Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Съдът нареди медицинската експертиза да се извърши в МВР болница

Четирима млади мъже, обвинени за трафик на мигранти през 2018-2019 г., бяха доведени с белезници в апелативния специализиран съд днес. Те поискаха да бъдат пуснати на свобода срещу по-леки мерки за неотклонение, но съдбата им ще се реши на 9 януари.

Тогава в спецсъда трябва да бъде представена комплексна съдебно-медицинска експертиза за здравословното състояние на един от обвинените - Георги Георгиев.

Два дни преди ареста му през септември м.г. при игра на футбол той счупил 4-ти ломбален прешлен и оттогава имал проблеми, свързани с болки и затруднения при ходенето.

3-членен състав с председател Галя Георгиева назначи експертиза за здравословно състояние на задържания.

Двама лекари от МВР-болница - ортопед травматолог и неврохирург, трябва да се запознаят с медицинската документация до момента, да прегледат Георгиев и да кажат какво е актуалното му състояние, от какво лечение се нуждае и къде може да се извърши то - в затворническата болница или в специализирана клиника извън местата за лишаване от свобода.

"Ние не сме лекари, че да ви снемем анамнеза. Вярно е, че ви боли, но трябва да чуем експертите", обясни на задържания съдия Галя Георгиева.

Залата бе пълна с роднини на задържаните. Те са обвинени по дело за участие в организирана престъпна група, превеждала мигранти през границата.

Миналата година арестуваните бяха 10, но част от тях бяха пуснати срещу гаранции между 5000 и 10 000 лв. Една от причините бе, че са съдействали на разследването. Още един от групата пък наскоро бил освободен от ареста по друга причина. 

Уличените са задържани след акция на ГДБОП в София и Костинброд. При нея след 28 претърсвания на жилища и коли, а също и след лични обиски, са иззети радиостанции, таблети и телефони.  Според обвинението групата е действала в рамките на година - от август 2018 г. до задържането през 2019 г.

В края на миналата година първата инстанция - специализираният наказателен съд, е отказал да пусне Георгиев и другите трима задържани - Димитър Драгиев, Костадин Костадинов и Иво Костадинов. Те обжалват решението пред апелативния спецсъд.