Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Май последно: министър ще е Ревизоро, Веселинов пази групата в парламента Бойко Борисов и Красимир Каракачанов ще договорят днес окончателно новия екоминистър.

“Атака” спира номинацията на шеф на регионалната комисия - ако Веселинов замени Димов, човек на Волен влиза в Народното събрание и ще разклати пак разцепените патриоти

Емил Димитров - Ревизоро е името за нов екоминистър, с което ВМРО отива на днешното заседание на коалицията, свикано от премиера Бойко Борисов.

Разговорите в партията кой да поеме овакантеното от арестувания Нено Димов кресло започнаха в петък, продължиха трескаво през почивните дни, а вчера премиерът вече е бил оведомен неофициално за избора на Красимир Каракачанов и екипа му.

Алтернативният вариант бе шефът на парламентарната комисия по регионално развитие и водач на депутатската група Искрен Веселинов. В дългата листа бе и зам.-министърът по екологията Николай Кънчев, но той имал и лични причини да не желае номинацията, казаха съпартийци.

В момента Веселинов е председател на парламентарната регионална комисия. След изгонването на лидера на “Атака” Волен Сидеров от групата той стана съпредседател на “Обединени патриоти” заедно с Валентин Касабов от НФСБ. Именно шефският му пост натежал за това да не бъде предложен на Борисов за министър. Веселинов

е смятан за

дясна ръка на

Каракачанов

и според воеводите неговото място е в парламента, където движи законопроектите на патриотите. Известен е и с умението си да бъде балансьор между ВМРО и НФСБ. Затова, ако излезе от парламента, ще е голямо изпитание за групата.

Още повече че на мястото му тогава би влязъл човек на “Атака” - Любомир Владимиров. Отцепилите се като независими хора на Волен Сидеров останаха 6-има, след като лидерът им напусна парламента и стана общински съветник. По правилник новият депутат трябва да се закълне като член на групата на “Обединени патриоти”, но със сигурност и той ще я напусне като съпартийците си. Така вместо 12, колкото са сега, депутатите от ВМРО биха останали 11, а цялата ПГ на малкия партньор ще падне до 20 души.

Фалшива новина се оказа завъртяната в някои медии “кандидатура” за екоминистър на депутата от НФСБ Борис Ячев. Първо, квотата си е на ВМРО. Второ, освен дясна ръка на Валери Симеонов Ячев е шеф на парламентарната антикорупционна комисия - пост, който НФСБ никога не би подарил на друг.

Известно напрежение е преминало през патриотичната формация около екорокадата, научи “24 часа”. Валери Симеонов публично декларира, че няма да се меси в делата на ВМРО кой да поеме министерския пост, но в действителност е дал да се разбере пред воеводите, че не е щастлив

НФСБ да остане

без свой човек в

правителството

Хората на Каракачанов обаче били категорични в отговор, че наследилата самия Симеонов на вицепремиерския пост Марияна Николова реално си е негова квота. В крайна сметка лекото брожение вече е напълно туширано, обясниха патриоти.

Лично Борисов е изказвал по различни поводи одобрението си към Емил Димитров.

Бившият шеф на митниците, който се води гражданска квота в депутатските листи на ВМРО, е сред депутатите балансьори между партньорите в голямата коалиция. Често дори той е вносител на законодателни поправки, първоначално лансирани от ГЕРБ. С подкрепата на премиера и с опита си от различни институции ще се справи с тежкото положение в министерството, убедени са колегите му.