Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Внимавайте с шоколади, мандарини, луканки

Шоколадите на пазара са с прекомерно количество захар и опасни мазнини, коледните календари със сладки фигурки съдържат токсични масла, мандарините са пръскани с токсичен химикал. Празничната трапеза крие множество рискове за здравето.

Повечето от шоколадите на българския пазар не отговарят на изискванията на ЕС за качествен продукт, алармират от националната асоциация “Активни потребители”. Специалистите подчертават, че повечето продукти съдържат опасни за здравето количества захар и вредни мазнини.

От асоциацията правят проверка на 27 марки шоколади, закупени от търговската мрежа, и тестът показва, че при 22 от 27 марки количеството на захарта е 50% и повече, а при 4 достига 60%. Само при 5 продукта захарта е под 50%.

“На практика продаваните на нашия пазар шоколади

се състоят основно от захар

Само при един продукт общата какаова маса е повече от захарта”, обясняват специалистите.

Заключенията на асоциацията са, че от 27 марки само 2 отговарят на определението на ЕС за шоколад и имат какаова маса от 35% и повече. Останалите 25 съдържат какаова маса в диапазона 25-35% и покриват единствено изискванията за млечен шоколад.

“При 17 от тестваните 27 марки се установява влагане на нетипични суровини. В 7 е добавяна растителна, основно палмова мазнина. Други 7 марки съдържат технологичната добавка Е476 (полиглицерол полирицинолеат), а една - Е492 (сорбитан тристеарат). В 6 е добавяна лактоза, а при други 4 се прибавя лешникова паста, без това да е отбелязано

в наименованието на шоколада на лицевата страна на етикета, което представлява риск за алергичните потребители. При нито една марка не е описано количеството на добавяната растителна/палмова мазнина”, уточняват от асоциацията.

Според изискванията в ЕС шоколадът трябва да има минимум 35% обща какаова маса, млечният – не по-малко от 25%, а количеството на допълнително вложените растителни мазнини, включително палмовата, да е до 5%.

“Трябва да се отбележи, че в законодателството на ЕС няма критерии за тъмен, суров или неподсладен шоколад и затова продуктите, брандирани с такива определения, не подлежат на регулация на качеството”, допълват специалистите.

Според тях преобладаващите рискове при консумация са наличие на недекларирани алергени (основно различни ядки), присъствие на чужди тела, необявени хранителни или технологични съставки, съдържание на тежки метали и т.н.

От асоциацията са категорични: “При по-голяма част от търговските марки задължителната информация за съставките и предупрежденията за наличие на алергени са отпечатани с

много дребен и често нечетлив шрифт,

а понякога на цветен фон, замазващ буквите. Очевиден е стремежът да отбият задължителните изисквания, без реално това да може да бъде разчетено от хора с нормално зрение.”

Още преди няколко години в доклад на Германския федерален институт за оценка на риска (BfR) е обобщена опасността от купуването на шоколадови календари (шоколадови блокчета, поставени в картонена опаковка за всеки един ден от празниците), тъй като в тях са открити минерални масла. Докладът е цитиран и от Българската агенция по безопасност на храните и е пояснено, че в така харесваните коледни лакомства за деца са открити опасни въглеводородни смеси. Специалистите уточняват, че възможните източници на замърсяване с тези въглеродни смеси са самите опаковки, направени от рециклирана хартия, или смазочни масла, използвани за машините за производство.

От Германския федерален институт за оценка на риска подчертават, че е възможно тези смеси да оказват канцерогенен ефект върху консуматорите. При провеждане на експериментални изследвания с животни се установява, че тези минерални масла водят до натрупване и

увреждане на черния дроб и лимфните възли

Преди дни бе подаден сигнал и че така обичаните по празниците мандарини и портокали също може да крият рискове за здравето. Оказа се, че те се пръскат с вреден химикал, който вече официално е забранен в ЕС.

Става дума за хлорпирифос, използван от фермерите срещу насекоми. Според официалната информация довод за забраната е, че следи от него често се откриват върху внесени плодове като портокали или мандарини, а при тестове е установено негативно влияние върху здравето на хората, особено на децата. Забраната трябва да влезе в сила от януари, когато изтича досегашното одобрение за пестицида.

