Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

При дядо Христодул в Дряновския манастир винаги има голяма опашка от хора.
При дядо Христодул в Дряновския манастир винаги има голяма опашка от хора.

Психобиофизични процеси и силни електромагнитни вълни могат да обяснят спонтанните изцеления и чудесата

В Дряновския манастир винаги е пълно с хора. Всички те чакат за молитва при дядо Христодул. Пред вратата му е пълно с хора, които разказват за невероятни чудеса - някои от 20 години нямали деца и сега се радват на детенце; жена, която от години не успявала да забременее, успяла на 50 г. За чудесата на вярата, които се случват там, са правени филми, репортажи, но аскетът избягва да говори за тях.

По същия начин отец Стоян Божурин също не иска да влиза в подробности как с искрена молитва болната от церебрална парализа Ваня се изправила и проходила. Самата жена твърди, че след молитвата усетила

необичайна увереност

и сила.

"Аз не съм чудотворец, а грешен свещеник, но се старая на всяка литургия да служа с чиста вяра, с голяма надежда и любов - казва той пред "168 часа". - Чувствам лекота, която не може да се опише с думи. Самият аз не съм никакъв, чудеса не правя. Ако и вие дойдете с вяра в църквата и се помолите, изпълнението на молбата няма да стане веднага като с вълшебна пръчка, но като минат няколко дни, ще видите, че започват промените."

"168 часа" засне бащата на малкия Виктор, който отиде лично да благодари на Таня Гюрова, която се помоли за детето, когато медиците вече се бяха отчаяли. Момчето бе натровено с гъби и съветът на лекарите към родителите бе да отидат да се молят.

Каква е силата,

която се крие зад всичко това?

"Библейският текст от съборното послание на св. апостол Яков гласи: "Болен ли е някой между вас, нека повика презвитерите църковни и те да се помолят за него, като го помажат с елей в името Господне" - обясни пред "168 часа" отец Михаил Иванов. - По-нататък ап. Яков казва: "И молитвата, произлизаща от вярата, ще изцели болния и Господ ще го вдигне и ако грехове е сторил, ще му се простят".

"Дали молитвата, която е набор от думи, може да предизвика такава промяна? - пояснява Иванов. - Представете си как един човек обижда друг. Тогава съзнанието трансформира думите и активира в човешкото тяло определени жлези, които ще отделят адреналин. И обратно - ако с думи зарадваме някой, при него ще се активира определена жлеза, която ще секретира ендорфин и човекът ще се почувства щастлив. Дори тук виждаме пряка връзка между словото и физическите реакции и можем да твърдим, че те са психо-биофизични действия.

Какво се случва, когато човек се помоли за нещо с точно определено предназначение - в случая за изцеряване. Когато думите, подредени в молитва, достигнат съзнанието, то активира в човека епифизната жлеза, която отделя хормона мелатонин, и се появява усещането - чувството, наречено вяра. Научни лаборатории са установили, че мелатонинът е хормонът на младостта. В най-голямо количество той се секретира при малките деца и юношите, по-малко при зрелия човек и почти липсва при възрастните. Експерименталните данни показват, че когато този хормон се отделя в по-голямо количество, може да

регенерира органите

на тялото, може да лекува ракови заболявания, атрофия на органи и т.н. Каква е връзката? Когато молитвата или словото възбуждат съзнанието, то активизира епифизата, тя отделя мелатонина, а той възстановява организма и получаваме така нараченето изцеление, от което следва връзката между науката и Библията - затова апостол Яков казва: "Вярата, произтичаща от молитвата, ще изцери болния".

Но тук говорим само за психо-биофизичното действие на молитвата, една малка част от нея.

Вярата съвсем не е само във възстановяването на здравето. Иисус е казал, че ако човек има вяра колкото синапово зърно, може да премести и планина.

"Ако навлезем по-дълбоко в тези процеси, ще видим, че връзката на вярата и съзнанието създава и други процеси в ума - казва отец Иванов. - Там се генерират определен вид мисли, а те от своя страна представляват електромагнитни импулси. Създава се

електромагнитна вълна,

която се излъчва в пространството, и когато тя е с определена честота и влезе в синхрон с друго явление, може да го промени. Тъй като всичко в природата и Вселената има своята вибрационна честота, когато мисълта ни влезе в синхрон с определено действие, ние можем да го управляваме, да го насочим към желания от нас резултат и то да се прояви."

Отец Михаил Иванов е много впечатлен и от един от най-известните експерименти в квантовата физиката, в който се установява, че една вълна може да се превърне в частица и че проявлението зависи от наблюдателя.

"Ако той вземе отношение за промяната на явлението и създаде връзка между него и явлението, тогава наблюдателят би могъл да го промени", казва свещеникът. Според него причината е, че

в самото отношение се съдържа и намерението

"Но за да можем да влияем и да променим нещо, трябва да сме участници в събитието и да сме отправили своето намерение, иначе нищо няма да се промени - казва той. - За да започне трансформацията, трябва да има синхрон между ум и сърце, между съзнание и воля. Необходима е пълна хармония, за да можем да повлияем на събитието със своето намерение, а хармонията между ума и сърцето може да бъде постигната само с молитва или с призоваване на името Божие, което е най-бързото синхронизиране."