Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

/ Поддръжници на Игнатова изпращат смъртни заплахи на пострадалите, за да мълчат

/ Според ужилените в схемата OneCoin участвал политик, който помогнал на нашенката да се укрие

Фалирал бизнес, ипотекирани домове, големи заеми, депресии и паник атаки. Това са последствията за жертвите на криптокралицата Ружа Игнатова, чиято финансова пирамида "OneCoin" беше разбита от разследващи в началото на тази година.

От наивни инвеститори нашенката успя да забогатее с рекордните 4 млрд. евро, но от март 2018 г. схемата, организирана от нея, стана обект на сериозни разследвания в няколко страни. Въпреки че от 2016 г. ФБР не спира да търси обвинената в една от най-крупните световни измами с криптовалути, от нея все още продължава да няма никаква следа. Ясно е, че броят на ужилените от Игнатова е изключително голям. Според документи, с които службите разполагат, най-големите суми са идвали от Китай, Южна Корея, Хонконг и Германия. Жертви обаче имало и от още 171 страни.

Една от тях е англичанката Джен Макадам. 49-годишната жена научава за OneCoin от приятел. Гледа

клип

в интернет,

на който специалисти разказват, че това е криптовалутата на бъдещето, много по-добра от BitCoin. Веднага решава да направи голяма инвестиция.

"Научих за OnеCoin февруари 2016 година - разказва Макадам пред "168 часа". - Беше ми любопитно и в крайна сметка реших да инвестирам. Дадох 10 хил. евро, без да подозирам, че това е една огромна лъжа и вече много хора са измамени. Мислех, че всичко е наред и легално. Така изглеждаше. Споделих дори на мои приятели. Те също проявиха интерес. Решиха също да инвестират. Не бяхме никак малко хора."

Така Джен и нейните близки наливат в престъпната схема на Игнатова общо 250 хил евро.

"Можем да кажем, че тези пари са загубени", обяснява още жената, превърнала се в

една от 70-те

хиляди жертви

на Ружа Игнатова само във Великобритания. По информация на "168" часа от тази страна криптокралицата е спечелила 122 млн евро.

По думите на Джен сред инвестиралите в OneCoin имало хора, които са дали всичките си спестявания, които са събирали години наред с идеята да спечелят от валутата на българката. Вследствие на това те останали без никакви пари и се наложило да ипотекират домовете си. Други пък теглили заеми, които и до момента продължават да връщат.

Сред пострадалите от Игнатова имало и хора с бизнес, който фалирал, след като направили голямата инвестиция, от която очаквали добра печалба. Всичко това се отразило и на здравето на ужилените. Немалко от тях изпаднали в депресия и започнали да получават паник атаки, които лекували при психолози. Дали ще получат парите си обратно, никой от тях не може да каже.

Със сигурност броят на ужилените по целия свят е много по-голям от този, който властите са установили до момента. Част от пострадалите най-вероятно са решили да замълчат, след като са разбрали, че Ружа Игнатова е успяла да избяга, и са се примирили с факта, че няма да си върнат инвестираното в OneCoin. Оплакване пред разследващи не са направили и всички

хора, които

са давали

по-малки суми

Джен Макадам обаче решава да говори открито пред медии за начина, по който е измамена. Тя разказва, че след като споделила в подробности за своя случай и схемата OneCoin, започнала да получава смъртни заплахи в интернет.

Те били именно с идеята да бъде принудена да спре да говори за станалото и да не мотивира другите жертви да правят същото като нея. Притеснителното за жената било, че сред предупрежденията имало и такива, които били свързани със сексуално насилие.

Тя не може да посочи

кой

е човекът,

който й е изпращал заплахите във фейсбук, тъй като всеки път било от анонимни профили и самоличността не можела да се установи. Както тя, така и другите пострадали са сигурни, че това са поддръжници на криптокралицата.

Според излъганите хора властите все още не са успели да стигнат до абсолютно всички в организацията на нашенката, а заплахите били превантивната мярка, за да не се случи точно това. Жертвите на Игнатова са убедени, че тя е създала мащабна схема от стотици хора, които са й помагали в организирането и поддържането на OneCoin по целия свят. Именно затова те не се успокояват с факта, че нейният брат Константин беше арестуван на международното летище в Лос Анджелис през март 2019 г. Малко след това той се призна за виновен по няколко обвинения, включително пране на пари и измами. Мъжът беше изправен пред 90 години затвор, но реши да свидетелства срещу сестра си и съоснователя на OneCoin Марк Скот, за когото стана ясно, че е помогнал за

изпирането на

близо 400 милиона евро

чрез криптовалутата. Пред съда самият Константин обясни, че не е разговарял с Ружа, откакто тя е в неизвестност, и допълни, че лично той е наел частен детектив, за да я открие.

Оказва се, че пострадали от схемите на нашенката не са само такива с финансови възможности. Жертви са станали също и много бедни хора от Третия свят. Един от тях е 22-годишният Даниел Лиенхард от Уганда. През 2016 г. той решава да инвестира в OneCoin единствените 250 долара, с които разполага. Със сумата се сдобива, след като продава последните три останали кози на семейството си. Младежът обаче вече е изгубил надежда, че ще върне парите си. Измамените като него са сигурни, че все още има хора, които са на свобода и най-вероятно оперират с техните пари.

Защо били заплашвани да мълчат, четете в печатното издание на "168 часа".