Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Борислав Иванов Кадър: БНТ
Борислав Иванов Кадър: БНТ

Аварията, която е налице в Перник в момента, е доста сериозна - на единия от двата главни водопровода. Тя е в квартал "Железни заводи". Колегите работят от вчера по нея, но не са успели да я отстранят и днес продължават. Засегната е и централната част на града, ще бъдат още град Батановци и 7 села в региона. С това спиране на водата, което доста утежнява мрежата, авариите са се увеличили доста. Това заяви пред БНТ новият управител на ВиК-Перник Борислав Иванов.

Реално потреблението по време на режим на водата е по-голямо, защото хората са презапасяват, но не мисля, че са ощетени. Някъде около метър и половина остава до мъртвия обем на язовира. Това се очаква да се случи до 10-15 дни, каза още той.

Водата, която се подава от пречиствателната станция е с добри параметри, но от старите тръби попадат някакви частици. Съветвам хората да оставят в началото водата да се изтича. В момента водата към промишлена зона е спряна, добави Иванов.

Водата на язовир "Белмекен" ще идва пречистена от София. Изтичането по трасето на цялата мрежа има нерегламентирано, то е включено към загубите, както и кражбите. Добре, че се случи това в Перник, за да стане ясно колко е важна водата, обясни той.

Заради голямата авария в града няма да бъде резервирано достатъчно количество вода в градски резервоари "Могиличе" и няма да може да се спази графикът за режимното водоподаване. Няма да бъдат засегнати най-големите квартали - "Изток", "Мошино" и "Тева", част от квартал "Иван Пашов", селата Люлин и Бучино, които ще бъдат водоснабдени по график.