Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Керван от стотици камили се готви да замине на велико пътешествие на Запад. Мравуняк от хора се суети около животните, натоварени до изнемога със скъпоценни стоки. Топовете коприна, събрани от всички части на Китай, са само част от съкровищата, които поемат по пътя.

За Западна Азия, Индия и Европа тръгват още порцелан, хартия, чай, багрила, подправки и дори лекарства. Портите на китайския град Чанан се отварят. Керванът се отправя на велико пътешествие, което ще премине през реки, пустини и планини по хилядолетния Път на коприната, свързващ Китай с Западна Азия, Европа и Индия. Всеки пътешественик, дръзнал да се впусне в това невероятно приключение, има невероятния шанс да види легендарните градове – големите спирки по копринения път, къпещи се в богатствата, които търговията им донесла.

Повечето историци сочат древната китайска столица Чанан (днешен Сиан) като отправната точка по Пътя на коприната.

Последните два века преди Христа и през първото хилядолетие сл.Хр. градът е седалище на управлението на поне десет династии, включително и тази на първия император Цин. Днес е известен като Сиан и в неговите покрайнини могат да се намерят едни от най-невероятните китайски артефакти, сред които и легендарната теракотена армия.

Разположен в Централен Китай, на сравнително еднакво отстояние от богатите крайбрежни зони и Пекин, този град служил като събирателен пункт за хората и стоките от цялата империя. Затова и Чанан, чието име на традиционен китайски значи „Вечен мир“, бил истински древен мегаполис. Според преброяване от 742 г. в града и неговите околности живеели над 360 хил. семейства или малко под 2 милиона души. Изглежда естествено да го определим като първа точка от най-важния древен търговски маршрут от над 6 хил. км, свързващ Поднебесната империя с Багдад и Константинопол.

Как е изглеждала първата столица на Китай, както и как се развиват останалите градове по Пътя на коприната, четете в хартиеното издание на сп. "Космос".