Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Според шофьора децата минали през процеп и излезли на булеварда при червен светофар за пешеходци.
Според шофьора децата минали през процеп и излезли на булеварда при червен светофар за пешеходци.

Правят експертизи на джипа, помел 2 деца. Раненото момиче е добре, приятелката ѝ умира на път за болницата

Разпоредил съм операция в цялата страна от тази вечер за засилен контрол на пътя след зачестилите катастрофи с убити деца. Ще се включат всички екипи, които са на работа. Там, където се налага, ще бъдат мобилизирани и почиващите смени, обяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

В петък вечерта след адската катастрофа, при която джип помете 2 деца на столичния бул. “Никола Вапцаров”, той обиколил столицата. Часове по-късно по улиците били изкарани повече служители на Охранителна полиция. “Няма как на всяко кръстовище да има полицай, но в тъмната част на денонощието патрулките ще са с включени лампи, за да се виждат. Ще бъдат обозначени и трасетата с влошена пътна обстановка”, каза Иванов.

За 5 минути 2 линейки дошли на мястото на катастрофата с джипа, станала към 19,40 ч. Взели децата, но едното - на 13 г., починало на път за болница “Токуда”. Въпреки липсата на жизнени показатели там опитали да го реанимират и върнат към живота, но не успели.

Другото дете - на 14 години, е в “Пирогов”. Момичето било прието в спешното на 15-ата минута след катастрофата с комоцио и лошо счупване на подбедрицата, оперирано е и сега е под наблюдение в детската травматология. В понеделник ще има консултации с лицево-челюстен хирург. Тогава ще се реши и дали да има втора операция.

Причините за катастрофата още не са ясни, разследва ги специализираният отдел за катастрофи към градската прокуратура. Версията на шофьора е, че децата са минали през

“необезопасен

процеп и са

излезли на

булеварда”

В този момент светофарът бил зелен за колите. Шофьорът карал с 50-60 км/ч. Като видял момичетата паднали, спрял и се обадил на тел. 112.

“Изводите за причините зависят от резултатите от технически, медицински и други експертизи. С информацията до момента не може да преценим дали шофьорът е възприел навреме опасността и дали е реагирал навреме”, каза вътрешният министър Младен Маринов.

До снощи никой не съобщи официално дали шофьорът е бил задържан, или само е бил разпитан. Според наш източник до вчера не му повдигнато обвинение и няма мярка за неотклонение. Пробата му за алкохол е отрицателна. Направен е оглед, но може да се наложат допълнителни за изясняване на точното местоположение на момичетата в момента на удара от светофара. Една от версиите е, че мястото не е било достатъчно осветено.

“Борбата за живот на пътя е ежедневна. Не става с глоби и репресивни мерки. Като че ли тук

няма

толерантност

на пътя

Много често си проправяме път, за да ни е по-пряко, отколкото да ни е по-сигурно. Но това са деца, ние не може да ги съдим, може да сме по-предпазливи”, коментира след катастрофата министър Маринов. От началото на годината жертвите на катастрофи са с 9 повече в сравнение със същия период на 2018 г. До вчера загиналите са 594, а ранените 8100. Катастрофите са общо 6413 - с 14 повече в сравнение с предната година.

Проследяват с монитори катастрофи и ремонти

В открития преди 2 месеца координационен център за безопасно движение в София вече следят с монитори в реално време къде има катастрофи, ремонти и задръствания.

“Във всеки момент знаем къде има патрулки и при сигнал може да ги насочим”, казаха от МВР при представянето на центъра вчера.

Координират се КАТ, АПИ, пожарната и Агенция “Автомобилна администрация”, за да се получава бърза информация и да се намалят щетите.

МВР: През зимата обличайте децата със светли дрехи

МВР призова родителите да обличат децата си с по-светли дрехи през есенно-зимния сезон, а колоездачите задължително да носят светлоотразителни дрехи или елементи. Целта е шофьорите да ги виждат отдалеч и да реагират.

“Държавата има лостовете със съответните санкции, след видеонаблюдението са събрани 30 млн. лв. повече от глоби, но в крайна сметка опираме до поведението на всеки човек. Опасността не е само на пешеходната пътека - тя е преди пешеходната пътека и след нея”, заяви вътрешният министър Младен Маринов.

По данни на Асоциацията на пострадалите от катастрофи до октомври т.г. са загинали 111 пешеходци.

Черната статистика

* Кола на НСО удари дете в четвъртък. То е със счупени ръка, зъби и нос и други травми

* В 19,40 ч в петък черен джип блъсна 2 момичета. Едното почина, а другото е в “Пирогов”

* В нощта срещу събота 21-годишен загина, след като кола изхвърча в канал на пътя Съединение - Цалапица

* В събота сутринта кола се удари в дърво на пътя за Розино, шофьорът загина.

* Край Нови Искър при катастрофа е ранено 8-годишно дете