тогава имаше няколко души, които искаха да се снимат с мен. Попита ме защо ме снимат, че не съм толкова красив", споделя с усмивка Шукур забавната случка", споделя в свое интервю Шукур.

Днес бившата турска суперзвезда гледа на себе си като на имигрант, който се опитва да реализира

собствената си американска мечта

Той се оттегля от работата в кафенето и я оставя изцяло на съпругата си, защото много странни хора започнали да се навъртат на бара и да го разпитват. Предпочел да кара такси, за да бъде трудно откриваем от враговете си, за които смята, че дори на територията на друга държава няма да спрат да го преследват. Визата му изтича през 2020-а, но той вече е кандидатствал за зелена карта. Дългосрочният му план е да бъде треньор и да създаде спортна академия.

"Имам няколко инвеститори, но

хората се страхуват да са близо до мен

Но пък аз съм отворен да работя и с американски инвеститори и личности от спортния свят. Стига те да имат желанието да ме подкрепят", разкрива Хакан Шукур.

През сълзи на очи легендата признава още, че е можел да има много добър живот и дори да стане министър, ако е играл по правилата на президента Ердоган. Той обаче предпочел да бъде честен към себе си, макар и шофьор на такси.