Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Над 4 хиляди пациенти се диагностицират с рак на белия дроб всяка година в България, като повечето от тях са мъже, алармират специалисти. Те уточняват, че понякога симптомите за проблема са единствено постоянна умора и липса на апетит. Затова настояват да се въведе скрининг за рискови групи, тъй като в момента при 70% от пациентите диагнозата се открива късно.

3260 мъже се диагностицират всяка година от общо

4250 нови

случая на рак

на белия дроб в България. Данните цитира професор Асен Дудов - началник на Клиниката по медицинска онкология в "Аджибадем Сити Клиник" УМБАЛ "Младост", на пресконференция на тема "Поеми си дъх - за по-бърза диагноза и по-добра прогноза за рака на белия дроб".

В нея участваха водещи специалисти в диагностиката и лекарствената терапия на рак на белия дроб. Събитието е част от кампания, чиято цел е да повиши информираността сред обществото за симптомите, възможностите за ранна диагностика и съвременно лечение при едно от най-разпространените злокачествени заболявания.

Данните показват, че белодробният рак е водеща причина за смърт от онкологично заболяване в България. Според специалистите причини за повишаване на случаите са тютюнопушене, замърсен въздух, генетична предразположеност и т.н. Лекарите подчертават, че 92% от случаите на рак на белия дроб, трахеята и бронхите се дължат именно на тютюнопушене. Те обаче са категорични, че се срещат и пациенти, които

никога не

са пушили

и са прекарвали достатъчно време сред природата.

Лекарите поясняват, че въпреки че се среща предимно при мъже, се оказва, че повече жени умират от белодробен рак, отколкото от рак на гърдата. Статистически данни за ЕС показват, че в развитите страни броят на жените и мъжете с този проблем се изравнява. В Италия и Франция през последните години увеличението на болните сред дамите е 60 пъти.

Специалистите уточняват, че симптомите при белодробен рак са неспецифични. Най-общите са отпадналост, липса на апетит, загуба на тегло, лесна уморяемост. Насочващи за белодробен процес са кашлица с храчки – може и с кръв, задух, гръдна болка, гръден дискомфорт.

"Ако имате продължителна кашлица, макар и малка жилка кръв, дори и лек дискомфорт в гръдния кош, обърнете се към специалист – обясни професор Асен Дудов. - Белодробните специалисти са изключително квалифицирани и при съмнение за раков процес знаят какви изследвания да направят. Скринингът не е ранна диагностика, а национална политика. Специално за белодробния карцином би трябвало да се изследват настоятелно хората с фамилна обремененост, за да може, ако развият заболяването, лечението да започне възможно най-рано."

Лекарите са категорични, че рано поставената диагноза води до

навременно лечение

и до по-висока продължителност на живота при рак на белия дроб. Затова настояват в България да се създаде национален раков план, а по отношение на белодробния карцином да се въведе скрининг за рискови групи и да се обръща специално внимание на симптомите от страна на дихателната система.

Проблемът е, че при

70% от

пациентите

диагнозата е поставена късно. На събитието „Поеми си дъх - за по-бърза диагноза и по-добра прогноза за рака на белия дроб“ учените подчертаха, че повечето случаи болните се диагностицират чак в трети или четвърти стадий, поради което лечение е затруднено. Именно на късната диагноза се дължи високата смъртност - 80% от пациентите загиват в рамките на една година след диагностицирането.

Учените подчертават, че големите надежди за по-добра прогноза, особено ранната диагностика, е и правилната терапия. Днес все повече се залага на имунотерапията.

"В последните години е налице малка революция в лекарственото лечение – категоричен е д-р Красимир Койнов, началник на Клиниката по медицинска онкология в МБАЛ "Сердика". - Благодарение на навлизането на имунотерапията делът на 5-годишната преживяемост, и то в най-напредналия четвърти стадий на белодробния рак, нарасна от 3 на 15%.

За наша радост в България разполагаме с такива лекарства и те са достъпни за пациентите, но трябва да се подобри организацията. След 10-15 години ще бъде направена решителна крачка в овладяването не само на белодробния рак, но и на рака като цяло."

Миналата година на Световния конгрес по белодробен рак в Торонто бяха представени обнадеждаващи резултати за приложението на имунотерапията като

профилактична терапия

при пациенти с неметастазирал карцином на белия дроб. Учените я определят като революция и залагат огромни надежди, че тя ще се окаже решаващият фактор в бъдеще за лечение и дори за превенция на коварната болест.

Революционното е това, че за разлика от останалите лекарствени режими като химиотерапията и дори прицелната терапия при имунотерапията идеята е не директно унищожаване на туморните клетки, а провокиране на собствената имунна система да предизвика имунен

отговор спрямо опасните клетки

В последните години особено внимание се отделя на развитието на различни начини за изследване и активиране на работата на Т-клетките, наричани "убийци". Именно те са в състояние да открият ракови клетки и да ги атакуват.

T-клетките, или T-лимфоцитите, принадлежат към групата на белите кръвни клетки, известни още и като лимфоцити. Те са специализирани за поразяване на вируси и ракови клетки. От години учени се опитват да ги прилагат по разни начини, за да постигат много по-добри резултати в лечението, отколкото се постигат с досегашните терапии на рак.

Един от големите успехи е този на екип от Центъра за изследвания на рака "Фред Хътчинсън" в Сиатъл, който успява да използва модифицирани имунни клетки за подобряване на състоянието на болни пациенти. Учените се надяват този метод напълно да замени химиотерапията. При него от болния се вземат бели кръвни клетки, модифицират се и след това отново се връщат в организма на пациента. Така активираните Т-клетки "убийци" са в състояние да атакуват тумори.

Смята се, че тези Т-клетки са така "програмирани", че да засилват съпротивителните сили на организма да разпознава и унищожава опасни клетки още в зародиш. Терапията дава неочакваните 90% успеваемост и чрез нея значително е

подобрено състоянието

дори на пациенти

в краен стадий на болестта. Учените подчертават, че този тип лечение има огромно предимство, защото дава имунитет за години напред.

Особено важен при лечението на рак е индивидуалният подход, обяснява професор Светлана Христова, началник на Клиниката по обща и клинична патология към УМБАЛ "Александровска": "Изследването на тъкан – клетъчен материал от тумора, е най-важният етап от диагностиката. Патоморфологичното изследване дава точна картина за вида и етапа на тумора, което е и определящо при лечението. Нашата цел е, определяйки индивидуалните характеристики на карцинома при всеки пациент, да помогнем на колегите да изберат най-доброто лечение – за всеки индивидуално."