Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ФЕНОМЕНАЛЕН: Димитър Бербатов вкара хеттрик в първия мач между двата отбора.
ФЕНОМЕНАЛЕН: Димитър Бербатов вкара хеттрик в първия мач между двата отбора.

"Ливърпул" V\S Манчестър Юнайтед, 6 март

"ЩЕ остана мениджър на "Манчестър Юнайтед", защото искам да смъкна "Ливърпул" от техния шибан трон", казва сър Алекс Фергюсън и така слага край на спекулациите, че може да се откаже от поста преди няколко години.
Фърги има предвид 18-те титли, които красят витрината на Мърсисайдци. По същото това време "Юнайтед" имат 14. Затова феновете на "Ливърпул" посрещат "Юнайтед" с транспаранти, на които пише: "Върнете се, когато спечелите 18". Наскоро привържениците на "Манчестър", който вече също има 18 купи, отидоха на "Анфийлд" с плакати: "Ние се върнахме!" Сега мечтата на сър Алекс за рекордна 19-а титла изглежда съвсем близо. Но пътят към нея минава през ада на стадиона в "Ливърпул" в края на седмицата.
Напрежението се покачва и заради факта, че през миналия сезон "Ливърпул" поднесе титлата на "Челси". "Юнайтед" можеше да спечели трофея, ако "бийтълсите" не бяха загубили на собствен терен от отбора на Абрамович. Това със сигурност е най-срамният мач в историята на "Ливърпул". Домакините излязоха за да загубят и да не позволят на "Юнайтед" да спечели титлата. Върхът на всичко беше, първият гол, който падна след асистенция на капитана Стивън Джерард към Дидие Дрогба. Стиви Джи уж се опита да върне топката на вратаря, но го направи толкова нескопосано, че нападателят на "Челси" имаше време, ако пожелае, да седне на тревата и да си помисли с кой крак да вкара топката във вратата, преди да я догони. След това за по-сигурно "Ливърпул" получи още един гол. Публиката ръкопляскаше на своите играчи и се радваше, че "Юнайтед" няма да е на първо място. Съдбата си го върна, като остави "Ливърпул" извън топ четири и Шампионската лига.
В момента славният някога тим живурка в средата на таблицата и редува слаби игри с моментни проблясъци. Кени Далглиш, който бе чакан като месия, не успя да върне отбора на правия път. "Ливърпул" играе на приливи и отливи. Защита лесно се пропуква, Фернандо Торес бе продаден в "Челси" и дори Стивън Джерард не е на обичайното си ниво. Далглиш започна в новата си роля на мениджър именно на "Олд Трафорд". Отборът му си тръгна отстранен от ФА Къп с 1:0. Бербатов беше съборен за дузпа от Дани Агер и Гигс не сбърка.
Агер обвини рефера, че е подпрял "Юнайтед". Мениджърът на "Манчестър" веднага защити играча си с думите: "Бербатов никога не симулира."
Следващата среща на Кени беше с "Блекпул". Идеален момент да потегли с победа във Висшата лига. Всичко започна чудесно с гол на Торес, но завърши трагично и с нова загуба. Сега "Ливърпул" отново е в тъжната роля на отбор, който трябва да играе не толкова за себе си, колкото за да попречи на "Манчестър Юнайтед" да ги надмине по титли. Очакваше се много от Суарес, който дойде от "Аякс", но засега адаптацията му върви трудно. Показа го и поредната загуба за първенството, този път от аутсайдера "Уест Хем".
Голямата въпросителна преди мача в неделя (06.03.) беше дали ще играе Уейн Рууни. В мача с "Уигън" той беше пощаден от съдията, който му спести чист червен картон за удар в лицето на съперник. Футболната асоциация привика арбитъра за обяснения, от които зависеше дали нападателят ще бъде наказан. Имаше вариант Рууни да отнесе четири мача и да не играе в двубоите с "Челси" и "Ливърпул". Но арбитърът Джеймс Макарти за втори път спаси "Юнайтед", като заяви пред комисията, че е видял отлично ситуацията и застава зад решението си. Това връзва ръцете на асоциацията, защото ФИФА не позволява на федерациите да променят решенията на съдиите, ако те самите не кажат, че са сбъркали. Това засилва и подозренията, че "Манчестър Юнайтед" има най-солидното лоби във ФА, а това помага на клуба да се държи толкова дълго на върха.
"Манчестър" отива на "Анфийлд" след тежко гостуване на "Челси" и преди реванша за Шампионска лига с "Олимпик" Марсилия. В подобни срещи Фергюсън традиционно залага на схема с един нападател и вероятно това ще бъде Рууни. В хода на срещата, ако нещата не вървят, може да се появят Бербатов или Ернандес. Сър Алекс вече показа, че не се притеснява да оставя на пейката Бербатов, въпреки че е най-резултатният му футболист този сезон. Въпреки феноменалните си изяви с червената фланелка, българинът не може да спечели на своя страна медиите в Англия. Всеки мач, в който Бербатов не вкарва гол, той получава най-ниската оценка от целия отбор. Докато цяла Англия се беше втурнала да помага на Рууни да излезе от кризата, за българина няма право на грешка. Въпреки това именно Бербатов подаде топката на празна врата за попадението на Рууни срещу "Уигън", вместо да завърши атаката сам. Затова най-добрият отговор на Бербатов ще бъде да повтори играта си от първия мач срещу "Ливърпул", когато отбеляза хеттрик.

