Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Доналд Тръмп СНИМКА: РОЙТЕРС
Доналд Тръмп СНИМКА: РОЙТЕРС

Убитият с американски дрон на летището в Багдад ирански генерал Касем Солеймани е планирал атаки срещу четири посолства на САЩ, заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп в интервю за телевизия "Фокснюз", цитирано от Асошиейтед прес.

То е било записано вчера и се очакваше да бъде излъчено рано тази сутрин.

Тръмп обаче, както и други високопоставени служители на администрацията преди него, отказа да даде подробности какво са имали предвид, говорейки за "неминуеми заплахи" срещу американски обекти от действията на силите, командвани от Солеймани. Убийството на Солеймани бе мотивирано именно с тези заплахи, предава БТА.

В интервюто си Тръмп казва само, че едното от нарочените за атаки посолства вероятно е било това в Багдад. Той също посочи, че САЩ са в правото си да поискат от Ирак компенсация за изградените от САЩ военни бази, летища и посолства в Багдад, ако бъде поискано изтеглянето на американските войски от страната.

Президентът отбеляза, че иракската страна "само публично говори" за необходимост от изтегляне на американските войски, "но в частен порядък не казва това". На въпрос как Вашингтон може да получи от Багдад такава компенсация, той отговори: "В настоящия момент у нас има много техни пари - над 35 млрд. долара на банкова сметка. Смятам, че те ще си платят, или тези пари така и ще си останат на сметка".

Говорейки за Сирия, президентът каза, че САЩ не могат да се ограничат само с контрол над петролните находища в североизточна Сирия. На въпрос дали Вашингтон може да си присвои тези запаси, които той контролира след разгрома на "Ислямска държава" там, Тръмп отговори: "Може да направим това, а може и не. Не зная, може би трябва да ги вземем".

Президентът се изказа пред "Фокс нюз" и за подобряване на отношенията с Русия, когато "ловът на вещици" (разследването за приписваната на Русия намеса в американските избори през 2016 г.) приключи.

Специално внимание Тръмп отдели на очаквания процес срещу него в Сената във връзка с повдигнатите му от Камарата на представителите обвинения в рамките на процедурата за импийчмънт. На въпрос колко дълго според него ще продължи съдебният процес в Сената, той изрази мнение, че при "оптимален сценарий" той може да трае "няколко дни или една седмица".

Това обаче може да се проточи, ако за разпит бъде извикан анонимният информатор от американските спецслужби, чиито показания за съдържанието на телефонния разговор между президентите на САЩ и Украйна послужиха на демократите да организират процедурата за импийчмънт на президента. "Аз много бих искал да бъде призован този информатор, който изчезна, както и вторият информатор, който също някъде се потули", отбеляза Тръмп в интервюто си, като не скри, че има много въпроси към тази мистериозна личност.

Той също така заяви, че ще се възползва от пълномощията на изпълнителната власт, за да не позволи на бившия си помощник по националната сигурност Джон Болтън да даде показания в Сената в рамките на процедурата по импийчмънт.

Стопанинът на Белия дом, цитиран от ТАСС, се изрази доста неласкаво за председателката на Камарата на представителите, демократката Нанси Пелоси, като я нарече "най-лошия спикер на Камарата в историята на САЩ". Именно тя смята да внесе следващата седмица в Сената обвинителното заключение срещу президента в рамките на процедурата по импийчмънт.