Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

МАЙСТОР: Ути готви и анализира.
МАЙСТОР: Ути готви и анализира.

 

 

Настоящето ни е изключително интересно. Страшно се забавлявам. Живеем в страна, в която тази минута е непредвидима. "Утре" е прекалено далеч.
Сякаш всички сме поканени на войнишко изпращане или селски сбор, на които непременно има тежко напиване, хвърляне на обиди, нарамване на моми и накрая задължително се сбиваме.
Всички се забавляват, но ако не те мързи, можеш да се хванеш на хорото. Героите са пределно ясни. Намесват се другоселци и хора от по-затънтените махали. Изпъкват старите вражди и след две ракии става търкалът. Ако цитирам един филм: "В живота има

и сватби, и погребения


Очаквам много бъдещи политически сватби и погребения на партии", описва в характерния си стил днешната политическа ситуация Ути Бъчваров. Водещият на емблематичното шоу "Бързо, лесно, вкусно" се съгласи да участва в кулинарно-държавен експеримент. Най-добрият български готвач измисли по една рецепта за всяко по-важно управление от падането на комунизма до днес. Ути пожела да започне със сегашната политическа обстановка, защото поне според него тя е най-веселата досега.
"Бойко Борисов при всички положения води хорото. За да си начело, трябва да си личен. Шушумиги не могат да водят останалите. Борисов е личен ерген и личен момък. С подходящо телосложение и поглед. Досега нито един от предишните ни премиери не ставаше. Харизмата на бате Бойко му дава възможност с гордост, чифте пищови и бяла кърпа да води държавата. Ще видим кой как ще си тръгне от селския мегдан. Както ви казах, бъдещето ни е прекалено неясно", убеден е опитният водещ. Според него дори скандалите със сересета се връзват идеално с картинката, която според него най-добре характеризира сегашното управление.
"Представете си как след една голяма веселба някои от ергените прескачат през чужд дувар. Старите моми дебнат и задължително ще го прихванат. Започва едно голямо подслушване кой какво е казал и по какъв повод", усмихва се Ути. Той е категоричен, че селската атмосфера, която описва, по никакъв начин не го притеснява.

Голям противник е на глобализацията


"Не съм фен на прекалено наредената и скучна ситуация в останалите страни от Европейския съюз. Радвам се, че сме толкова на изток. Хората могат да се порадват на това веселие, което цари в страната ни. Пълно е с тъмни балкански субекти, които светят с ентусиазма си, че могат да счупят ледовете с челата си. Забавно ми е и затова съм тук. Виждам се в ролята на един добър кашавар (войнишки готвач - б. а.). Въртя умело кебапчета и кюфтета. Няма да се включа в хора на оплаквачите, дюдюкащите старчета или на хората, които не са се уредили с готина мома", категоричен е най-добрият готвач в България. Той е измислил по-простичка рецепта, защото според него в днешно време не е добре човек да преяжда.
"За днешната ситуация бих направил един хубав друсан селски кебап. Смятам порция за един юнак, който изяжда поне триста грама мръвка. Месо от врат се нарязва на големи кубчета, които се пържат в тиган. През това време нарязваме 3-4 глави лук на едро. Накъсваме и една люта чушка. Месото и зеленчуците затваряме в една тенджера и друсаме юнашки. Чубрица от клонче също ще внесе малко разкош, а едро смляното черно пиперче придава на картинката завършеност.
Това ядене изисква поне тарга бира или за по-младите да изясня - 20 бири. Почитателите на виното също да се приготвят за поне кана и половина от гроздовия еликсир", споделя Ути Бъчваров. Според него рецептата му е достатъчно проста за едно

хубаво селско тържество

в което са се хванали управляващи и управлявани.
Според него по същия прост начин са живели българите и веднага след промените на 10 ноември 1989 г.
"Спомням си, че промените ме завариха като студент на 19 години, който вярваше, че плановете му ще се осъществят още утре. Лукановата зима никога няма да я забравя. Бяхме заредени с вяра в бъдещето и нищо не можеше да ни направи впечатление. Завиждахме на хората от село, които можеха да разчитат на скътаното в зимниците. В големите градове всички бяха на барикадата и не им пукаше от студа и глада", спомня си Ути. Според него по-възрастните му сънародници едва ли са забравили баничките, с които се изхранват по онова време.
"Рецептата ми е повлияна от онези банички. В тях нямаше сирене. Бяха направени от клисаво тесто. След реденето на една дълга опашка успях да си набавя малко сирене и две кисели млека. След това си направих нещо като омлет с две яйца, кисело мляко и сирене. Омешах ги и ги запекох във фурната. Беше невероятно вкусно", усмихва се Ути и веднага предлага подобна рецепта за онези години, когато българите от нищо правеха нещо за обяд и вечеря.
"И до днес обичам да ям от баничките на улицата, колкото и да са вредни. Купете три подобни банички и ги нарежете на големи парчета. Запържете ги в тиганче с малко олио. Разбъркайте 5 яйца, добавете двеста грама сирене и кофичка кисело мляко. Полейте с готовата субстанция баничките в една тавичка и ако имате възможност, прибавете масло. Вкарайте тавата в добре загрята фурна за 15 минути, за да стегнат яйцата и ще видите колко добре ще се получи", категоричен е Ути.
Той и до днес е убеден, че промените и първите години след това са най-хубавите в живота му.
"Точно по това време кандидатствах във ВИТИЗ, но не ме приеха. Не правех трагедии, защото тогава сякаш се хранехме с илюзии. Спомням си, че с добрия ми приятел Нико Тупарев обикаляхме