Последните пет мача

"Манчестър Юнайтед" - "Ливърпул" 1:0
"Манчестър Юнайтед" - "Ливърпул" 3:2
"Манчестър Юнайтед" - "Ливърпул" 2:1
"Ливърпул" - "Манчестър Юнайтед" 2:0
"Манчестър Юнайтед" - "Ливърпул" 1:4

Победите са 71 на 60

"Манчестър Юнайтед" има предимство в преките двубои с "Ливърпул". "Червените дяволи" имат 71 победи срещу 60 успеха за "Ливърпул". Равенствата са общо 50.
За първенство "Юнайтед" имат общо 60 успеха, "Ливърпул" 52, равенствата са 43.

 

Трофеите
"Манчестър Юнайтед" е шампион на Англия 18 пъти.
Купа на Англия - 11 пъти
Купа на Лигата - 4 пъти
Комюнити Шийлд - 17 пъти
Европейски шампион - 3 пъти
Купа на носителите на купи - 1 път
Суперкупа на УЕФА - 1 път
Междуконтинентална купа - 1 път
Световно клубно първенство - 1 път

"Ливърпул" е шампион на Англия 18 пъти.
Европейски шампион - 5 пъти
Купа на Футболната асоциация - 7 пъти
Купа на лигата - 7 пъти
Комюнити Шийлд - 15 пъти
Суперкупа на Европа - 3 пъти
Купа на УЕФА - 3 пъти

Колонка
Двата клуба наддават за нигериец

Двата английски гранда "Манчестър Юнайтед" и "Ливърпул" искат да привлекат нигерийския защитник на "Олимпик" Марсилия Тайе Тайво, съобщи британският вестник "Дейли Меил".
Алекс Фергюсън специално наблюдава играта на защитника срещу "Монако". "Ливърпул" също иска да го вземе, но засега всичко е само на етап проучване. Фергюсън иска да вземе класен ляв бек, който да замести Патрис Евра. Французинът е трансферна цел на "Реал" Мадрид и е твърде вероятно да отпътува за Испания през лятото. 

Торес хвали "Дяволите"

Бившият нападател на "Ливърпул" Фернандо Торес се изказа ласкаво за "Манчестър Юнайтед". "За разлика от бившия ми отбор "Ливърпул", "Челси" спечели доста пъти в битката с "Манчестър". "Юнайтед" имат невероятни футболисти, предизвикателство е да играеш срещу класни играчи като Видич и Рио Фердинанд. Но аз дойдох да играя в "Челси" именно за да участвам в такива мачове и да ги печеля", заяви Хлапето пред английската преса.
Той премина в "Челси" през зимната пауза, а на негово място "Ливърпул" взе Суарес. Публиката на "Анфийлд" още не може да плати предателството на доскорошния си любимец.

Предимство за гостите

Европейските букмейкъри дават предимство на "Манчестър Юнайтед" при гостуването на "Ливърпул".
В последния кръг "Юнайтед" спечели с 4:0 като гост, а "Ливърпул" разочарова със загуба от "Уест Хем" - 1:3. Затова и ставките за победа на "Юнайтед" са между 2,30 -2,40, докато за успех на "Ливърпул" букмейкърите дават коефициент от 2,90 до 3,10. Равенството се оценява на коефициент 3 в повечето заложни къщи. През този сезон "Юнайтед" играе трудно като гост, като дори категоричната победа срещу "Уигън" не дойде никак лесно.

 

 


 
 

 

 

 

 

Фернандо Торес
Фернандо Торес
Тайе Тайво
Тайе Тайво
АМБИЦИЯ: Алекс Фергюсън е решен да подобри постижението на "Ливърпул".
АМБИЦИЯ: Алекс Фергюсън е решен да подобри постижението на "Ливърпул".
НАДЕЖДА: Кени Далглиш трябва да върне блясъка на "Ливърпул".
НАДЕЖДА: Кени Далглиш трябва да върне блясъка на "Ливърпул".