Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Хвърлянето на кръста при отбелязване на Богоявление е навярно стар ритуал. Поне със сигурност съм гледал снимки, кадри, а и съм чел спомени как знамената на войската в освободената от османците Царство България са били освещавани на този ден.
Та хвърлянето на кръста в естествени водоеми (ЕСТЕСТВЕНИ) от свещеник и търсенето му от смирени християни (които няма да се сбият за кръста, нали) си е чудесна традиция, която комунистите, чийто наследници са БСП*, бяха забранили.

Хорото само по себе си е супер. По-близките ми приятели знаят, че хорa всякакви обичам и по сватби играя много - и български, и близкоизточни, и гръцки, и сръбски. Дори веднъж в Барселона се хванах на някакъв каталунски танц в парка Guell. От българските най-много харесвам северните, защото майка ми е от Дунава и баба ми (Бог да я прости!), макар да беше висока и стройна като ягода, почнеше ли да танцува, не ѝ виждах малките крака. Сякаш не стъпваше по тая земя. И ръченица много обичам. Елениното ми е винаги трудно да го започна заради тоя пуст прескок, ама като почна да броя, става.
Мисля, че е супер хората да се държат за ръце, рамене, колани, но все така един за друг и да танцуват в общ ритъм. Намирам го за чудесно.

За всяко от тези неща си има и място, и време.
И нито ме е гнус от хората, които обичат хорa и си тропкат, нито имам проблем с решението на някого да се напие и да танцува в ледена река.

Това, за което най-любезно и смирено моля, е да не ни представят някакви нови моди на впиянчени юнаци за автентична многовековна фолклорна традиция, както и да не ни обясняват, че тропането на хорото си е ок, докато в Народния театър тече представление или репетиция.
Едното не е "вековна традиция", а другото пречи на актьорите да работят.

A иначе само напомням, че неслучайно Богоявление е третият най-важен празник на Църквата, защото е празникът на СМИРЕНИЕТО.
Според християните сам Бог, Безгрешният и Непогрешимият, отива като грешник да се кръсти в река Йордан. И затова в Евангелието се казва, че докато другите, кръстени (на английски се ползва гръцката дума baptised - потопени) от Йоан, стояли във водата, докато не изповядат всичките си грехове, то Христос излязъл от водата "веднага". ???>?

Отдавна не съм (си) напомнял тук, че ни е нужно повече смирение.

Честит празник на Богоявлението!

*Впрочем, смятам, че БСП трябва да бъдат забранени.

*От фейсбук!