Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Авторката
СНИМКА: Авторката

1,703 млрд. лв. бюджет на София за 2020 г. предлага столичният кмет Йорданка Фандъкова. Инвестициите в кварталите, развитието на метрото, градския транспорт, екологията, образованието, културата и опазване на културно-историческото наследство са топприоритетите за догодина, с които да осигурим развитието на София. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова при представянето на финансовата рамка за 2020 г.

“Това е един от най-важните документи за развитието на София. Бюджетът обаче не е само разходи. Трябва да харчим толкова колкото града изкарва и колкото софиянци могат да си позволят. Предвиждаме 778 млн. лв. собствени приходи, или с 52,7 млн. лв. повече от 2019 г. Планираме с 46 млн. лв. повече приходи от местни данъци и такси”, обясни Фандъкова.

Бюджетът имал две важни задачи. Първата да се осигурят средства за инвестиции в кварталите - ремонт на улици, тротоари, паркове, нови детски градини и по-удобен градски транспорт. Втората задача била да се осигурят средства за увеличение на заплатите на медицинските сестри, учителите и работещите в други общински структури. Увеличението щяло да е с поне 10%.

“Да, София има милиарден бюджет, но той не е даденост. Над 650 млн. лв. от него отиват за издръжка на дейностите в здравеопазването, културата, социалните институции и общинска полиция. Отделно отпускаме 134 млн. лв. за съфинансиране на градския транспорт”, каза Фандъкова.

През 2020 г. общината ще инвестира в града 471 млн. лв. Фандъкова подчерта, че към всеки лев от данъци на софиянци, общината добавя по още 1 лев безвъзмездни европейски средства.

172,7 млн. лв. ще бъдат инвестирани в транспортна инфраструктура. 10 млн. лв. ще бъдат дадени на районните кметове за ремонт на квартални улици.

Догодина ще се изгражда разширение на бул. “Филип Кутев”, нов участък от бул. “Тодор Каблешков”, пробив на бул. “Петър Дертлиев”, нов участък от Източната тангента - от бул. “Ботевградско шосе” до северната тангента. Основно ще се ремонтират улиците “Първа българска армия”, “Кукуш”, “Й. Щросмайер”, “Николай Коперник”, “Атанас Узунов”, “Народно хоро” и др. Ще се ремонтира и третият етап от бул. “България”. Догодина трябва да стартира и ремонтът на трамвайната линия от Съдебната палата до Княжево.

15 млн. лв. се предвиждат за отчуждение, като приоритет е осигуряването на публичната инфраструктура.

213 млн. лв. са предвидени за метрото, като догодина трябва да бъде пусната и новата трета линия. Ще се купят 38 нови трамвая, 30 тролея и 82 електробуса. Предвижда се актуализация на разписанията на градския транспорт и пускане на довеждащ транспорт в кварталите.

37,6 млн. лв. се предвиждат за екология, ремонт на паркове и рекултивация на депа. Предвижда се довършване на ремонта на Западния парк, Северния парк, парк “Дружба” и “Заимов”.

61,4 млн. лв. ще се инвестират в ремонт и изграждане на нови детски градини и училища. Догодина ще се построят 9 нови детски градини, 6 училищни сгради и 2 ясли. Отделно общината е готова с проекти за 40 млн. лв. за още 7 нови детски градини и 4 училищни сгради и ще кандидатства за средства от държавата. “Имаме огромен шанс догодина да изградим 16 нови детски градини и 10 училища. Това са 100 млн. лв. инвестиции в модерни условия за децата”, подчерта Фандъкова.

7 млн. лв. се предвиждат за култура. Догодина ще приключи реставрацията на банята в “Банкя” и ще започне възстановяване на баните в “Овча купел” и “Горна баня”. За другото крило на Централната минерална баня тепърва ще се пише концепция и ще се организира дебат за съдбата й. 300 000 лв. ще се осигурят за програма “Културно наследство”, с която общината подпомага собствениците на ценни сгради да ги ремонтират. Догодина ще започне строителството на Център за съвременно изкуство “Топлоцентралата” и ще се ремонтира Малък градски театър “Зад канала”.

2,6 млн. лв. са осигурени за дигитализация.

Очаква се бюджет 2020 да бъде гласуван пт СОС през февруари, каза председателят на СОС Елен Герджиков.

Към момента бюджет 2020 е по-малък с около 47 млн. лв. спрямо тази година. Но Фандъкова уточни, че финансовата рамка ще се промени, тъй като общината очаква одобрение и финансиране и на други проекти.