Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

l Назначил за управител на фирми шофьора си, който не разбирал нищо от бизнес

l Олигархът пое защитата си в свои ръце

Сметка на предприятието “Полимери” се ползвала само от Николай Банев за неговите нужди при пътувания в чужбина или срещи с бизнеспартньори.

Това разкри бившата шефка на предприятието Ана Главинова в специализирания съд. Там върви делото срещу олигарха, жена му Евгения и майка му Мария. Те са обвинени за участие в престъпна група за данъчни престъпления.

Главинова била начело на химическия комбинат в Девня от 2004 до 2009 г., за да го вдигне на крака. Поста ѝ предложил лично Банев. Заради заслугите си по спасяването на предприятието Главинова, която работила за олигарха от 1992 г., била избрана за бизнес дама на 2006 г. за Варненска област.

Бившата шефка на “Полимери” не знаела дали Банев е ползвал пари от сметката за лични нужди, както и дали с тях е рамонтирана резиденцията му в кв. “Бояна”. За това я попита наблюдаващата прокурорка Мария Дойчева.

По времето, когато Главинова била начело, сметките на завода били блокирани заради задължения към работниците и доставчиците. Затова ползвали сметка на друга фирма на Банев - “Партнърс комерс”, която се занимава с търговската дейност на комбината.

Най-активен при разпита на бившата си подчинена бе самият Банев, който я засипа с въпроси. Те бяха за “инвестициите за милиони, които направил”, и дали помни, че на цени по данъчната оценка работниците купили ведомствените жилища, което пък било “социална политика”. Той я питаше и за клиентите от Германия, Япония, Унгария и Русия, които купували продукцията на “Полимери”, като и с какви трудности са се сблъскали, когато била спряна тръбата за етилен. От него се произвеждал основният продукт на фирмата.

Преди Главинова беше разпитан и личният шофьор на бизнесмена - Венцислав Генов. Той започнал работа в охранителната фирма АКБ ООД през 1994 г. Тогава пазел чейнджбюро. Банев го харесал и около 2005 г. го взел за шофьор.

“Бях доволен от Николай Банев. Познавам семейство Баневи от 25 г., никога не съм имал проблеми и всичко беше много добре”, заяви бившият шофьор.

Двамата обаче не се разбрали и Генов напуснал, но запазили добри взаимоотношения. През 2014 г. останал без работа и помолил Банев отново да го вземе и той се съгласил. Тогава Генов видял, че от “Полимери” не е останало нищо.

По-късно той бил повишен за член на съвета на директорите в една от фирмите на Баневи за производство на хартия. Генов обаче не разбирал нищо от производството. Той не си спомни дали бил на трудов договор във фирмата. През 2013-2014 г. Генов бил поставен за управител и на “Партнърс комерс”, но не знаел с какво се занимава фирмата.

Шофьорът нямал право да откаже да оглави фирмите, защото който го правел, си тръгвал.

Според свидетеля обаче той не получавал нареждания от Баневи, а от адвокатите и от Зорница Илиева, която била най-близка до семейството.

Тя най-често изричала “шефовете казват”. Преди да направят Генов управител на “Партнърс комерс”, направо дошли с документите, но кои били хората, той не помнел.

Въпреки че не знаел нищо за фирмата, бившият шофьор прехвърлил “някакви ниви от “Партнърс комерс” в Каварна. При процедурата отново не видял никакви документи, а те били подготвени от Зорница Илиева. Генов няма спомен дали нотариусът е прочел нотариалния акт и дали е имало други хора с тях. Като видял как прехвърля имот, без да знае за какво става въпрос, се притеснил.

Евгения и Николай Баневи винаги идват в съда облечени в черно.