 стачки и демонстрации

а след това в домашна обстановка правехме планове за бъдещето. Докато говорехме, си правехме различни кулинарни опити с малкото продукти, които той и аз успявахме да отмъкнем от хладилниците. Явно по време на тези кулинарни сбирки сме поставили основите на предаването "Бързо, лесно, вкусно", което се превърна в истинска легенда", категоричен е Ути. За него следващото управление се характеризира с безличните ни лидери, които е трябвало да ни извадят от калта.
"Филип Димитров беше един от хората, които рязко ме разочароваха. Не можех да си представя, че човек с толкова малко обаяние може да е начело на толкова много хора. Липсата на обаятелни личности доведе до краха на илюзиите. Същото беше и с президента Желю Желев, който също демонстрира, че е прекалено ниска топка. Вярвахме му, че ще бъде двигател, а след това го разпознахме като случаен играч. Спомням си, че през онези години вече водех заедно с Иво Сиромахов предаването по БНР - "И ловец съм, и рибар съм". Някъде излезе снимка на Желев, който преди да стане президент, лови риба с голи ръце в селската бара. С чувство за хумор бяхме подсказали на Желев, че той е бракониер, защото подобен риболов е забранен. Извън забавната страна си спомням само излъганите ни надежди", категоричен е водещият. Според него за това време би била подходяща рецепта с риба, защото политиците като

хлъзгави риби

са се измъкнали от отговорността да оправят държавата.
"Ще предпочета пъстърва, защото това е една типично българска и изключително вкусна риба. Средноголеми пъстърви се изчистват и след това се потапят в гъста каша от студена вода, брашно и малко сол. След това се пържат в много олио. Обещавам ви изключително вкусно месо, на което можете да подсилите чара с лимонов сок", убеден е Бъчваров и без да губи време прескача към управлението на Любен Беров, когато според него е дошло времето на яките момчета със скъпите коли.
"Всеки си спомня мутрите и техните лимузини, които карат, сякаш пътят е техен. Някои от тези момчета вече не са между живите. Други проявиха способности и тръгнаха нагоре. Нищо хубаво и важно за това време", категоричен е известният кулинар, който за това време е избрал рецепта с участието на любимия на целия български народ зрял фасул.
"Мутрите имаха купища пари, но като седнеха в кръчмата, си поръчваха кюфтета с гарнитура от боб. Сигурно и до днес предпочитат това простичко ястие. Бобът си остава неизменна част от храната ни.
Сварете около килограм зрял фасул, нарежете глава червен лук на ситни кубчета и люта чушка също на ситни кубчета. На ситно нарежете поне две-три връзки магданоз, а защо не и прясна чубрица. След това омешайте подправките с боба и подправете със сол и малко зехтин.
Ще ви се получи една

 страхотна студена гарнитура

 която още веднъж доказва, че храната прави борбата", реди своята поредна рецепта Ути. При управлението на Жан Виденов той вече работи на половин щат в радиото.
"Сигурно оттогава до днес хонорарите не са се променили особено в БНР. Спомням си как при Виденов парите сякаш полудяха. Сутринта кюфтето ти е стотинки, вечерта вече е няколко хиляди. С Нико Тупарев ходехме в една кръчма и пиехме бира с кюфтета. В най-голяма степен светът ни рухна. Всичко се разпродаде и окраде. Харесал съм една рецепта, която и тогава наричахме "на геврека дупката". Тогава това най-много се ядеше, но и днес има почитатели на тези тестени изделия. Затова и подобна рецепта съм избрал.
Трябват глава лук, консерва домати, концентрат от телешки бульон и гевреци. Лукът се нарязва и се задушава с малко олио. След това прибавяме от телешкия бульон и консервата с домати. Пасираме, докато стане хубава гъста червена супа. После си приготвяме малки колелца от гевреци или хляб, които запичаме с червен пипер във фурната. Прибавяме кротоните към супата и консумираме с кеф. Лесна е за приготвяне и не е калорична", споделя малките си тайни Ути.
Според него Иван Костов е премиерът, който нито веднъж не се усмихнал, докато е бил на власт. "И аз не се усмихвах. Може би защото е вегетарианец, или никога не каза нищо хубаво за никого. И до ден днешен се смята за най-гениалния политик. Тогава не ми беше нито весело, нито вкусно. Някои хора лесно дръпнаха напред, а мутрите безчинстваха на политическо ниво. Политици позволяваха да ми се обаждат, за да ми заповядат къде да отида и на

