Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

Южното Черноморие е на път да изгуби и малкото останали шведски туристи заради изключително неудобен полет от скандинавската държава до Бургас. Това предупредили от Регионалнота туристическа камара с писмо до министерствата на туризма, транспорта, Външно и кмета на Бургас Димитър Николов.

Причината хотелиери и туроператори да бият тревога до ресорните ведомства е, че през 2020 г. полетът от Стокхолм до Бургас е с прикачване в Осло и с престоя в норвежката столица пътуването излиза 7 часа, докато директните връзки по въздух до Скопие, Ниш, Солун и Истанбул траят два часа и половина. Това отказвало шведите да правят резервации по южните ни черноморски курорти, които ставали неконкурентноспособни за техния пазар, обясняват ситуацията с шведите председателят на камарата Иван Иванов. Той сигнализирал институциите след като шведски туроператори му сигнализирали за проблема и потърсили съдействие. Другото неудобство било, че скандинавците пристигали на аерогарата в Сарафово в 2 ч. след полунощ.

Единствените полети от Стокхолм до Бургас се изпълняват от "Норвежиън еър".

Въпреки че проблемът зависи от частните авиокомпании, очакванията на туристическата камара са отношение по него да вземе Министерският съвет с посредничеството на ресорните министерства и ГД "Гражданска въздухоплавателна администрация".

По данни на регионалната туристическа камара на база обслужени туристи на бургаското летище шведите по Южното Черноморие са намалели със 100% това лято. След германците с 54% надолу, при тях е най-драстичният спад. С 26% по-малко са били и норвежците, с 8% са намалели пък финландците.

Едно време за шведите се говореше като нарицателно за най-платежни туристи по морето и пълнеха цели хотели в Слънчев бряг, а сега е истинска екзотика да ги видиш по курортите ни, коментират представители на туристическия бизнес.

"Отделно извън сезона от ноември до средата на януари посрещахме и спортни групи", допълни г-н Иванов.