Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Теменужка Петкова и изпълнителните директори на Българския енергиен холдинг Жаклен Коен, на “Булгаргаз” Николай Павлов и на “Булгартрансгаз” Владимир Малинов обясниха, че цената на газа ще е с 5% по-ниска, а от смяната на трасето ще се спестят над 76 млн. лв.
Теменужка Петкова и изпълнителните директори на Българския енергиен холдинг Жаклен Коен, на “Булгаргаз” Николай Павлов и на “Булгартрансгаз” Владимир Малинов обясниха, че цената на газа ще е с 5% по-ниска, а от смяната на трасето ще се спестят над 76 млн. лв.

Пестят се 76 млн. лв., газът по-евтин с 5%

От 1 януари 2020 г. руският газ ще влиза в България от Турция, а не от Румъния. Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова на брифинг в понеделник. В пресконференцията участваха и изпълнителните директори на Българския енергиен холдинг Жаклен Коен, на “Булгаргаз” Николай Павлов и на “Булгартрансгаз” Владимир Малинов.

Турското трасе излиза по-евтино от това през Украйна и Румъния със 76 млн. на година и това е мотивът за избора му. Причината е, че от юли румънският оператор е повишил тарифите.

“В резултат от постигнатите договорености между “Булгаргаз” и “Газпром експорт” доставните цени за българските битови и индустриални потребители на природен газ ще намалеят с близо 5% на годишна база. Тази икономия се дължи на отпадането на разходите за достъп и пренос през територията на Румъния в размер на 76 млн. лева, които няма да бъдат заплащани от “Булгаргаз” и от българските потребители”, обяви Петкова. Очаква се българският доставчик “Булгаргаз” да реализира положителен финансов резултат от 4,6 млн. лева за 2019/2020 газова година от по-ниските тарифи на вход Странджа. Досега входната точка беше беше Негру вода в Румъния.

Шефът на “Булгартрансгаз” Владимир Малинов заяви, че газопреносната система на дружеството е готова да поеме руския природен газ от новата точка на доставка. Газопроводът в момента е запълнен, същата операция е извършена и на турска територия. С турския оператор в неделя са приключили последните проверки и от 1 януари няма проблем доставките да започнат.

Входната точка с Румъния също ще продължи да функционира. Малинов увери, че “Булгартрансгаз” ще продължава да транзитира природен газ до Гърция и Северна Македония. Въпрос на ползвателите е да изберат оттук нататък по какъв маршрут ще бъдат доставени нужните им количества природен газ.

От 2 януари на платформата за търговия на “Газов хъб Балкан” стартира многостранна търговия на организирания борсов пазар - краткосрочен сегмент (spot), дългосрочен сегмент и брокерска услуга. “Това ще даде възможност за пълна либерализация на пазара на природен газ у нас”, каза Петкова.

За първи път през тази година “Булгаргаз” проведе няколко търга и сключи договори за доставки на втечнен природен газ, включително и от САЩ, в размер на общо 403 млн. куб. м. За месец януари са договорени още 100 млн. куб. м втечнен природен газ.