Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Какво ще донесе новата 2020 г.? Тя се очертава заредена с изненади - и за света, и за България. “24 часа” зададе девет въпроса на експерти. Вижте тук прогнозите на проф. Михаил Константинов.

И в САЩ, и в БСП ще преизберат стария лидер

1. Ще има ли предсрочни избори?

Изборите за 45-о народно събрание ще са на 28 март 2021 г., т.е. редовни. Разбира се, възможно е всичко, което не противоречи на законите на физиката. А предсрочните избори не противоречат. В края на април догодина в БСП ще има избори за председател и конгрес и като така

няма да им е до избори

В разгара на лятото няма настроение за избори, а през есента е глупаво – ей го де е март 2021 г. Предсрочни избори у нас ще има единствено и само ако ги поиска суверенът - българският народ. Ако стане това, то ще значи, че нещо лошо се е случило. Да не дава Господ.

2. Ще запази ли Корнелия Нинова лидерския пост?

Да. Стадото има нужда от вълци, а демократичното управление – от опозиция. Но не като сегашната, а по-ефективна.

3. Ще има ли изненади от нови политически играчи?

Новият играч е известен и затова изненади няма да има. Бъдещата шоу партия има потенциал за 7-8% от вота и може да се бори за третото място. Очевидно примерът на Италия, Словакия и Украйна, а и на САЩ и Великобритания за въвеждане на комизъм в управлението е заразителен. А и ние имаме собствен опит в това отношение – през 1996 г. един интересен типаж взе 938 хиляди гласа, или 22%, на едни избори.

4. Ще има ли смени на министри?

Да. Но все пак бъдещето още не се е случило и това му е интересното. Тук се сещам, че китайците не препоръчват да се живее в интересни времена. Е, на нас ни се паднаха.

5. Ще има ли промени на конституцията?

Не през 2020 г. Но ако някога все пак решат да пипат конституцията, да оправят изборната материя, в която тяснопартийни аспекти няма. Сега там добре са уредени предсрочните избори, но редовните не са. Допуска се порочен 50-месечен парламентарен цикъл и даже вече видяхме един такъв (от 19.04.1997 до 17.06.2001 г.). Той имаше разрушителен ефект върху СДС.

6. Каква може да е изненадата на годината?

Ако знаехме коя е, нямаше да е изненада. Дано не е черен лебед обаче. А сив лебед ще има, вече всички го разбраха кой е: света го чака убийствена водна криза.

Заради липсата

на вода може да

избухне и

първата

ядрена война

в света между Индия и Пакистан. Има проблем и в САЩ, дето си фракнаха водата и някои щати са вече като Перник. Което е много интересно, защото в САЩ всички официално са въоръжени. През 2020 г. трябва драстично да се намали или по-добре напълно да се прекрати използването на водата в българските водоеми за каквото и да е освен за битово-питейни нужди. Алчността на ВЕИ-тата трябва да се обуздае, а забраната за фракинг да се запише в конституцията. Ако някой не е разбрал – да му кажа. Водата, оказва се, може и да НЕ е възобновяем източник на енергия. Особено сладката.

Ако не го направим това с водата, след по-малко от година 10 областни града ще станат като Перник.

7. Какво е най-голямото предизвикателство, което имаме да решаваме като нация?

Предизвикателствата са демографията и образованието. И, разбира се, опазването на въздуха, водите и земята на България. И в частност на горите, особено старите. Без тези неща сме мъртви. Без преувеличение.

8. Ще бъде ли преизбран Тръмп?

Политическата логика сочи, че по-вероятно да. Особено ако съпругата на един бивш президент и близък приятел на удушения в затвора педофил г-н Джефри Епстайн пак реши да се кандидатира от името на демократите.

Настроенията на американците вече са против импийчмънта, а на процедурата в Сената догодина семейство Байдън и демократите ще бъдат показно попилени. Демократките комунистки от Демократическата партия ще довършат останалото. Както и през 2016 г., резултатът от изборите за президент на 3 ноември 2020 г. ще зависи от “колебаещите” се щати. Това са 11 американски щата, гласуващи шарено, от които според преброяването от 2010 г. по-важни са Флорида с 29 членове в Електоралната колегия, Пенсилвания с 20 членове и Мичиган с 16 членове. Ще напомня, че за избор на президент са необходими 270 гласа в 538-членната Електорална колегия. Политическото устройство на САЩ е по модела на Римската република отпреди 2000 години и за много хора то е малко странно. Но американците си го харесват. Опитът за сваляне на президента Доналд Тръмп показа, че американската политическа класа е

надменна,

откъсната от

народа,

безнадеждно разделена и за нея законът и моралът нямат значение. Това не вещае добро бъдеще както за упоменатата класа, така и за най-великата демокрация като цяло. А и за света също.

9. Как ще се отрази Брекзит на ЕС?

Ще има още много да се занимаваме с Брекзит и с предизвиканите от него процеси на разпад в държавите - членки на ЕС. Брекзит показа, че само в Швейцария разбират нещо от национални референдуми. Останалите държави трябва да си позволяват най-много местни референдуми. Дали примерно в дадено градче да се оправят плочките на площада, или да се смени осветлението, защото парите не стигат и за двете. И нищо по-сложно от това, щото не е работа на баба Гинка от Гинци да определя вида на изборната система, размера на партийните субсидии и бъдещето на ядрената енергетика.

Иначе се опасявам, че ЕС ще почне да се разпада, докато усилено се занимава с гретенизъм.

Важното обаче е ние да сме живи и здрави, а по-старите да сме на собствен ход и на обща храна. Искрено го желая това на всички свестни хора по света. А и на останалите също.