Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Наркотици на прах. Снимката е илюстритивна
Наркотици на прах. Снимката е илюстритивна

Специализираният съд разпореди четирима души да бъдат обявени за издирване, за да се установят адресите им и да бъдат разпитани като свидетели по дело за наркобанда.

До 3 март МВР трябва да открие Ерол Джамал, Мартин Стоянов, Андрей Стоянов и Весела М. Призовкари на няколко пъти безуспешно опитали да ги открият, за да дадат показания по дело срещу 7-членна организирана група. За неин тартор прокуратурата сочи Илиян Ортакчийски.

Той и останалите подсъдими са обвинени, че са участвали в група за разпространение на марихуана, амфетамин и хероин през 2010 г. Най-често клиентите давали заявки за дрога по телефона. Поръчките се приемали основно от 4-ма души, които държали връзка с уличните дилъри.

Групата е разкрита при акция на полицията на 4 ноември 2010 г. наречена "Разпространителите". Първоначално след претърсвания в 6 столични квартала - "Люлин", "Фондови жилища", "Хаджи Димитър", "Слатина", "Редута", "Младост", са арестувани 12 души.

Разследването се води в Софийската градска прокуратура, но по-късно е прехвърлено в специализираната. Делото влиза в спецсъда през 2017 г., след като петима от уличените се признават за виновни и сключват споразумения.

Един от тях бе разпитан във вторник от съдебен състав с председател Мария Кавракова.

Мъжът разказа, че при арестите в жилището му в кв. "Левски" полицаите открили трева, иззели и 2 телефона.

"Признах се за виновен по съвет на адвоката си. Това дело се застъпи с условна присъда от по-рано за наркотици. Не ми е оказван психически и физически натиск", каза свидетелят.

Той заяви, че познава петима от подсъдимите от кварталните кафенета. "Комшии са ми. Не съм вземал наркотици от тях, снабдявах се от Петрич, майка ми е родом оттам. Аз съм продавал, но на други", заяви свидетелят.

Един от адвокатите по делото поиска да бъде назначена нова съдебно-психиатрична експертиза на свидетел, но съдът отказа с мотива, че тя с нищо няма да помогне за разкриването на истината за психическия статус на човека в близкото му минало.

Петимата експерти, участвали в изготвянето на приложената по делото експертиза, ще бъдат изслушани на следващото заседание.