кого да правя густо

Вари го, печи го, това управление не става", споделя топготвачът и веднага предлага една вегетарианска рецепта за вкуса на бившия премиер.
"Сваряваме кило картофи и запържваме с малко олио в едно тиганче, за да поемат мазнина. След това ги слагаме в тава и запичаме, за да хванат коричка. После слагаме подправка клончета розмарин и големи кубчета морска сол. Специално за г-н Костов хрупкави картофки, с великолепна коричка", споделя поредната си кулинарна тайна Ути.
За времето на царя той си спомня разцвета на предаването си.
"Бях господар на кораба. Нямах конкуренция в своята област. Колкото и да се промени пазарът, винаги в началото ще се помни "Бързо, лесно вкусно" и моите реплики "опалянка" и "черно пиперче". Иначе си спомням т.нар. юпита. Дойдоха да ни кажат как да живеем и колко сме изостанали. Обещаваха ни, че ще ни оправят за 800 дни. Естествено, излъгаха ни. Всеки си взе своя юпипай. Умни и кадърни момчета, които нямаха право да се държат като мега експерти, които просто искаха богатство", казва Ути Бъчваров. За управлението на Симеон Сакскобургготски той съвсем естествено е приготвил гурме рецепта със сьомга.
"Ще използваме филе от сьомга. Филенцета от рибата се мариноват от предната вечер в соев сос, фиш сос и ойстър сос. Добавя се съвсем малко захар, защото по-мазната сьомга носи известна сладост. На следващия ден рибата се взема и с малко зехтин се запечатва в сух тиган. После за 3-4 минути парчетата риба се слагат във фурната. Към рибата много ще върви дива рукола с няколко капки портокал и малко хималайска сол. Към сьомгата ще отива и едно пюре от спанак. Задължително е готовите деликатеси да бъдат подредени по подходящ начин в голяма чиния", заявява Ути. Според него една от най-големите грешки на Симеон е помощта му за скоростното навлизане на ДПС във властта.
"Костов не обичаше ДПС и ги ограничаваше, но при царя те взеха нещата в свои ръце. Така се стигна по-късно и до тройната коалиция, където под прикритието на споделената отговорност всеки крадеше с пълни шепи. Всички се оядоха с пари. Точно в тези години много пътувах по света. Ходих чак до Камчатка, където сякаш е краят на света. Събудих се една сутрин и излизайки от палатката, видях четири кафяви мечки да ядат риба. Виждайки тази гледка, сякаш усетих,

че нищо повече не ми трябва на този свят

Връщайки се в България, виждах как гражданинът Сакскобургготски е предал управлението на ДПС. От приятели знаех, че в земеделското министерство се говори само на турски. По това време се чувствах страшно далеч от Европа", спомня си Ути и веднага предлага една турска къпана баница.
"Домакинята сама трябва да разточи корите, защото с готови не става. Корите се потапят във вода, за да падне брашното и да поемат малко влага. След това върху корите се разстилат яйца и сирене и надиплената баница се слага да се пече. Прави се с много любов за верни приятели", категоричен е Ути Бъчваров.
Неговият съвет за най-близкото бъдеще е в никакъв случай да не се купуват китайски мартеници!

Бойко Борисов

Друсан кебап
Необходими продукти:
Месо от врат, лук, люта чушка, чубрица от клонче, за "разкош" - едро смляно черно пиперче

Иван Костов 

Постни картофи
Необходими продукти:
Картофи, олио, клончета розмарин и големи кубчета морска сол

Любен Беров

Студен боб
Необходими продукти:
Зрял фасул, червен лук, люта чушка, магданоз, прясна чубрица. Сол и зехтин

Жельо Желев

Пържена пъстърва
Необходими продукти:
Пъстърва, студена вода, брашно и малко сол. Олио и лимонов сок

Симеон

Гурме със сьомга
Необходими продукти:
Филе от сьомга, соев сос, фиш сос и ойстър сос. Малко захар, малко зехтин. Дива рукола с няколко капки портокал и малко хималайска сол. Пюре от спанак

Андрей Луканов

Миш-маш с банички
Необходими продукти:
Три готови банички. Олио, яйца, сирене, кисело мляко, масло

Жан Виденов

На геврека дупката
Необходими продукти:
Глава лук, консерва домати, концентрат от телешки бульон и гевреци

Тройната коалиция

Къпана баница
Необходими продукти:
Домашно приготвени кори за баница. Вода, брашно. Яйца и сирене

Бойко Борисов
Бойко Борисов
Иван Костов
Иван Костов
Ахмед Доган
Ахмед Доган