Специалистите уточняват, че за да изглеждат добре и да са по-трайни, много плодове се обработват с различни агенти, някои от които може да се окажат опасни. Особено портокалите и мандарините често се третират с химикали за по-наситен цвят или

парафини за блясък

Тези съставки обаче, ако не се отмият добре, може да предизвикат алергии, проблеми с метаболизма и бъбречната функция.

От Българската агенция по безопасност на храните уточняват, че по празниците трябва да се внимава и с луканки и колбаси, както и с някои сирена. През последните месеци от агенцията се правят редовни проверки, тъй като бяха установени заразени с листерия продукти.

Бактерията е причинител на заболяването листериоза. Инфекцията е опасна, тъй като може да доведе до менингит и енцефалит. Рискът от заразяване е най-висок при хората с отслабена имунна система, децата, бременните и възрастните.

Най-рискови според специалистите са месни сурово-сушени продукти, сирена с кратък период на зреене и мариновани рибни продукти. Специалисти препоръчват да се консумират животински продукти само след като са преминали добра термична обработка. Препоръчва се също да се избягват непастьоризирани млека и меки сирена.

Тази година епидемията от листериоза бе

обявена за световна заплаха,

след като бяха регистрирани дори смъртни случаи. У нас бактерията е открита в продукти като пушена скумрия и свински суджук, произведени в България. От БАБХ са предприели действия за изтегляне на над 500 кг заразени колбаси и пушена риба.

Внимателни трябва да са и тези, които вместо свинско ще приготвят за празниците пълнена пуйка или пълнено пиле, защото преди седмица бе сигнализирано, че на нашия пазар са внесени пилешки продукти със салмонела. Става дума за охладено и замразено месо и субпродукти с произход от Полша. Сигналът е от Системата за бързо съобщаване на храни и фуражи (RASFF).

Министърът на земеделието Десислава Танева обяви пред журналисти: “Установени са 109 тона заразено със салмонела пилешко месо от Полша, които са конфискувани. От въпросния производител

в страната са влезли 544 тона.”

Според специалистите част от заразеното месо е достигнала до потребителите. Голяма част от вноса е била предназначена за преработватели, които го влагат в колбаси.

Салмонелозата е остро инфекциозно заболяване, което може да увреди нервната система и вътрешните органи. Салмонелните бактерии се развиват и размножават в домашни и диви животни, птици и риби. Най-често заразяването при хората става след консумацията на инфектирани яйца, месо, мляко, които не са преминали добра термична обработка.

Особено опасни са кремове и сосове,

съдържащи и яйца, и мляко.

Лекари подчертават, че дори без опасни вредни съставки продуктите на коледната трапеза крият рискове за здравето, ако не се консумират с мярка. Основен проблем според специалистите е, че много от пациентите с хронични заболявания или предразположеност към здравословни проблеми, напълно забравят за режимите, които следват. Това е и основната причина спешните отделения по празниците да се пълнят с хора с усложнения след преяждане и препиване. Особено рискови за пациентите с предразположеност към висок холестерол са мазните гозби, пържените храни, както и червените меса, колбасите и надениците. Освен това те крият риск и за черния дроб, панкреаса, жлъчката и стомаха.

Проблемни на трапезата са и традиционните туршии, кисело зеле, луканки, защото при тях е

много високо съдържанието на сол

А прекаленият прием на сол може да доведе до неочаквано повишаване на кръвното налягане, както и до сърдечносъдови проблеми. Солта е опасна и за хората със склонност да задържат вода и да имат отоци. Ядките също често са много богати на сол, а освен това са тежка храна по принцип и крият рискове за черния дроб, стомаха и жлъчката.

Множеството лакомства на трапезата също може да са опасни, особено за хората с предразположеност към висока кръвна захар. Диабетиците трябва задължително да ги изключат от менюто си. Трябва да се има едно наум обаче, че захар освен в сладките неща се съдържа и в много солени на вкус продукти като сосове, дресинги, лютеници и т.н.

Лекарите подчертават, че алкохолът в комбинация със солени храни може да предизвика скок в кръвното и повишен риск от сърдечносъдови инциденти.

Специалисти съветват дори и тези, които не употребяват силни алкохолни напитки, да имат едно наум, защото ликьорите и коктейлите са бомба за хората с рискови нива на кръвната захар и дори от една чашка стойностите може да скочат и да се стигне до криза.